Op fatima

De wijk ‘op fatima’ ziet er op het eerste gezicht uit als een normale, rustige woonwijk. Van origine een arbeiderswijk in de stad weert ten westen van het centrum. Het grootste gedeelte van de wijk stamt uit het einde van de jaren veertig. Het contrast tussen oud en nieuw is goed te zien in de wijk. Als je vanuit het centrum de wijk inloopt valt het nieuwe appartementencomplex meteen op. Ook zie je veel nieuwbouwwoningen die rondom een aantal woonerven liggen. Als je wat dieper de wijk in gaat, en veelal de wat oudere rijtjeshuizen tegenkomt, is duidelijk te zien dat een groot deel van de wijk toch een stuk ouder is.

Een aantal van de arbeiderswoningen zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouwwoningen. Maar liefst vierentwintig procent van de woningen is gebouwd na het jaar 2000. Een van de straten waar goed te zien is dat de woningen vernieuwd zijn is de spoorstraat:

In de wijk kom je veel woonerven en speelveldjes tegen die goed lijken te zijn onderhouden. Daarnaast kom je nog de enkele frituur- en shoarmazaak tegen. Er zijn weinig winkels te vinden in de wijk. Natuurlijk is het wel zo dat het centrum op loopafstand ligt en de plaatselijke supermarkt en kapperszaak dus makkelijk te bereiken zijn. Wel zijn er nieuwe bedrijfspanden gebouwd, bijvoorbeeld de Wertharboulevard. Deze staan echter wel al langere tijd leeg en geven het nieuwe appartementencomplex een ietwat triester aangezicht.  Daarnaast is het een erg rustige wijk met weinig verkeer. Dat en de vele woonerven en speelveldjes maakt de wijk erg kindvriendelijk. Naast de 2 voetbalveldjes zijn er ook nog twee (kleine) speeltuintjes.

Er zijn relatief nieuwe religieuze gebouwen te vinden, die inmiddels alweer voor andere doeleinden worden gebruikt met als beste voorbeeld het ‘fatimahuis’. In eerste instantie gebouwd als kerk, nu worden er evenementen gehouden. Verder is er nog een kerk en een kapel in de wijk te vinden.