“Op Fatima”

De wijk ‘op fatima’ is van origine een arbeiderswijk in de stad weert ten westen van het centrum. De reden hiervan is dat er een aantal fabrieken aan het kanaal lagen aan de rand van de wijk. Het grootste gedeelte van de wijk stamt uit het einde van de jaren veertig. Het contrast tussen oud en nieuw is goed te zien in de wijk. Als je vanuit het centrum de wijk inloopt zie je het nieuwe appartementencomplex en de nieuwbouwwoningen. Als je wat dieper de wijk in gaat, en veelal de wat oudere rijtjeshuizen tegenkomt, is duidelijk te zien dat een groot deel van de wijk toch een stuk ouder is.

Jean woont al 6 jaar in het nieuwe appartementencomplex; ‘ja ik heb eerst heel lang aan de andere kant van het water gewoond en nu woon ik al een hele tijd hier samen met mijn vrouw. Het is hier altijd erg rustig afgezien van de bouwpunt van het nieuwe appartementencomplex dan natuurlijk. Nee er gebeurt niet zo veel.’

Een aantal van de arbeiderswoningen zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouwwoningen. Maar liefst vierentwintig procent van de woningen is gebouwd na het jaar 2000. Dit geeft de wijk Een van de straten waar goed te zien is dat de woningen vernieuwd zijn is de spoorstraat:

Daarnaast is er nog de enkele frituur- en shoarmazaak. Er zijn weinig winkels te vinden in de wijk. Volgens Leny is dit niet zo’n probleem; Nee hoor alle winkels en cafés liggen toch in het centrum en dat is vijf minuten lopen. Ik vind het wel lekker om af en toe even de benen te strekken. Zo kom je ook meer mensen tegen als je het centrum inloopt, en er zijn minder auto’s hier dat vind ik wel fijn.’

Wel zijn er nieuwe bedrijfspanden gebouwd, bijvoorbeeld de Wertharboulevard.
Deze staan echter wel al langere tijd leeg en geven het nieuwe appartementencomplex een ietwat triester aangezicht.

Er zijn relatief nieuwe religieuze gebouwen te vinden, die inmiddels alweer voor andere doeleinden worden gebruikt met als beste voorbeeld het ‘fatimahuis’. In eerste instantie gebouwd als kerk, nu worden er evenementen gehouden. Verder is er nog een kerk en een kapel in de wijk te vinden.