Oorlog bij haar huis, nu is Nederland haar ‘thuis’

Foto door; Rounida

 

“Normaal heb je drie jaar lang de tijd om als vluchteling de Nederlandse taal te leren en te integreren. Ik wilde de opleiding HRM (human resource management) doen dus mijn man en ik hebben in anderhalf jaar de taal geleerd”, vertelt Rounida Mohammad (24). Ze vluchtte eind 2014 uit Syrië en is nu eerstejaars HRM studente. Ze vertelt haar verhaal en haar toekomstplannen.

 

 

 Het vertrek uit Syrië

Enigszins twijfelend en onzeker aan haar handen zittend begint ze te vertellen. Haar man zat in het leger en in 2014 hij vluchtte omdat hij onderdeel van het leger van Assad was en niet wilde vechten. De keuzes waren: Syriërs die tegen Assad waren doodschieten, zelf sterven of vluchtten. De laatste optie werd zijn keuze. Hij vluchtte naar Nederland en regelde gezinshereniging voor Rounida. Zij vluchtte met haar ouders, die nu in Zwitserland. Haar ouders zijn naar Zwitserland gegaan omdat haar broers en zussen daar ook waren en ze daar makkelijk terecht konden.

‘Thuis’

Omdat ze vluchteling is en dus niet uit eigen wil naar Nederland is gekomen zoekt het COA (centraal orgaan opvang asielzoekers) een woning voor Rounida en haar man. ‘Ze verspreiden vluchtelingen over verschillende gemeenten zodat we niet allemaal bij elkaar in de buurt wonen en we makkelijker integreren. COA zei dat gemeente Waddinxveen een huis voor ons zou vinden. Hier moesten we vier maanden op wachten en dan moesten we het huis maar accepteren. Wat we ook zeker gedaan hebben’.

Waar ze in de toekomst woont weet ze nog niet zeker. ’In Syrië is het voorlopig nog oorlog, zolang het daar oorlog is blijven we hier.’. Ze wil nu gewoon haar hbo-diploma halen en een baan hebben zodat ze een zekerder bestaan heeft.

Toekomstvisie

Mensen helpen vindt ze erg belangrijk, ze zocht een jaar lang naar een opleiding die goed, een beetje internationaal is en waarbij ze kans heeft om werk te vinden. De taal had ze al onder de knie, toch werd ze niet gelijk toegelaten tot de opleiding.  ‘Ik wilde vorig jaar met de opleiding HRM in Leiden beginnen, dat lukte alleen niet. Dus heb ik een jaar vrijwilligerswerk gedaan bij vluchtelingenwerk Nederland als vertaler en begeleider.’

Op de opleiding kwamen er mensen naar haar toe om te vragen waarom ze een hbo-opleiding volgt en geen mbo-opleiding, omdat dat volgens hun makkelijker voor haar zou zijn. ‘Ze snappen niet dat ik hogere doelen heb, men denkt al snel doordat ik gevlucht ben dat ik niet zo slim ben en een hbo-opleiding niet aan kan.’ Aan haar gezichtsuitdrukking is duidelijk te zien dat ze geëmotioneerd en verward is door dit vooroordeel. Ze ervaart dit niet vaak, maar het doet wel wat met haar. ‘Ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is voor alle mensen om zoveel vluchtelingen te accepteren. Aan de andere kant vind ik het wel erg want ik kan er niks aan doen, ik kan nergens anders heen. In Syrië is het oorlog. Ik moet hier blijven, ze hoeven mij niet te accepteren, maar er zijn gelukkig heel veel mensen die dat wel doen.’

Wennen aan de situatie

De eerste periode in Nederland was echt heel erg moeilijk voor Rounida en haar echtgenote. ‘Als je in Nederland ergens nieuw komt wonen, verwacht iedereen dat je naar ze toe komt om te zeggen dat je de nieuwe buurvrouw bent. In Syrië komt iedereen juist naar jou toe om kennis met je te maken als je nieuw bent in de buurt. Daarnaast is het normaal in Nederland dat als je iemand tegenkomt op straat, je gedag zegt. In Syrië is dat niet zo, dan zeg je alleen gedag tegen de mensen die je kent.’ Dit soort cultuurverschillen vindt ze lastig om mee om te gaan.

Rounida heeft nog steeds moeite met de Nederlandse taal, vooral op haar opleiding merkt ze dat mensen die Nederlands als moedertaal hebben alles sneller bij kunnen houden dan zij. ‘Daarnaast heb ik veel moeite met het contact met mensen. Vaak begrijpen mensen niet hoe moeilijk het voor ons is om te wennen in Nederland.’ Als ze met iemand wil praten en die persoon hoort dat haar Nederlands niet perfect is begint die persoon meteen Engels te praten. ‘Ik vind dat juist niet fijn want ik kan gewoon Nederlands praten, natuurlijk niet zo goed als iemand waarvan Nederlands de moedertaal is.’

Volgens statistieken van vluchtelingenwerk Nederland

kwamen er in 2016: 101.744 vluchtelingen naar Nederland.

2.158 hiervan waren afkomstig uit Syrië.

 

 

-Door: Maartje Stut