Ook Oostenrijk bonje met Turkije

Door: Sterre Bergevoet

Oostenrijk – Zowel Oostenrijk als Nederland hebben aangekondigd dat hun regeringen niet warm lopen van mogelijke campagnes op hun grondgebied door Turkse politici. Premier Mark Rutte vindt het onwenselijk dat Turkije campagne voert in Nederland en ook in Oostenrijk zouden campagnegebeurtenissen niet worden toegestaan, de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz noemde ze ‘niet welkom’ in een interview met de landelijke radiozender Ö1 Radio. De Turkse president Erdogan reageerde recentelijk hierop door te zeggen dat landen die de democratie in zijn land ondermijnen, “een prijs zullen moeten betalen.”

 

De reden voor de campagnevoering zijn de aankomende parlements- en presidentsverkiezingen in Turkije. Die vinden 24 juni dit jaar plaats, vroeger dan ze eigenlijk plaats zouden vinden. De verkiezingen, die eerder voor november 2019 gepland waren, zijn cruciaal voor de toekomst van het land, aldus het NRC. Pas als deze verkiezingen achter de rug zijn, met een positief resultaat voor de Turkse president, worden de grondwetswijzigingen van kracht die hem meer macht geven. Critici vrezen dat Turkije dan een eenmansstaat wordt. Erdogan: “Hoewel de president en de regering in harmonie werken, worden we bij iedere stap die we zetten geconfronteerd met de ziektes van het oude systeem.” Hij vindt dat ontwikkelingen in onder andere Syrië en Irak de implementatie van het presidentiële systeem dringend noodzakelijk maken, “zodat we stappen kunnen zetten om ons land sterker te maken.”

 

Kurz wil verbieden

Twee weken geleden beweerde bondskanselier Kurz dat zijn regering zou optreden om mogelijke campagnes op Oostenrijkse bodem door Turkse partijen voor de komende verkiezingen in Turkije te voorkomen, zo meldde The Local Austria. Kurz is sinds december

Sebastian Kurz, bondskanselier van Oostenrijk

Sebastian Kurz, de Oostenrijkse bondskanselier.

2017 de bondskanselier van Oostenrijk en is tevens de voorzitter van de rechtse conservatieve partij ÖVP, de Oostenrijkse Volkspartij. Hij zegt de campagnegebeurtenissen te kunnen verbieden door wijzigingen in de wet die vorig jaar zijn ingegaan. Het is hierdoor nu namelijk mogelijk voor de regering om bijeenkomsten die “de politieke activiteit van derde partij nationalisten dienen” of die de belangen van het land schenden, niet toe te staan. Eventuele samenkomsten gepland door de oppositie worden ook verboden aldus Sebastian Kurz. Dit om te voorkomen dat de zogenaamde ‘ontstoken atmosfeer’ van Turkije naar Oostenrijk wordt overgebracht, “omdat het slecht is voor de coëxistentie in ons land.”

 

Rutte wat milder

In Nederland is campagnevoeren door de kabinetsleden en leden van de AK-partij, de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, van president Erdogan dus ongewenst. Rutte wil Turkije echter niet verbieden hier campagne te voeren, zo meldt de NOS in april. De reden dat hij liever geen Turkse campagnes heeft in Nederland, ligt vooral bij de angst voor nogmaals verstoring van de openbare orde. Vorig jaar maart was dat ook het geval, toen wilden Turkse politici ook stemmen werven in Nederland, voor het referendum over grondwetswijziging dat toen plaatsvond. Verschillende politici, waaronder de minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu en de minister van familiezaken Kaya, kwamen uit Turkije naar Nederland om speeches te houden, maar ook toen werd hun komst als ‘ongewenst’ bestempeld door Nederland.

 

Erdogan reageerde hier toen fel op door Nederland fascistisch en nazistisch te noemen in een toespraak, “Mijn burgers zullen jullie tijdens ons referendum de les lezen,” aldus Erdogan. Ook Oostenrijk krijgt nu een duidelijke boodschap van de Turkse president. In een interview met het Turkse nieuwskanaal NTV zei hij dat de stappen die door Sebastian Kurz worden genomen “zich volledig tegen hem gaan keren”. De minister van Buitenlandse Zaken en Europese Relaties van Turkije schaart zich achter de president: hij zei dat Nederland en Oostenrijk “niet leunen op democratische waarden”. Ook vindt hij dat de twee landen de democratische waarden in hun land vergiftigen met deze aanpak, “waardoor ze bijdragen aan de verspreiding van racistische politieke bewegingen die vijandig staan ​​tegenover de waarden van de Europese Unie.”

 

Onenigheid in Oostenrijk

Er wonen ongeveer 360.000 mensen van Turkse afkomst in Oostenrijk, waaronder 117.000 Turkse burgers. Velen worden verondersteld Erdogan-aanhangers te zijn, wier stemmen hem hebben geholpen het referendum te winnen. Onenigheid is in Oostenrijk momenteel dus niet uitgesloten en het is nog maar de vraag of het land er zonder kleerscheuren vanaf komt. Voor nu is het afwachten tot de verkiezingen van 24 juni.