“Ooh, daar heb je die dronken vent weer”

Na afgelopen maandag het debat bij de TU/e te hebben bijgewoond, was woensdag het debat in het Designhuis in Eindhoven aan de beurt. Met op de agenda: het nachtleven in Eindhoven.

 Terwijl ik bij het Designhuis stond te wachten op twee klasgenoten kwam er opeens een enorme stoet vanaf het Stadhuisplein mijn kant op gelopen. Met ontzettend harde ‘stampmuziek’ en spandoeken kwam er een horde mensen aanlopen die duidelijk bezig was met een protest. Niet wetende dat het protest te maken had met het debat wat later op die avond zou plaatsvinden zag ik de hele groep voor het Designhuis verzamelen en daar allerlei dingen roepen. Wat gaan we nou krijgen, dacht ik.

Omdat het Designhuis ook de plek is waar mijn redactiegroep vergadert deze periode wist ik meteen welke plek ik moest hebben voor een goed beeld van het debat. Op die plek aangekomen viel het mij op dat er een hele andere sfeer hing dan afgelopen maandag bij het debat op de TU/e. Overal waren felle lichten op je gericht, er was bier, mensen zaten relaxed op de trap en er was harde discomuziek te horen. Niet gek als je je bedenkt dat het debat ging over het uitgaansleven in Eindhoven. Ook was er een andere doelgroep aanwezig dan op de TU/e. Waar op de TU/e vooral techneuten en ‘kakkerige’ studenten te vinden waren, liepen hier in het Designhuis meer de hipsters rond in fel gekleurde truien en wijde broeken.

De organisator van het debat, Siem Nozza, beter bekend onder de naam ‘nachtburgemeester’, nam het woord en stelde even de mensen voor die deel zouden nemen aan het debat. Nadat de lokale politici en de debatleider zich hadden voorgesteld was het woord aan de nachtburgemeester van Amsterdam. Hij vertelde dat hij voorlichtingen gaf in steden als Londen, Parijs en zelfs New York om het nachtleven beter op de kaart te zetten.

Het debat begon rustig. In tegenstelling tot het debat op de TU/e schreeuwde hier niet iedereen door elkaar heen. Wel was het publiek meer aanwezig. In de rustige collegezaal op de TU/e kwam er bij elke stelling die verscheen een rustig gemompel naar boven onder de mensen. Hier in het Designhuis riep het publiek van alles door elkaar heen. Waaronder een man die overduidelijk te diep in het glaasje had gekeken. Waar bij elke stelling de politici en mensen in de zaal rustig hun hand opstaken om het woord te nemen, schreeuwde deze dronken man allerlei nutteloze dingen door de zaal. Zo nu en dan was het grappig, maar na een aantal keer begon iedereen zich zichtbaar te ergeren aan deze man.

Wat mij vooral opviel was de positieve houding van DENK. De landelijke fractie van DENK is toch niet altijd even goed in het nieuws geweest en wordt graag door de landelijke media zwart gemaakt. Toch viel het mij op dat Adnen Ṣenal van DENK met goede standpunten kwam waar veel studenten het mee eens waren. Natuurlijk moet er eerst iets van terecht komen, maar toch.

Ellen Schoumacher van de PvdA daarentegen had het zwaarder te verduren deze avond. Veelvuldig werd er ‘boeh’ naar haar geroepen. Toch gaf ze geen krimp en bleef ze met standpunten komen. Ook dat is toch wel een knap kunstje.

Al met al kwam bij dit debat vooral naar voren dat Eindhoven veel en veel beter op de kaart moet komen te staan in het landelijke uitgaansleven. Mensen hebben het nu vooral over Amsterdam, maar ook Eindhoven, dé stad onder de rivieren, moet meer aanzien krijgen. Om dit plan te financieren willen de politieke partijen en de ondernemers van kroegen geld bij elkaar leggen. Tot slot werd Siem Nozza officieel uitgeroepen tot nachtburgemeester van Eindhoven. Dit gebeurde onder veel gejuich. Hier en daar was er een enkeling die het er niet mee eens was.

Na het debat was er nog de mogelijkheid om te afteren met de nachtburgemeester. Normaal laat mijn feest-killer instinct mij niet in de steek. Helaas had ik na zo’n lang debat even geen zin in een feestje. Daarbij moest ik de volgende dag natuurlijk weer naar school. Ik ben me toch ook een voorbeeldstudent.