“Ontspannen zou een vak op school moeten zijn”

Druk(te), stress en paniek! Niet voor Maryscha van de Leijgraaf. Sinds ze Tai Chi en Yoga heeft ontdekt gaat ze ontspannen door het leven. Met haar school helpt ze anderen dit ook te bereiken. Eventjes ontladen, ontsnappen aan het drukke bestaan en de rust opzoeken.

Om 9 uur loop ik de Yogazaal binnen. De ruimte is sfeervol en rustig ingericht met brandende kaarsjes en doeken aan het plafond. We beginnen aan de Tai Chi les in de ochtend zodat we er de rest van de dag weer tegenaan kunnen. Ze helpt ons de rust te vinden. Zelf heeft ze die ook gevonden. Ze had het namelijk heel zwaar en zat in een burn-out. “Ik had nul energie. Het was heel druk in mijn hoofd. Ik was echt op zoek naar iets wat het rustiger kon maken. Wandelen en skaten deed ik veel, maar daar werd het niet stil van daarboven. Ik had moeite met ontspannen.

Toen ben ik les gaan volgen waarin Tai Chi, Yoga en Pilates werden gecombineerd. De les begon met Tai Chi en ik dacht: wauw, wat is dit? Voor het eerst had ik geen gedachtes meer, dat vond ik zo gaaf. Ik wilde hier meer van. Toen ik verder ging met Tai Chi, zorgde het nog niet echt voor de stilte. Er zat een soort choreografie achter waardoor ik weer iets van buiten moest leren. Dan zat ik weer in mijn hoofd en dat wilde ik niet. Chi Kung was daarom beter voor mij, dat bestond uit laagdrempelige oefeningen.

Ik begon aan een opleiding tot docent. Dat wilde ik eigenlijk niet worden, maar ik wilde oefening voor mezelf. In die tijd verloor ik ook mijn baan. Wat wilde ik nu gaan doen? Ik wilde anderen laten voelen hoe geweldig Chi Kung, Tai Chi en Yoga waren. Zo begon ik met lessen en startte ik mijn eigen school, Studio Marychi.”

“Ik heb weleens iemand gehad met tranen op de yogamat”

Maryscha begint de les met bewustwording van jezelf, je lichaam en je geest. “Ik bereid een les voor op papier, maar hou me daar niet altijd aan. Ik moet zo’n les helemaal doorvoelen. Mensen krijgen vaak wat ik zelf nodig heb. Het kan ook zijn dat iets me is opgevallen of dat ik iets zie dat de mensen nodig hebben. Ook de zeven Chakra’s (belangrijkste energiepunten in het lichaam) komen aan bod. Ik maak altijd een combinatie van geestelijk en lichamelijk. Die zijn altijd verbonden. Fysiek heeft uitwerking op het geestelijke. Zo ook op het gevoel. Energiestromen kunnen zo sterk zijn dat er gevoelens vrijkomen. Ik heb wel eens iemand gehad die met tranen op de yogamat zat, dat is mooi om te zien, dat het echt gevoelens losmaakt bij mensen.”

“Yogastudio’s schieten als paddenstoelen uit de grond. In het westen wordt yoga gegeven als een soort work-out. Dan kun je het een sport noemen.

Ik vind het vooral bewustwording van je lichaam, ademhaling, gedachten en gevoelens. Het is bedoeld om te voelen wat er van binnen gebeurt met je als je x of y doet. Als je over je grenzen heen gaat krijg je op den duur klachten.”

Het is de droom van Maryscha om Tai Chi te beoefenen in het buitenland. “Dat staat wel op mijn lijstje. Ik zou natuurlijk heel graag een keer naar China willen. En het dan echt van een Chinese meester leren. Hetzelfde geldt voor Yoga, waarvan de oorsprong in India ligt. Zou heel gaaf zijn!

Vanuit mijn raam zag ik een keer een Chinese dame bij ons op het binnenplein Tai Chi doen. Ik dacht: hier zó dichtbij? Weet je wel. Ik wilde zo graag meedoen, maar dat is natuurlijk een beetje raar, als ik daar zo bij ga staan. Uiteindelijk heb ik twee keer meegedaan. Dat vond ik zo tof, om dat te doen met iemand die daarmee is opgegroeid.

Tai Chi doen in China, waar het voor mensen zo normaal is om in de ochtend bijvoorbeeld daar in het park de dag te starten, lijkt me heel gaaf. Ja, dat staat wel op mijn lijstje. Je moet toch wel iets te dromen hebben.”

“Er hangt zo’n zweverig taboe omheen van geitenwollensokken”

Maryscha denkt dat we gaan beseffen dat we Tai Chi en Yoga hard nodig gaan hebben om uit de hectiek van nu te kunnen stappen. “We hebben het zo druk tegenwoordig. Ik merk ook bij mijn drie kinderen hoeveel druk er al is op die leeftijd, daar schrik ik wel van. Hoe fijn zou het zijn als je al zo jong een gereedschapskistje hebt, dat je uit zou kunnen pakken als je druk voelt of faalangst hebt. Of dat je ’s avonds niet kan slapen omdat je je zorgen maakt over een toets. Het zou bijna een onderdeel of een vak op school mogen zijn. Hoe leer ik ontspannen? Hoe leer ik mezelf zijn? Dat klinkt heel zweverig hè, maar ik denk wel dat het heel belangrijk is. We willen allemaal zo binnen de lijntjes kleuren.

Soms begin ik de les met jezelf helemaal los te schudden, maar mensen durven zich dan niet te laten gaan. We willen niet anders zijn en niet afwijken, maar dan denk ik, ben gewoon jezelf. Bij Yoga doe je dat veel, voelen wie je bent, wat bij je past en dat je er ook gewoon mag zijn.

Er hangt ook een beetje zo’n zweverig taboe omheen, van geitenwollensokken. Maar het is zo aards en sterk met beiden voeten op de grond. Ik hoop dat meer mensen het zo gaan zien.”