Ons voedseldagboek

Voedseldagboek van Rosalie Kantelberg en Janneke de Wit

Eten, eten en nog eens eten, dat kunnen wij als de beste!

Eten, we doen het de hele dag door. Thuis aan de keukentafel, maar ook op vakantie in een gezellig restaurant. Italië is dé plek voor lekker eten; pasta, pizza en ijs. Wij gingen op onderzoek uit om te ontdekken of Florence onze verwachtingen waar kon maken.

 

Dag 1 (13 mei):

Diner bij Oinos Ristorante / Pizzeria

De eerste avond van ons verblijf en het begint al slecht. Van buiten ziet het er heel gezellig uit, maar eenmaal binnen werden we in een aparte hoek geplaatst (groep van 9), waar niks te beleven was. Het was kaal en de bediening zei weinig. Het eten was redelijk, maar de toppings van de pizza’s waren karig. Een positief puntje was dat er vegetarische opties waren, maar dat was dan ook het enige positieve.

Adres: Via dei Benci, 6, 50122 Firenze FI, Italië

Dag 2 (14 mei):

Lunch bij FiorinoD’oro

Dit restaurant ligt aan de Piazza DellaRepubblica, een groot plein midden in het centrum van Florence. Het terras is omringd door glazen wanden en staat vol met planten. Dit geeft het een frisse uitstraling. Als je even rustig wilt zitten op een drukke dag is dit de perfecte locatie. De kaart is uitgebreid en de prijzen zijn redelijk voor een restaurant midden in het toeristische centrum. De service daarentegen is behoorlijk slecht. De ober vergat delen van de bestelling (we waren met een groep van 9 personen). Onze bestellingen kwamen ook niet allemaal tegelijk, de een kreeg het eerder dan de ander. Ook duurde het erg lang. Toch was de bediening wel vriendelijk. Ik zou dit restaurant aanraden voor een drankje, maar het eten zou ik overslaan.

Adres: Piazza della Repubblica, 10, 50123 Firenze FI, Italië

 

 

 

Dag 3 (15 mei):

Lunch bij Il Cantastorie

Als je dit restaurant binnenloopt waan je je meteen in een traditionele Italiaanse woonkamer. Het is heel knus en gezellig binnen. Het restaurant heeft ook een terras dat uitkijkt over het plein waar ook de David staat. Het personeel is heel aardig en er is veel keuze in pizza’s en pasta’s. Ondanks dat ze een traditionele keuken hebben, bieden ze wel vegetarische en veganistische gerechten aan. De prijzen zijn goed voor een restaurant aan het drukste plein van Florence. De borden worden mooi opgemaakt. Het eten viel bij iedereen in de smaak, wel was het machtig en bleef er wel wat liggen. Voor een gezellig avondje puur Italiaanse sfeer zou ik hier zeker even binnenlopen.

Adres: Via della condotta 7/9

Diner bij Hard Rock Café

Bij een Hard Rock Café kan er weinig misgaan. Het merk heeft 185 restaurants verspreid over 74 landen. Een daarvan zit midden in het centrum van Florence. Het terras is niet zo spannend, ga vooral naar binnen voor een gezellige avond vol muziek. Begin de avond zeker met een cocktail, want die zijn er genoeg (ook alcoholvrij). Het is een typisch Amerikaans restaurant, wat veel vlees betekent; hamburgers, spareribs en pulledpork is er genoeg. Maar ze hebben ook vegetarische opties. De bediening is heel fijn, ze zijn altijd vrolijk en maken graag een praatje met ze. En als je tot 24:00 blijft doen ze ook nog een dansje voor je op het grote podium (in ons geval Y.M.C.A.). En alsof dat nog niet genoeg is allemaal, draaien ze ook nog eens heel de avond jouw favoriete (hard)rock nummers. Toch nog één puntje van kritiek: de prijzen zijn aan de hoge kant, maar dat is het helemaal waard!

Adres: Via dei Brunelleschi, 1, 50123 Firenze FI, Italië

 

 

Dag 4 (16 mei):

Lunch bij Il David

Na een prachtige maar vermoeide wandeling te hebben gemaakt door de Uffizi (bekend museum in Florence). Ploften we neer op het zonovergoten terras van il David. Een restaurant gelegen aan het bekende piazza della signoria. Met uitzicht op de David kan je, wel in alle drukte, genieten van het mooie weer. De bediening was op zijn zacht zegt apart. Een overdreven enthousiaste man vergat de helft van onze bestellingen op te nemen en liep gehaast heen en weer. Daarna nam een andere het over maar die was dan weer chagrijnig en onvriendelijk. Dat mag de pret niet drukken want het eten was wel heerlijk. We gingen voor een pizza en een bruschetta. Beide waren ze vers en dat voor een redelijke prijs. Het menu was uitgebreid en stond vol met typische Italiaanse gerechten. Het restaurant is zeker aan te raden als je wil gaan voor een gezellige maar toch snelle hap.

Adres: Piazza Della Signoria, 2R, Florence, Italië

 

Dag 5 (17 mei):

Lunch bij Ristorante il cavallino firenze

Als ik eerlijk ben, hebben we dit restaurant een aantal dagen vermeden. Het deed ons op de ene manier denken aan een bedevaartsoord met al die grijze bollen op het terras. Toen we toch hadden besloten een kansje te wagen, viel het allemaal reuze mee. Het restaurant heeft een prima terras om lekker te relaxen. Het restaurant ligt aan hetzelfde plein als il David maar dan precies aan de overkant. Mooi uitzicht dus maar wel weer heel toeristisch. Voor rust moet je hier dus niet komen. Het eten was lekker en er was een ruim assortiment. Ik had de tagliatelle bolognese, die ik op mijn gemak kon opeten. Ze keken je niet weg, wat ze vaak wel doen bij restaurantjes op toeristische plekken. Dit vond ik een pluspunt. De prijzen waren prima. Ik zou zeggen: Ga je liever voor een veilige keuze dan is dit een goede optie. Want spannend, nee dat is het niet.

Adres: Via delle Farine, 4, 50122 Firenze FI, Italië

 

 

Diner bij Agricota Toscane

Ik denk dat ik voor ons allemaal kan spreken, als ik zeg dat je in dit restaurant de echte smaak van Italië kan proeven. Agricota Toscane is een klein romantisch restaurantje verstopt in de binnenstad van Florence. Het restaurant heeft een echte Italiaanse uitstraling met muurschilderingen, Maria beeldjes en geruite tafel kleedjes, je kent het wel. Wel was het ligt fel en lelijk wat ik zonde vond. Je wilt er tijdens het diner toch een beetje goed uit wil zien en dat gaat dan weer niet met zo’n grote TL bak boven je hoofd. Maar het gaat natuurlijk om het eten. En dat was fantastisch. Ik koos voor de lasagne, wat de beste keus was die ik ooit heb gemaakt. Bloedje heet maar wel ongelooflijk lekker. De andere gaven ook alleen maar positieve reacties en konden niet stoppen met het eten van hun Tiramisu. De bediening was vriendelijk, het eten was er snel en de prijzen waren prima. Al met al heb ik niks negatiefs te zeggen over dit restaurant. Mocht je een keer in Florence zijn dan zou ik dit zeker niet overslaan.

Adres: Via del Croso 27r