‘Ons team is net zo divers als de bevolking van Rotterdam’

Maandagochtend, bevroren tenen én de weg kwijt zijn. Het is niet bepaald een perfecte combinatie om op pad te zijn voor een blog. Op een groot industrieterrein in Rotterdam-West ligt tussen twee gebouwen een zeldzaam klein stukje groen. Het is de Voedseltuin, een stichting die samen met vrijwilligers biologische groente en fruit kweken. Dit biologische voedsel wordt gebruikt voor pakketten voor de Voedselbank in Rotterdam. Ook biedt deze stichting werk voor mensen met problemen én dagbesteding voor gepensioneerden. 

Foto: Lizenka van Essen

Bij aankomst zijn er verschillende vrijwilligers aan het werk. De werkruimte van de Voedseltuin bestaat uit verschillende cirkels. Deze cirkels zijn ontstaan doordat er lage stenen muren zijn gebouwd. Tussen deze muren worden er verschillende soorten groenten en fruit gekweekt. Van knoflook tot bieslook en van boerenkool tot prei.

Op zaterdag 3 maart heeft de Voedseltuin een evenement georganiseerd. Ze willen in één minuut een voedselbos planten van tweeduizend vierkante meter. Dat zijn zo’n vijfhonderd bomen en struiken. “We zijn nu bezig met het plaatsen van stokken in de bodem, daar moeten de bomen en struiken worden geplant”, vertelt Ragnhild Diepens, tuinvrouw bij de Voedseltuin. “Doordat het vannacht heeft gevroren is de grond heel hard. Het wordt daardoor lastiger om de bomen en struiken te planten, maar we houden de moed erin.”

De vrijwilligers zijn hard aan het werk om met een simpele schep de aarde uit de grond te halen. Ragnhild vertelt dat ze dat doen omdat dan duidelijk is waar de bomen en struiken moeten komen. Een andere reden is dat de bezoekers die zaterdag 3 maart komen planten niet zelf met hun handen de aarde moeten weghalen.

Foto: Eva van den Braak

jxfOp de site van de Voedseltuin staat dat ze “een werkgelegenheidsproject zijn voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt.” Ragnhild vertelt daarover dat mensen met verschillende psychische problemen, mensen die niet mogen of kunnenwerken en gepensioneerden bij de Voedseltuin als vrijwilliger werken. “Ons team is net zo divers als de bevolking van Rotterdam.”