Ondanks pandemie studeert Britse Nathan toch in Nederland

Reizen met de huidige coronamaatregelen is bijna onmogelijk gemaakt. Veel landen zijn op slot om het virus in te dammen. Toch zijn er nieuwe internationale studenten naar Nederland gekomen vorig jaar. Zo ook Nathan Morgan uit het Britse Wallington, een wijk in Londen. “Nederlanders zijn erg direct. In Engeland zegt nooit iemand ja tegen de laatste bitterbal. Hier wel.”

Joris Oostveen, 11-12-2020 15:00

Nathan Morgan op de Tilburgse universiteit. Foto: Joris Oostveen

De Engelsman woont in Tilburg om zijn master Economics te halen op de Tilburg University. De huidige pandemie heeft hem er niet van weerhouden om naar Nederland te komen. Juist door het coronavirus zijn vrienden erg belangrijk geworden zegt Nathan. “Je kan nu niet meer met grote groepen afspreken. Mijn vriendengroep is nu ook kleiner dan in Engeland. Voordat de horeca moest sluiten, dronk ik vaak nog even een biertje met mijn Nederlandse vrienden.”

Al vóór de coronacrisis wilde Nathan studeren in Nederland. Toch houdt het feit dat bijna alle lessen nu online zijn hem niet tegen. “Ik wil alsnog de ervaring hebben om in Nederland te wonen. Mijn hele leven heb ik in Engeland gewoond. Dit gaf mij een kans om mijn omgeving te veranderen. Vooral nadat ik drie maanden niet mijn huis uit mocht door de lockdown in ons land. Ik kan ook niet in Engeland blijven omdat al mijn vakken op de Nederlandse universiteit minimaal één keer per week les op locatie hebben.”

Zijn familie had gemengde gevoelens over zijn vertrek. “Toen ik mijn moeder vertelde dat ik in Nederland wilde studeren was ze erg bezorgd. Ik vertelde haar dat het een veilig land is en dat je binnen een uur vliegen al op Schiphol staat. Mijn vader vond het wél gelijk een goed idee en zag talloze mogelijkheden.”

Vrienden maken

Ruim driekwart van de internationale studenten mist contact met Nederlandse leeftijdsgenoten. Dit blijkt uit een rapport van studentenbonden ISO, LSVb en ESN.  Nathan zegt dé oplossing daarvoor te hebben: “Er zijn veel clubs waar studenten zich bij kunnen aansluiten, neem de MELMAC.” Dit is de Tilburgse studentenkorfbalvereniging en hier is hij ook lid van. “Universiteiten moeten internationale studenten hiervan bewust maken. Veel vrienden van mij komen hier vandaan en ze zijn bijna allemaal Nederlands.” Tijdens de TOP-week – de introweek voor Tilburgse studenten – zegt hij ook vrienden te hebben gemaakt, maar er was enige segregatie voelbaar tussen Nederlandse- en internationale studenten.

“Het maken van vrienden is nu lastiger omdat je niet meer uit kan gaan. Hoewel WhatsAppgroepen het wel makkelijker maken. Nu ik een vriendengroep heb, merk ik dat ik erg hecht ben met ze. We gaan samen avondeten, spelen vaak spellen en spreken regelmatig af met elkaar. Iedereen wil wat doen omdat we elke dag binnen zitten opgesloten met zoom*.”

“In Engeland kom je dit niet tegen; mensen willen beleefd blijven.”

Nederlandse studenten

Nathan zegt dat Nederlandse studenten vaak directer zijn dan Engelse. “In Engeland houden we er niet van om onszelf naar voren te brengen. Hier zie je dat het vaker wel het geval is.” Toch ervaart de Engelsman het niet als een negatief fenomeen. “Het is op een zekere hoogte verfrissend als je te horen krijgt wat mensen echt denken. Als iemand iets vindt, wordt het ook gezegd en niet verbloemd. Maar in Engeland kom je dit niet tegen want mensen willen niet onbeleefd zijn.”

Aan de andere kant zijn Nederlandse studenten erg gastvrij, volgens Nathan. “Er heerst hier een internationale mindset, dat is erg fijn. In Engeland is het erg gefocust op de Engelse cultuur terwijl het hier ook erg op andere culturen is gericht. Je kan hier minder het verschil zien tussen internationale- en Nederlandse studenten. Over het algemeen kijk ik erg positief naar Nederlandse studenten.”

De feestdagen

“Met kerst ga ik tijdelijk terug naar Londen. Ik ga dit met mijn vader, moeder en broertje vieren maar ik zal niet het huis uitkomen. Als je namelijk terugkomt van het buitenland moet je twee weken in quarantaine. Je kan overigens wel na vijf dagen een coronatest doen. Dit resultaat krijg je binnen een dag. Als de uitslag negatief is ben je weer vrij om te gaan. Ik wil dit doen maar het zal niet gratis zijn.” De besmettingen lopen weer snel op in het Verenigd Koninkrijk sinds december. Nieuwe maatregelen worden dan ook niet uitgesloten. Eén van de verwachte besluiten is dat je dan niet meer mag afspreken met mensen buiten je huishouden. Dan maakt het Nathan niet uit om in quarantaine te zitten.

In Engeland zijn de maatregelen anders dan in Nederland. Daar moet je één meter afstand houden en de horeca is in sommige regio’s nog open. Ook zijn mondkapjes verplicht in publieke locaties sinds eind juni. “Dat vond ik het meest schokkend. Toen ik hier kwam in augustus waren mondkapjes nergens verplicht tenzij je met het openbaar vervoer reisde. Het gaat hier dus heel anders.”

 

*= Amerikaans softwarebedrijf waarmee veel online lessen op de universiteit worden gerealiseerd.