“Om de ogen uit je kop te schamen”

Dat zei Saskia Lammers van GroenLinks afgelopen woensdag bij het debat van de Eindhovense Nacht. Het Eindhovense nachtleven is niet optimaal. Regels, regels en nog meer regels lijken horeca-eigenaren enorm te belemmeren. Ook de feestgangers zelf zijn het absoluut niet eens met het beleid dat de gemeente de afgelopen jaren heeft gevoerd.

 

Naast de Catharinakerk stonden ze te protesteren met een zelfgebouwde DJ-booth. Door een kar, met een aggregaat erachter zorgden ze voor muziek. Een klein honderdtal protestanten liep erachteraan; dansend, rokend en bierdrinkend. Eenmaal aangekomen bij het Designhuis veranderde de sfeer. Naambordjes met politieke partijen erachter. Stoelen met rode en groene stemkaarten erop. Het was duidelijk dat er die avond iets serieus moest gaan gebeuren en dat het ook hoog tijd wordt dat beloftes worden nagekomen.

 

Er zijn momenteel genoeg problemen rondom het Eindhovense nachtleven. Zo was er een ondernemer aanwezig die, omdat zijn zaak vijftig meter buiten het centrum ligt, in de zomermaanden zijn terras al om 23:00 uur naar binnen moet halen. Een organisatie die een feest gepland had en op de dag zelf pas de vergunning kreeg en een organisator die voor een klein evenement een bomontruimingsplan in elkaar moest knutselen. Kortom: te veel regels en te weinig vrijheid.

 

Vooral over de openingstijden was de volle zaal niet te spreken. Twan Koning, een aanwezige van het debat, zei: “Ik hoop dat het nachtleven langer door gaat en dat er meer podia komen voor artiesten.” 24-uurs horeca, langere openingstijden en vertrouwen waren onderwerpen waarover werd gesproken. Jorien Migchielsen van D66 sprak duidelijke taal: “We moeten om te beginnen veel meer dingen toelaten. Als het dan allemaal niet werkt, dan kunnen we besluiten en regels gaan inperken.” Er volgde een lang, goedkeurend applaus van het publiek. De PvdA daarentegen, gerepresenteerd door Ellen Schoumacher, was minder succesvol bij de aanwezigen. Zij werd door iemand in het publiek ervan beschuldigd dat haar partij, in samenwerking met de SP, er verantwoordelijk voor was dat horecaondernemers zich door een bos van regels en wetgevingen moeten wurgen voordat ze iets kunnen organiseren. DENK-lijsttrekker Adnen Şenal noemde deze regels “onzin”, en wilde er ook zo snel mogelijk van af.

 

Ook problemen met betrekking tot overlast waren ter sprake gekomen. Hieruit bleek dat één persoon, die klachten meldt bij de politie over overlast, het feestje kan verzieken voor heel het Stratumseind. Organisatoren en ondernemers vinden dit enorm oneerlijk. Het publiek was het hierover eens en liet meerdere malen hun mening over dit onderwerp horen door middel van de rode stemkaarten.

Ook de ex-nachtburgemeester van Amsterdam, Mirik Milan, was bij het Eindhovense debat aanwezig. Nachtburgemeester is een organisatie dat zich inzet voor het nachtleven van een desbetreffende stad. Zo worden de stemmen van studenten en feestliefhebbers gehoord en wederhoort tot aan de politiek. Bij dit debat werd dit initiatief vertoond, om Siem als eerste nachtburgemeester van Eindhoven te verkiezen.

 

Toen de stelling: “Het Eindhovense nachtleven staat niet hoog genoeg op de politieke agenda” werd gepresenteerd op het scherm, werd het acuut merkbaar dat dit niet het geval is. De zaal kleurde rood van de stemkaarten, en het afkeurend geluid van de aanwezigen richting de politici maakte een duidelijk statement. Op deze stelling reageerde de PvdA met: “Wij zijn voor rust en regelmaat”. De reactie van de publiek was te vergelijken met dat van een PSV-publiek, wanneer Ajax in het Philips Stadion scoort.

 

Als afsluiter gaf Mirik Milan nog een speech, waarin hij duidelijk maakte dat het ook aan de ondernemers zelf is om initiatief te tonen. “Geef honderd, tweehonderd of vijfhonderd Euro!” Toen er werd gevraagd aan het publiek hoeveel ondernemers hiermee in willen stemmen, werd massaal gereageerd. Animo is er in ieder geval in grote getalen.

 

Beloftes werden niet gemaakt over oplossingen voor de huidige problemen, wel was het debat een begin van een discussie die misschien tot oplossingen kan leiden.