Bartholomew Ogbeche, thuis in Tilburg

Door Seán van Zon

Samen met Francisco Sol vormt Bartholomew Owogbalor Ogbeche het spitsenduo van Willem II. Sol, 25, komt uit La Fábrica, de jeugdopleiding van Real Madrid. Ogbeche heeft een heel voetbalverleden achter zich, wat is zijn verhaal?

Het is een goed seizoen voor het opvallende duo van Willem II. Op 1 maart waren ze samen al bij 30 doelpunten betrokken (Eredivisie en KNVB-beker). Dit terwijl Ogbeche een deel van het seizoen geblesseerd was.

Parijse roots

Ogbeche, geboren op 1 oktober 1984 in het Nigeriaanse Ogoja, begon zijn professionele carrière bij Paris Saint-Germain. Na 2 jaar in de jeugdopleiding mocht hij debuteren. Dit gebeurde in de thuiswedstrijd tegen Montpellier op 21 september 2012. Hij zou dat seizoen 21 wedstrijden in Ligue 1 spelen. Dit deed hij zo goed dat hij zelfs met Nigeria naar het WK van 2002 mocht. Hoewel de Franse club nog niet de grootmacht was dat het vandaag de dag is, had het al wel wat topspelers in de gelederen. Het was bij deze club dat Ogbeche samenspeelde met spelers als Nicolas Anelka, Jay-Jay Okocha en toekomstig wereldvoetballer van het jaar Ronaldinho. Hij zei later veel van deze spelers geleerd te hebben, dat zij de basis voor zijn carrière hebben gelegd.

Voetbalnomade

Uiteindelijk wilde het niet vlotten bij PSG. Hij werd verhuurd aan Bastia en Metz, daarna mocht hij weg uit de hoofdstad. Ogbeche vertrok naar de Verenigde Arabische Emiraten, ook hier kwam hij niet uit de verf. Wederom ging hij weg, dit keer naar Spanje. Hier speelde hij bij achtereenvolgend Alavés, Valladolid en Cádiz, clubs waar hij niet zijn draai kon vinden. Na korte periodes bij het Griekse Kavala, Engelse Middlesbrough en Spaanse Xerez kwam hij terecht bij het Friese Cambuur. Hier wist hij goed zijn draai te vinden. In 59 wedstrijden voor de Leeuwarders was hij betrokken bij 34 doelpunten (Eredivisie en KNVB-beker).

Van noord naar zuid

In het seizoen 2015/2016 had Ogbeche al 9 doelpunten na 16 wedstrijden. Hiermee verdiende hij in de winterstop een transfer naar Willem II. In de eerste 4 wedstrijden na zijn transfer scoorde Ogbeche 1 keer. Een schouderblessure midden februari gooide roet in het eten, hij lag er voor de rest van het seizoen uit. Het seizoen erna ging het moeizaam, hij scoorde in 14 wedstrijden maar 1 doelpunt. Het noodlot sloeg toe toen Ogbeche op 19 januari 2017 zijn kruisband afscheurde, wederom was zijn seizoen vroeg voorbij. Op 28 oktober 2017 maakte hij zijn rentree in de Eredivisie. In zijn 3e wedstrijd scoorde hij weer. Hij is sindsdien goed op stoom met spitspartner Sol. Ondertussen is Ogbeche 33, maar hij lijkt zijn draai gevonden te hebben. Hij duwt de lift van Willem II dus omhoog.