‘Oetelkonzèrt gaot viraal!’

Geen publiek in de concertzaal, maar camera’s die de artiesten filmen en carnavaleske versieringen: het is tijd voor het jaarlijkse Oetelkonzèrt. Na 56 jaar lang een live concert, was het dit jaar door de coronamaatregelen vooraf opgenomen en zonder publiek. Op 12 februari was de online première.

Onder de titel ‘Oetelkonzèrt gaot viraal!’ wilde de carnavalsvereniging ‘De Oetels’ het publiek toch een gevoel van saamhorigheid geven. “Dit is denken in oplossingen,” zegt Fred Rademaker, ‘veurzitter’ van het Oetelkonzèrt en lid van de carnavalsvereniging ‘De Oetels’. “Wij doen dit voor Oeteldonk.”

“Wij doen dit voor Oeteldonk”

Ondanks dat het zonder publiek is, zit de philharmonie Zuid-Nederland, begeleid door Enrico Delamboye, er feestelijk bij. De harmonie is door corona 20 man groot in plaats van 60. Alhoewel de philharmonie in zwart pak zit, hebben sommigen bloemen in hun haren en zijn muziekstandaards versierd met verenboa’s. De presentatoren en de aanwezige leden van de carnavalsvereniging hebben hun carnavalspak aan. Daarnaast staat er links op het podium een bar inclusief tap en een dienblad met shotglaasjes. Ook de bar is feestelijk versierd met slingers en serpentine in vrolijke kleuren. Toch is het gek dat je niemand op de publiekstoelen ziet zitten, dit geeft een eenzaam idee dat thuis achter het scherm ook voelbaar is. De vaste gasten kunnen het namelijk ook niet met elkaar vieren dit jaar. Rademaker deelt dit gevoel. “Tussen het publiek ontstond er altijd een hele leuke wisselwerking. Daar maakten wij ook heel veel gebruik van, maar dat hebben we nu niet.”

©oetelkonzert.nl

Drie organisatoren van het concert

Het onlineconcert begint met een klassiek intro dat wordt gevolgd door een toespraak van Rademaker. Na twee liederen over Oeteldonk, waaronder het volkslied, speelt het philharmonisch orkest de Florentiner Mars van Fucik. Daarna is het tijd voor de twee presentatoren, Birgit Verhoeven (Omroep Brabant) en Henk Hover (L1), om de artiesten van deze editie bekend te maken. Dit jaar zijn dat Brigitte Heitzer en René Schuurmans. Ook de presentatoren en artiesten gaan gekleed in carnavaleske kledij. Birgit heeft zelfs een Noord-Brabant sjaal om en Brigitte is in maar liefst drie verschillende outfits te zien. Van een rode tulejurk tot een engelpak inclusief vleugels. Hoewel het orkest vooral klassieke liederen speelt, zingen René en Brigitte wat luchtigere nummers om de balans te houden. Rademaker: “Tot 10 jaar geleden was het een zwaar klassiek concert. Wij hebben het iets luchtiger gemaakt, zodat het voor een grotere groep bereikbaar is.”

“Er zijn bijna geen overeenkomsten met voorgaande jaren,” zegt Rademaker. Dit jaar zouden ze in eerste instantie een live optreden voor 1600 man geven. Daarnaast hebben ze in de coulissen altijd een houtentribune voor 600 mensen, “dat was onze plek.” Normaliter ontvangen ze ook gasten zoals de commissaris van de koning en de burgemeester, bisschop en het hoofd van de politie van ’s-Hertogenbosch. Het concert zelf is normaal gezien iets meer op klassieke muziek gericht. “Onze succesformule is dat, naast het concertkaartje, alles gratis is. Dus gratis drankjes en garderobe.” Rademaker zegt dat er daardoor leuke gesprekken tussen het publiek plaatsvinden, omdat vreemde mensen elkaar makkelijker een drankje aanbieden. “Het is hard werken om een concert als deze voor elkaar te krijgen,” geeft Rademaker toe.

©oetelkonzert.nl

Twee strijkers van de philharmonie Zuid-Nederland

Hierna volgt het eerste nummer van de twee artiesten, namelijk een Toon Hermans medley. Tussen de liedjes door wordt er een bruggetje gemaakt van het ene lied naar het andere. Na de medley bijvoorbeeld, is er een dialoog tussen Birgit en René aan de bar, om te praten over dat het zo lang geleden is dat hij daar voor het laatst heeft gezeten. Er is op het podium een sterrenhemel te zien, terwijl René Schuurmans een lied over een café zingt. Waarna de presentatoren laten weten dat ze de cafés en alles wat daarbij komt kijken missen. Naast Nederlands gezongen liederen komt er ook een Spaans liedje voorbij, gezongen door Brigitte. Ook het orkest heeft, naast het ondersteunen van de artiesten, een aantal solonummers. Waaronder een tango waarin een violiste centraal staat. Voordat Brigitte haar volgende nummer zingt neemt ze een aantal shotjes, omdat het onderwerp niet ‘makkelijk’ is om over te zingen. Op het lied ‘Huil niet om mij Argentina’ hebben ze namelijk een nieuwe tekst bedacht over corona. Omdat er niet alleen een Brabantse presentatrice, maar ook een Limburgse presentator van de partij is, wordt er tussen hem en de dirigent even Limburgs gepraat. Daarna komt het trombonetrio, verkleed als stierenvechters, een klassiek lied spelen.

Nadat de presentatoren het onlinepubliek en elkaar in het hart sluiten, wordt het concert met een feestelijk nummer beëindigd, gezongen door beide artiesten. Voorgaande jaren was het feestje pas net begonnen, want tot half twee ’s nachts is er een open bar en staan er in de foyer Top 40 bandjes en carnavalsclubjes te spelen. “Dat maakt ons uniek,” zegt Rademaker. Maar dit jaar is het na het concert meteen afgelopen. De gezelligheid moeten bezoekers nu zelf in hun eigen huiskamer maken. Om dit te vergemakkelijken heeft de vereniging de ‘Oetelvertroetelbox’ in het leven geroepen. Alle donateurs, sponsoren, adverteerders en grootschenkers hebben er een gekregen. Deze 400 kartonnen boxen hebben ze laten sponsoren door bedrijven die er lekkere hapjes en drankjes in hebben gedaan. “Mensen worden er enthousiast van en zijn helemaal verrast.”

“Ik zie het volgend jaar helemaal positief in”

De vereniging gaat ervanuit dat het concert volgend jaar weer met een volle zaal is. “Ik denk dat men dan nog loyaler is naar ons team, omdat wij ook in deze tijd hebben laten zien dat wij wat organiseren voor het publiek.” Het plan dat de vereniging had gemaakt voor deze editie, schuiven ze door naar 2022. “Ik zie het volgend jaar helemaal positief in,” concludeert Rademaker.