‘Obstacle Run groeit steeds meer tot een topsport’

Troy Daenen deelnemend aan Strong Viking Run

Steeds meer mensen nemen deel aan een obstakel loop. Er zijn vele verschillende Runs met ieder een eigen thema. Bekende evenementen in Nederland zijn de Strong Viking Run, Spartan Race en de (Ice) Survived Obstacle Run. De Viking Run is een van de grootste parcours die nabij Amsterdam plaats vindt. Troy Daenen, afgestudeerd aan het CIOS, deelnemer aan meerdere Obstacle Runs en medeorganisator van de eerste editie van de Urban Race in Heerlen ziet deze races steeds meer uitgroeien tot een echte topsport.

Troy vertelt: “Een Obstacle Run is eigenlijk wat vroeger als een stormbaan werd gezien, dus eigenlijk door het leger ontstaan. In het leger heb je de stormbaan en dat is meestal een parcours van 5 km aan hindernissen. Billy Wilson bedacht een groter parcours dan 5 km, nu zit het tussen de 7 en 15 km. In dat parcours worden cardio, kracht en techniek getest. Met veel rennen tussendoor en dan vooral hele zware en technische obstakels, zoals:  klimmen, touw werk, door modder kruipen, door koud water rennen etc. Je lichaam wordt heel erg op de proef gesteld. Je krijgt alle dingen die je in het echt in het leger kunt krijgen.”

De eerste echte obstakelloop vond plaats in Engeland in 1987 waar de Britse soldaat Billy Wilson een 15 kilometer lange obstakel parcours bedacht voor zijn evenement Tough Guy. De sport werd echt bekend toen de Harvard-student Will Dean bij Wilson in de leer ging en met zijn idee aan de haal ging. Hieruit is Tough Mudder geboren. De sport is in 2012 over komen waaien vanuit de Verenigde Staten naar Nederland en België. Vanaf 2013 zijn er meerdere nieuwe evenementen ontstaan met verschillende thema’s.

Op de vraag over de ontwikkelingen binnen de Obstacle Runs antwoordt Troy: “In Engeland is het ooit begonnen, en in Amerika is het pas écht een grote trend geworden. Je hebt daar nu zelfs hele nieuwe vormen waarin ze eigenlijk de afstand elimineren en dan puur proberen zo snel mogelijk over de technisch moeilijkste obstakels die je kan verzinnen heen te komen, en dat in bijvoorbeeld 3 minuutjes.“

De Viking Run is een van de bekendste in Europa. In Amerika heb je de bijvoorbeeld de Tough Mudder Race en de Spartan Race. Deze laatste schijnt echt een van de moeilijkste te zijn. Nu is bestaat hij ook in Engeland. Hier In Nederland is de Viking Run vergelijkbaar met de Spartan Race. Hier komen 2000/3000 man op af. Het is een enorm evenement dat voor iedereen toegankelijk is, laat Troy weten.

Kleine plekjes als Valkenburg en Maastricht hebben nu de Battle of Maastricht of de Cave man run. Ze kiezen meestal voor een landschap waar wat meer reliëf in zit. Dat maakt het parcours zwaarder en leuker.

De Spartan Race die in Europa wordt georganiseerd, is voor topsporters. Het is niet makkelijk, het is heel technisch waarbij je bijvoorbeeld een touw op moet klimmen. Hier heb je echt techniek voor nodig anders haal je het niet. Je moet heel tactisch denken, hoe ga ik het slimst met mijn energie om zodat ik het snelst door alles heen kom. “Wat vaak gebeurt is dat je op de eerste 500 meter al snelheid wil maken en je dan te hard gaat rennen. Dan kom je aan bij je eerste obstakel en ben je moe, dus moet je even zorgen dat je weer op adem komt.  Dan doe je dat obstakel en ren je weer door. Maar als je net gesprongen hebt dan gebruik je  je kuiten heel veel en je moet heel veel omhoog springen, ergens overheen springen. Vooral dat springen en rennen zorgt ervoor dat die kuiten helemaal verzuren en verkrampen. Het is wel grappig om te zien; op de 10 km zie je iedereen hun kuiten strekken omdat ze helemaal verkrampt zijn.” Aldus Troy.

Wim Hofman, de Ice man, staat in het Guinness World of Records omdat hij heel lang in ijs water kan blijven. Nu hebben ze dus ook Obstacle Runs met bakken gevuld met ijs waar je dan in moet springen en door heen moet zwemmen.  Troy: “Je moet je voorstellen, als je in een bak ijs springt. Krijg je dat je hele lichaam wil samentrekken. Je spieren moeten afkoelen en op het moment dat ze zo erg moeten afkoelen krijg je een thermo shock. Wim Hofman geeft er cursussen over, hoe je moet ademhalen en weer herstelt van de shock zodat je weer door kan rennen.”

Je hebt verschillende thema’s in de Obstacle Runs in Nederland: Viking Run, Ice Run, Beast Run, The Battle of Maastricht, Cave men etc. Waarop Troy zegt: “Zo heb je de Brother Run. In deze race merk je dat iedereen elkaar helpt, het is niet dat je bij je eigen groepje blijft maar je gaat dan samen zorgen dat je het parcours aflegt. Ik  vind het een beetje een soort kinderlijke manier van sporten. Dat is iets wat je vroeger leuk vond als kind door het bos rennen en klimmen. Dit is eigenlijk wat je een beetje terug brengt bij de mensen. Dat geldt voor de makkelijke races maar voor de moeilijke is het wel wat serieuzer.“

Voor de moeilijke runs wordt wel veel voorbereiding vereist zoals rennen, bootcamptraining en ook de kleding is een belangrijk punt. Zo is bijvoorbeeld katoen dragen geen handig idee. Wanneer je door water gaat, zuigen de kleren al het water op en wordt het te zwaar. Volgens Troy is het ook qua schoenen handig om geen gladde zolen te hebben maar met veel nopjes zodat je modderige bergen kunt beklimmen. Het is daarom belangrijk om goed voorbereidt deel te nemen aan deze runs en de moeilijke runs zijn dan ook écht voor topsporters!