‘Ik heb nooit van deze man gehouden.’

Voor ruim twee en een half jaar zat Manon in een serieuze relatie. Ze was tijdelijk verloofd met een vrouw die regelmatig verschillende drugs gebruikte. Haar naam was Marissia. Deze relatie is stukgelopen en na een tijd kreeg ze een nieuwe. Dit keer met een man genaamd Rob, een ex-verslaafde die een tijd verslaafd is geweest aan XTC.

Door: Kim Verstappen

Wanneer is Marissia begonnen met gebruiken?

“Ze was al begonnen voordat wij een relatie kregen, maar heeft het me pas later verteld, toen we al bij elkaar waren. Ze beweerde dat ze me vertrouwde en heeft het toen aan mij opgebiecht. Dit zorgde er zeker voor dat ik haar meer begon te vertrouwen en zolang het haar leven niet overnam had ik geen problemen met haar gebruik.”

Wat gebruikte ze voornamelijk?

“Ze nam meerdere drugs, maar was echt verslaafd aan ‘the drug of joy’ (wiet). Verder gebruikte ze van alles, maar dit was vaak maar voor een paar keer. Ze heeft helaas ook nooit echt professionele hulp gekregen. Ik vind het al knap dat ze het zo lang vol heeft weten te houden zonder te gebruiken. Wel denk ik dat ze de hulp alsnog goed had kunnen gebruiken.”

Wat gebeurde er nadat jullie er over praatte?

“Ik ben heel blij dat we hierover hebben gehad. Na dit gesprek is ze namelijk voor een lange tijd, ik denk ruim anderhalf jaar, gestopt met gebruiken. Ook probeerde ze zich voor mij te veranderen op dat gebied, en daar ben ik haar ook zeer dankbaar voor. Helaas begon ze weer met gebruiken toen onze relatie tegen een einde aan liep, maar het verbaasde me niet heel veel.”

Wat gebeurde er als ze gebruikte?

“Het is wel eens voorgekomen dat ze wat rookte of innam terwijl ik bij haar was. Normaal gesproken was het wel gezellig en vond ik het niet heel erg, maar ze heeft ook wel eens een verkeerde trek genomen. Dan begon ze zich heel anders te gedragen en leek ze helemaal paranoïde. Dit zorgde er wel voor dat ik me totaal niet op mijn gemak voelde en het was ook erg vervelend dat ik constant een oog in het zeil moest houden want ze was overal en nergens. Dit heeft mij toen ook enorm uitgeput. Zelf heb ik gelukkig nooit drugs gebruikt terwijl zij erbij was.”

Wat voor effect heeft haar gebruik op jou gehad?

“Ik merk wel dat het gebruik van Marissia ervoor heeft gezorgd dat ik tijdens mijn huidige relatie wantrouwig ben. Ik heb nu al vijf maanden een relatie met Rob, hij is een tijd verslaafd geweest aan XTC, dit was al voordat we een relatie hadden.”

Wat voor moeilijkheden brengt dit naar de relatie?

“In principe belemmerd het wantrouwen de relatie niet, en dat Rob verslaafd was maakt nu ook niks meer uit. Wel is het een keer voorgekomen dat hij, terwijl ik bij hem was, onder invloed was. Hij gedroeg zich dan ook erg vreemd en dit maakte mij ongelofelijk oncomfortabel. Ik dacht constant: “dit is niet de man waar ik verliefd op ben, ik heb nooit van deze man gehouden.” Toen werd ik zelfs een beetje bang van hem. Nu is hij gelukkig al een hele tijd clean en dit is ook de reden dat wij het er nooit echt openlijk over hebben gehad. Toch denk ik wel dat hij weet hoe ik me erover voel.”

Wat heeft zijn gebruik voor effect gehad?

“Ik denk dat zijn gebruik ervoor heeft gezorgd dat hij minder hygiënisch is geworden en hierdoor krijgen wij nog wel eens opschudding in de relatie. Nu klinkt dat misschien gek, want ik ben ook niet de meest nette persoon in de wereld, maar hij ziet er soms echt niet uit. Hij poetst zijn tanden dan ook voor een lange tijd niet of doucht soms dagen lang achter elkaar niet, en dat vind ik wel heel erg vies. Verder hebben we gelukkig niet zo veel ruzies.”

Heeft het gebruik van Marissia en Rob nieuwsgierigheid bij jou opgewekt?

“Nee, niet echt, maar ik heb toch wel een keer drugs gebruikt. Voor ik een relatie begon met Marissia was ik al nieuwsgierig en heb toen een keer marihuana gerookt. Dit had niks te maken met dat zij gebruikte. Rob nog niet in die tijd, die heb ik later pas ontmoet toen ik bij een restaurant ging werken. De reden dat ik het niet erg vond dat Marissia en Rob gebruikten was omdat ik het zelf ook wel eens had geprobeerd en dus wist ik wat voor fijn gevoel het opleverde. Ik denk ook niet dat marihuana heel erg schadelijk is voor een mens.”