Niewiadoma sterkste in Gold Race voor vrouwen

Door Joost Schreurs

Katarzyna Niewiadoma heeft de zesde editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen gewonnen. De Poolse was in een ware thriller net te sterk voor Annemiek van Vleuten. Marianne Vos completeerde het podium.

Twintig minuten na de mannen mochten ook de vrouwen de voeten in de pedalen klikken voor de derde editie van de Amstel Gold Race nieuwe stijl bij de vrouwen. Bij de start werd de aandacht getrokken door de vrouwen van Boels-Dolmans die voor één keer in het roze waren gekleed. Dit om aandacht te vragen voor de strijd tegen borstkanker.

Na een paar kilometer vormde zich al snel de kopgroep van de dag. Die bestond uit zeven rensters: Penuela, Vandenbulcke, Braam, Buijsman, Malseed, Sanguineti en Hammes. Deze zeven fietsten een maximale voorsprong bij elkaar van ruim vijf minuten. Bij het aanbreken van de finale was deze voorsprong al flink geslonken doordat de elitegroep, met daarin alle favorieten, het tempo flink had opgeschroefd.

Op de Keutenberg brak de koers open. De koplopers kregen gezelschap van veertien rensters. Dit waren alle favorieten, uitgezonderd topfavoriete Chantal Blaak. Voor een aantal rensters van de oorspronkelijke kopgroep lag het tempo te hoog en zo gingen uiteindelijk achttien rensters de laatste vijftig kilometer in.

Op de Cauberg reden Hall, Spratt en Longo Borghini weg uit het peloton. Zij kregen later gezelschap van Niewiadoma. De rest moest passen. Op de Geulhemmerberg werden de koploopsters weer bijgehaald, mede door het harde werk van Marianne Vos.

Longo Borghini probeerde het daarna nog eens, dit keer samen met Spratt en Moolman. Zowel met haar twee medevluchters als solo redde de Italiaanse het niet. Vlak voor de laatste beklimming van de Cauberg werden de drie rensters bijgehaald. Tijdens die laatste beklimming van de Cauberg was het Niewiadoma die aan de boom schudde en met succes. Ze sprong weg en had bovenaan de klim enkele tientallen meters voorsprong op Van Vleuten met kort daarachter Marianne Vos.

Van Vleuten kwam dichter en dichter op Niewiadoma en de gedachten van iedereen gingen terug naar La Course waar Van Vleuten op de streep Van der Breggen passeerde. Dat lukte deze keer niet. Niewiadoma hield uiteindelijk een fietslengte voorsprong over op Van Vleuten. Marianne Vos sprintte daarachter naar plaats drie.