Niet de beste maar wel de gekste…

Bron: Tilburg.com

 … en we zijn voor niemand bang. Zo gaat het ‘lijflied’ van de supporters van Willem II. Het lied bestaat sinds de zomer van 2018, toen een fanatieke supporter van de KingSide op een lied stuitte dat regelmatig in Italië op de tribune werd gezongen.

  Het is nog rustig in Café de Kok een halfuur voor aanvang van de wedstrijd Feyenoord tegen Willem II. Het café wordt gezien als het stamcafé voor de Willem II-supporters. De wedstrijden van de Tricolores worden er live uitgezonden en het café heeft een speciale actie tijdens de wedstrijd: een flesje Jupiler voor €2,20.

 

Samen met een vriend komt Bart Oomen, fanatiek Willem II supporter, Café de Kok binnen. Ze bestellen een pilsje en focussen zich op de wedstrijd. Een spannende wedstrijd is het niet: binnen no-time staat het 2-0 voor de Rotterdammers. Toch hoor je het gezang van de 1.200 meegereisde Willem II supporters door het café galmen. “Als je in Tilburg bent geboren en je bent een fanatiek voetballiefhebber, dan is er maar één voetbalclub in het land waar je met je hart aan verknocht bent en dat is Willem II,” vertelt Bart. “Willem II heeft de beste supporters vanwege de saamhorigheid, iedereen hoort er bij. Dat is wat Willem II-supporter zijn zo mooi maakt,” aldus de fan. Heel erg druk in Café de Kok is het uiteindelijk niet geworden. “Je moet eigenlijk bij een thuiswedstrijd komen. Dan is het veel drukker. Nu zijn veel mensen die normaal gesproken hierheen komen mee naar Rotterdam,” weet Bart.

De ochtend na de verloren wedstrijd tegen de Feyenoorders staan de spelers alweer met opgeheven hoofd te trainen. Vooruitkijkend naar de aankomende wedstrijd: Heerenveen thuis (helaas werd deze wedstrijd later die week afgelast door de ontwikkelingen rondom het coronavirus).

 

Hoewel meer dan de helft van de selectie al naar binnen is, staan er nog genoeg supporters in het zonnetje langs de lijn. Wachtend op een foto of handtekening van hun favoriete speler. 

De spelers en de staf zijn te spreken over het fanatisme en het enthousiasme van de supporters. Zo zegt verdediger Freek Heerkens dat de spelers een grote invloed hebben op het spel van de Tricolores: “Ik denk dat ze ons altijd naar de overwinning proberen te schreeuwen. En op bepaalde punten in de wedstrijd geven ze ons een extra zetje waardoor wij tegenstanders over de knie weten te leggen. De supporters verdienen zeker de complimenten. De wisselwerking met het team is de afgelopen jaren veel beter geworden, ook zijn de toeschouwersaantallen en de sfeer in het stadion sterk verbeterd. Dus wat dat betreft verdienen de supporters een groot compliment.” 

Assistent-trainer Gery Vink beaamt de bewering van Heerkens. “De beleving van de supporters als we thuis spelen is enorm groot. En natuurlijk zorgt de KingSide voor een prachtige ambiance in het stadion. Wat dat betreft is het publiek echt de twaalfde man en zijn ze zo enorm belangrijk voor Willem II. Gisteren (8 maart, red.) waren er 1200 man in de Kuip. Natuurlijk valt dat een beetje in het niet bij een capaciteit van 51000 man, maar toch hoorde je ze overal bovenuit zingen. Dat is voor iedereen wel een extra stimulans. Dat geeft een boost aan de spelers.” 

 

De Tilburgse voetbalclub bestaat sinds 1896. De club werd opgericht door Gerard de Ruiter, stagiair bij de NS-hoofdwerkplaats in Tilburg. Hij hield van voetbal, maar Brabant was nog niet erg bekend met de sport. Het eerste anderhalf jaar werd de club Tilburgia genoemd, later werd de naam veranderd in Willem II.

 

Bron: Tilburg Tifosi

Willem II heeft een grote, fanatieke supporters aanhang. De club heeft twee supportersverenigingen: Supportersclub  Willem II (sinds 1981) en Stichting KingZine (sinds 2001). De organisaties zorgen, onder andere, beide voor busreizen naar uitwedstrijden. Vanuit Stichting KingZine is Tilburg Tifosi in 2003 ontstaan. Dat is een groep fanatieke Willem II-supporters die de spandoeken en sfeeracties organiseren. Hierbij kan je denken aan de enorme spandoeken die over de tribune worden getrokken of opgehesen worden via de hijsconstructie. Alle spandoeken worden zelf gemaakt.

Uiteindelijk heeft Bart nog een boodschap voor u, de nieuwkomer hier in Tilburg: “Ik denk dat je je niet zo zeer kunt inlezen of dat je kunt bestuderen wat Willem II is. Of dat je per se bepaalde zaken moet weten. Je moet het ervaren. Dan heb je pas een duidelijk beeld bij Willem II. En voor de jongens van Willem II: topseizoen, ga zo door. We gaan voor een plek hoog in het linkerrijtje!”