Napolitanen in protest tegen Salvini

Napels – Honderden protestanten verzamelden zich vandaag op Via Toleda in het centrum van Napels. Ze protesteerden tegen politicus Matteo Salvini, de partijleider van Lega Nord, die in de stad was voor een politieke bijeenkomst.


Spanddoek: “Deze Lega is een schande. Salvini, ga weg uit Napels.”

16-05-2019
Danique Koenders & Juliët Meulendijks

Salvini bezoekt Napels met de Europese Verkiezingen van 23 mei in het vooruitzicht. Veel Napolitanen zijn de straat op gegaan om hun mening tegen de partijleider en zijn politieke standpunten te laten horen. “Hij is racistisch en totaal niet begaan met het volk”, zegt protestant Davide Di Spirito.

In Italië heerst een grote economische kloof tussen Noord en Zuid. Die kloof is er al sinds de Spaanse herovering van Italië in de middeleeuwen. Uit een rapport van het Italiaans bureau voor de statistiek blijkt dat de gevolgen van deze kloof tot op de dag van vandaag voelbaar zijn. Zo’n 75% van de Italianen die onder de armoedegrens leeft, komt uit het zuiden van het land. Het noorden kent daarentegen veel rijke ondernemers. Salvini heeft het in zijn campagne dan ook vaak over belastinghervormingen, maar volgens de protestanten lost dat het probleem niet op. Zij geloven dat de polarisatie tussen het noorden en het zuiden alleen maar toeneemt door hetgeen waar Salvini voor staat.

In de ogen van de protestanten zijn de standpunten van de partijleider fascistisch en populistisch. De rechtse politicus verzet zich tegen immigratie. Hij is van mening dat dat niet bevorderlijk is voor Italië. “Het is een bedreiging”, stelt Salvini. Nationalisme is belangrijk voor hem en hij wil het beste voor zijn eigen volk. De zuidelijke protestanten zien het tegenovergestelde terug in zijn acties.

Verschillende spandoeken die de protestanten bij hebben verduidelijken hun statement. “Salvini, wij vrouwen willen je maar op één manier: ondersteboven!”, “Met jouw 49 miljoen konden we fondsen toewijzen: onderwijs, gezondheid, infrastructuur,  werk, welvaart.” en “Salvini, Zorro zou van je walgen.”