Naar een kostschool in Denemarken: heel normaal

Emma Bruysters

Een kostschool is een school waar je verblijft voor een bepaalde periode en waar je kost, inwoning en onderwijs krijgt. Kostscholen bestaan al honderden jaren en zijn overal te vinden. Toch zijn ze niet overal even populair. Denemarken heeft veel verschillende soorten kostscholen in tegenstelling tot Nederland. Bijna iedereen in Denemarken wordt wel eens naar zo’n instituut gestuurd, is dit ook iets om in Nederland door te zetten?

Denemarken

Naar een kostschool of te wel ‘boarding school’ gaan omdat het leuk is… Hoewel de naam niet perse uitnodigend klinkt blijkt het in Denemarken een hemel op aarde te zijn. Daar gaat bijna iedereen vanaf de leeftijd van 15 naar een kostschool. Er zijn door de jaren heen veel verschillende soorten kostscholen opgericht. Zo is Cecilie Lucia Bak toen zij 16 jaar was naar een kostschool gegaan waar zij haar passie voor dansen kon combineren met school. ‘Het was een van de leukste dingen die ik tot nu toe heb meegemaakt. Ik heb daar vrienden voor het leven gemaakt en ben persoonlijke enorm veranderd. Wanneer je op zo’n jonge leeftijd alleen naar een plek gestuurd word je erg zelfstandig. Je hebt nou eenmaal geen ouders in de buurt die je kunnen helpen.’ vertelt Cecilie. 

Nederland 

Nederland kende zo’n 50 jaar geleden honderden kostscholen en instituten. Dit aantal is fors afgenomen. Er zijn er nu nog rond de 40 in heel Nederland die nog in gebruik zijn. Deze kostscholen worden alleen gebruikt om kinderen die tijdelijk uit huis geplaatst worden, op te vangen. Dit kan verschillende redenen hebben, vaak is dit omdat er problemen thuis zijn. Vroeger was dit anders. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch hebben deze plekken van vroeger opgezocht en uitgelicht op een website. Hierop kregen zij veel reacties en deze waren niet alleen positief. Een van de weinige positieve mensen is Ton Florie. Ton is toen hij 12 jaar was op vrijwillige basis naar het Bisschoppelijke College in Weert gegaan om daar een 3-jarige opleiding te volgen. ‘Het was streng maar als je je gewoon netjes gedroeg was er niets aan de hand. Als je een grote mond had mocht je in het weekend niet naar huis en dat was toch altijd wel hetgeen waar je naar uit keek.’ 

                                                                                                                                                                                 Bron: www.Weertisveranderd.nl

Toekomst van kostscholen in Nederland

Het idee dat kostscholen in Nederland alleen gebruikt worden om kinderen op te vangen in nood is erg jammer zegt de Deense Cecilie. Het gaan naar een kostschool, het op jezelf aangewezen zijn en het maken van nieuwe sociale contacten heeft haar enorm geholpen. ‘Het lijkt mij echt een gemis om niet naar een kostschool te kunnen gaan. Nederland zou de jeugd veel kunnen bieden als zij kostscholen zouden openen.’ Aldus Cecilie. Toch is Ton het hier niet mee eens. ‘De jeugd in Nederland is erg zelfstandig, zeker als je dit vergelijkt met vroeger en met andere landen. De docenten zijn jonger, er is minder respect naar de leraren en de mobiele telefoons zullen het idee van een echte kostschool ook afnemen. Vroeger keken wij uit om in het weekend naar huis te mogen gaan. Maar doordat het zo gemakkelijk is om contact te leggen terwijl je op een kostschool zit, is contact met het thuisfront altijd makkelijk te maken.’ aldus Ton. Voor nu blijven de kostscholen alleen in gebruik voor kinderen die bijvoorbeeld uit een probleemgezin komen. Of dit ooit zal veranderen is onduidelijk, dit zal de toekomst uitwijzen.

 

De invloed van Corona op kostscholen

De Corona Crisis vraagt, ook in Denemarken, extra aanpassingen. Er is meer ruimte nodig voor gezamenlijke activiteiten. Ook huisvesting zal hier aan moeten voldoen. Hierdoor wordt het lastig om met meerdere studenten een kamer te delen. Dit zou kunnen betekenen dat ouders hun kinderen liever thuis willen houden in plaats van terug naar een kostschool te sturen. Maar niets is minder waar. Cecilie verteld dat haar jongere broertje van 16 op een kostschool zit, nu is hij thuis door de corona uitbraak. Het broertje van Cecilie deelt een kamer met nog één iemand, maar er zijn ook kamers die je met meerdere mensen moet delen. Dit is een groot probleem tijdens zo’n virusuitbraak. Toch zijn haar ouders niet bang om hun kind na deze crisis weer terug te sturen. Ook merkt zij dat de ouders van haar vrienden en vriendinnen niet bang zijn om hun kinderen weer naar kostscholen te laten gaan. Iedereen moet zich tenslotte aanpassen aan deze pandemie en Cecilie is er daarom ook heilig van overtuigd dat de populariteit van kostscholen niet zal afnemen, zelfs niet door zo’n crisis. ‘Er gaan zeker dingen veranderen op kostscholen maar ook veel zal hetzelfde blijven. Denen zijn over het algemeen niet zo snel gestrest of bang, dat merk je in zo’n situatie ook goed. We leven in het nu en zien wel wat de toekomst gaat brengen. Ik kan zelf niet wachten om weer naar een kostschool te gaan na mijn diploma, niet om lessen te volgen maar gewoon om het leuk te hebben en nieuwe vrienden te maken.’