“Muziek verbindt”

Schermafbeelding 2016-12-21 om 21.37.53
“Geluk is, de warmte die er tussen mensen kan zijn”

Met muziektherapie kan het geluksgevoel versterkt worden. Maar wat is muziektherapie? An Van Tuijl, muziektherapeute, vertelt wat het is en wat muziek voor haar betekent.

Een rechthoekige praktijkruimte.Centraal staan een piano en twee fauteuils,de een van riet met witte kussens erin en de ander bekleed met een ouderwets geprinte stof. Naast een grote plant staan verschillende slaginstrumenten, ook zijn er verschillende kleine blaasinstrumenten aanwezig en is er een zogenoemd ‘waterval’ instrument. Het is warm in de praktijk en het licht is gedempt. Ze stelt zich voor, An van Tuijl, de muziektherapeute die deze praktijk beheert neemt plaats in de rieten fauteuil.

Een Australisch onderzoek voor Victoria’s Deakin University van juli 2016 toont aan dat wanneer mensen samen bezig zijn met muziek, dat het geluksgevoel zou kunnen benadrukken. Hierbij zou het niets uitmaken op wat voor manier mensen met muziek bezig zijn. Ditzelfde geluksgevoel zou niet kunnen ontstaan wanneer iemand in zijn eentje muziek zou luisteren. “Muziek verbindt, door muziek kom je met elkaar in contact. Bij een concert of festival raak je met degene naast je in gesprek. Ik denk dat het contact dat je dan creëert, hetgeen is dat het geluksgevoel vergroot. Dit is dan misschien ook wel de link met muziektherapie; daar ben je ook samen bezig met muziek”, is de reactie van Van Tuijl. “Waar het mijzelf eigenlijk om gaat bij muziek, is dat mensen er plezier in hebben; of ze alleen naar muziek luisteren of muziek kunnen spelen, al is het nog maar heel miniem”, gaat ze verder. Haar gezicht licht op: “Maar als mensen daar blij van worden, kan dat voor de rest van het leven zo veel betekenis geven. Dát zie ik als mijn rol en dat komt heel dicht bij muziektherapie in de buurt.”


“Door muziek kom je met elkaar in contact.”


Muziektherapie is een alternatieve geneeswijze. Er wordt door het inzetten van muziek gewerkt aan de ‘kwaliteit van het leven’. “Met muziek maak je een weg vrij, je leert iemand dat hij er mag zijn zoals hij is. Je probeert iets in balans te brengen wat uit balans is geraakt ”, aldus Van Tuijl. Muziektherapie kan iets betekenen voor mensen met verschillende problemen/beperkingen. Zo kunnen kinderen met een verstandelijke beperking, ADHD, autisme of gedragsstoornissen er veel baat bij hebben. Ook voor volwassenen met bijvoorbeeld een depressie, trauma of (angst)stoornis kan muziektherapie veel betekenen. “Voor mensen met een beperking is muziek een manier om zich te kunnen uiten. Muziek biedt hen structuur. Dat kan zijn door het ritme dat de muziek aangeeft. Het is het gebied waar ze in staat zijn contact te maken. Mensen met een handicap – bijvoorbeeld mensen met het syndroom van Down –krijg je met niets zo gelukkig als het horen van bijvoorbeeld Frans Bouwer. Dat moet je kunnen accepteren als muziektherapeut, het gaat er niet om wat ik mooi vind maar het gaat erom wat de cliënt mooi vindt. Je werkt vanuit de cliënt. Bij muziektherapie ga je samen een proces in. Natuurlijk werk je naar een resultaat toe, maar het belangrijkste is het proces ”, zo beschrijft Van Tuijl trots haar vak.

Eerst houdt ze een soort intake, waarna Van Tuijl kijkt of iemand affiniteit heeft met muziek. Vanuit dit intakegesprek kijkt ze wat het probleem is en hoe ze dit aan wilt pakken. Aan de hand hiervan stelt ze een plan van aanpak op, en bespreekt deze met de cliënt of zijn/haar vertegenwoordiger. Wanneer dit plan van aanpak goedgekeurd wordt, gaat Van Tuijl hiermee aan de slag. Na een week of 4/5 volgt er een evaluatiegesprek om te kijken of deze aanpak werkt.


“Het gaat er niet om welke muziek ik mooi vind.”


Naast haar praktijk voor muziektherapie begeleidt Van Tuijl een geheugen- en spraakkoor. Het geheugenkoor is een groep mensen die lijdt aan Alzheimer. Door het gezamenlijk zingen van liedjes van vroeger, roepen ze samen herinneringen op. Bij het spraakkoor zingt Van Tuijl liedjes samen met mensen die herstellende zijn van een herseninfarct en daarbij hun spraak verloren zijn. “Zelfs de moeilijkste patiënt, die niets anders kan dan hummen, zingt soms foutloos en uit volle borst.” Dit is mogelijk doordat muziek, en dus zang, een andere verbinding met de hersenen heeft dan dat spraak heeft. Hierdoor kan het proces om weer te kunnen praten worden vergemakkelijkt.

Schermafbeelding 2016-12-21 om 21.38.10
“Geluk is, de warmte die er tussen mensen kan zijn”