Multicultureel Middelland

ligging Middelland

Vijf minuten met de tram vanaf het Centraal Station bevindt zich de wijk Middelland. Middelland is een vooroorlogse wijk in het westen van Rotterdam. De wijk telt ongeveer 12.000 inwoners en maakt deel uit van het stadsdeel Delfshaven.

Middelland stond voor langere tijd bekend als een achterstandswijk, maar door samenwerkingen tussen verschillende buurtcentra en andere initiatieven binnen de wijk is er veel vooruitgang geboekt op gevoelsmatige veiligheid. Dit komt met name door de vermindering van criminaliteit.

1e Middellandstraat

“Er is een duidelijke tweedeling te zien in de wijk: er zijn veel jonge gezinnen (tweeverdieners) en multiculturele gezinnen. Hierdoor is er ook een verschil terug te zien in de inkomens”, aldus mevrouw De Gooijer, medewerker van buurthuis Thuis in West. Opvallend aan deze wijk is dat er veel allochtonen wonen, zo’n 60%. Hieruit kun je concluderen dat Middelland een zeer multiculturele wijk is. Dit is ook terug te zien aan de 1en 2Middellandstraat, waar zich veel verschillende toko’s naast elkaar bevinden.

Ondanks het feit dat Rotterdam vooral gekenmerkt wordt door zijn dichtbebouwde wijken, is er toch veel groen te vinden in Middelland. In parken zoals het Heemraadspark en het Branco van Dantzig Park is er genoeg te doen voor de jeugd dankzij de speeltoestellen en skatebanen. Ook aan ouderen is gedacht, zij kunnen op de vele bankjes in alle rust genieten van de natuur.

Voorheen was de wijk vooral opgedeeld in verschillende cirkels. De binnenste cirkel bestond uit sociale huurwoningen. De kleinere straten hier omheen, zoals de Mathenesserlaan en Claes de Vrieslaan, waren vooral de straten met de luxere woningen. Hier woonden mensen van de hogere sociale klasse. Tegenwoordig lopen deze straten en opbouw van verschillende huizen aardig door elkaar, maar als je goed kijkt is de verdeling binnen de wijk nog te zien.

Door: Denise de Koning en Tugce Daglayan