Moeder Grazyna Berini: ‘Familie is het allerbelangrijkste in het leven.’

Wie is ze

Grazyna, de moeder van Radek, woont samen met haar man in het kleine dorpje Spiny in Polen. Ze leven in een van de zeven boerderijen van dit dorp. Beide zijn met pensioen en vullen hun tijd met huishoudelijke taken en het samen zijn met familie. Als moeder van vier zonen, waarvan drie in de buurt wonen, is er altijd wel iemand die een helpende hand kan gebruiken. Ze geniet hier enorm van. ‘Familie is het allerbelangrijkste in het leven,’ herhaald ze meermaals. Dat Radek in Nederland woont maakt haar emotioneel. ‘Ik wil dat hij in Polen leeft en werkt, omdat ik zijn moeder ben.’

 

  

Over Nederland

‘Ik ben nooit in Nederland geweest.’ zegt Grazyna. Verhalen over Nederland zijn voor haar een ver van haar bed show. De verhalen die ze te horen krijgt zijn lastig te begrijpen. Een bezoek brengen aan Nederland staat zeker op haar lijstje om te zien hoe haar zoon werkt en leeft. Ze is benieuwd wat Nederland zo bijzonder maakt. Voor haar lijkt dit echter een onmogelijke optie, dat komt doordat dit niet mag van de organisatie waar Radek voor werkt. Wanneer dit toegelaten zou worden, zouden meer familieleden of vrienden van de arbeidsmigranten op bezoek komen en is het niet meer te overzien.

Over Polen

Wat Grazyna op een dag doet is iedere dag hetzelfde. Ze zorgt voor de kippen en konijnen en bereidt het eten. Puzzelen is haar hobby en tijd besteden met de gezinnen van haar zoons is wat ze het liefste doet. ‘Op zondag gaan we met zijn allen naar de kerk.’ Verder zijn er weinig tradities. ‘Alleen met kerst pakken we  groots uit.’ zegt ze met fonkelende ogen. De dorpen rondom Spiny zijn voor haar bekend terrein maar verder dan dit komt ze niet.