Michael “Sinterklaassniper” van Zeijl vind de grondwet een wassen neus.

Michael van Zeijl is een prominent anti-racisme activist voor de actiegroep de Grauwe Eeuw. Vorig jaar tijdens de zwarte Pieten discussie werd hij opgepakt voor bedreiging en opruiing wegens een Facebook post waar hij Sinterklaas “bedreigde”. Ik spreek Michael in het stadskantoor in Utrecht op de bovenste verdieping. Enkele meters verwijderd van Tivolivredenburg waar de Grauwe Eeuw een brief had gestuurd naar de gemeente om afstand te nemen van een “racistisch” Cowboy en Indianen feestje.

  

De afgelopen tijd ben je een paar keer opgepakt geloof je dat dit rechtvaardig was of niet?

Nee, volgens de autoriteiten was de reden wegens  opruiing en bedreiging maar ik ben vrijwel zeker dat het lag aan mijn anti racistische activisme en mijn vrijheid van meningsuiting. Ik had gewoon een flauwe grap gemaakt in een besloten Facebook groep met activisten en die is blijkbaar naar buiten gelekt. Daarna is dat helemaal uitvergroot en verspreid door internet trollen en mensen van extreem-rechts.

Wat voor opmerking was dat dan?

Ik had geschreven dat er een prijs op het hoofd van Sinterklaas gezet moest worden en een dubbele tijdens de intocht. Het is een verwijzing dat kinderen opgroeien in een land waar ze vanaf hun geboorte worden omringd door genormaliseerd racisme. Dit was naar aanleiding van een racistisch cowboys en indianen feestje in Tivolivredenburg. Het was er de bedoeling er als indiaan en cowboy verkleed te komen wat in principe redface is (hetzelfde als blackface maar dan gericht naar indianen). Wij voerden hiervoor actie tegen omdat Tivoli door de gemeente gesubsidieerd is en daarom van ons belastinggeld wordt betaald. Hiervoor zijn we overigens ook door een project van de gemeente uitgeknikkerd van het dekoloniseren van de straatnamen in Utrecht.

 

 

Het beruchte Facebook bericht over Sinterklaas.              

De Grauwe Eeuw heeft dus in het verleden samengewerkt met de gemeente Utrecht?

Jawel maar niet zonder moeite, We hadden al eerder een verzoek ingediend voor het dekoloniseren van de straten. Dit was eerder afgewezen maar wij hadden ontdekt dat eenzelfde verzoek door witte journalistiek studenten in de jaren 80 wel was geaccepteerd. Nadat we dit naar boven haalde was de gemeente bereid om samen met meerdere groepen erover te praten.

Het was ook bij deze hoorzitting dat je bekend kwam te staan als de voorman van de Grauwe Eeuw nietwaar?

Hahaha, zo kan je het noemen. De hoorzitting was een juridische procedure waarvoor je inwoner van Utrecht moest zijn. Hierdoor werd ik het enige lid van de Grauwe Eeuw die publiekelijk bekend stond. Daarom heb ik er maar een beetje gebruik van gemaakt en de aandacht gebruikt voor anti racisme activisme.

Proberen jullie met opzet een beetje onduidelijkheid te kweken wie er allemaal tot de actiegroep behoren?

Het is als activist handig om niet al je kaarten vrij te geven voor het geval als de politie te pas komt en dergelijke. Echter zijn er tegenwoordig al wel wat meer leden naar voren gekomen hoor.

Hoelang heb je vastgezeten voor de “Sinterklaasbedreiging” uiteindelijk?

Eind november vorig jaar ben ik ongeveer 50 meter van mijn huis opgepakt door een flinke politiekracht met agenten in burger en al waarna ik naar een cel in Den Haag ben gebracht. Dit is natuurlijk gewoon onzinnig voor een persoon zoals mij en gewoon pure repressie en machtsvertoon van de staat om mij de mond te snoeren. Toen ben ik 2 keer verhoord in opgesplitste sessies in een cel in Den Haag zodat ik de maximale tijd vastgehouden werd van 3 dagen als je in verzekering wordt gesteld. Echter nadat ik weg mocht werd ik beneden het gebouw weer in detentie gezet maar dit keer door de Utrechtse afdeling van justitie voor precies dezelfde redenen. Nadat ik met handboeien werd gebracht naar het paardenveld in Utrecht werd ik ook weer twee dagen vastgezet en verhoord door een racist. Deze man bagatelliseerde mijn kant van het verhaal constant met racistische trucjes. Zo gebruikte hij zijn niet witte vrouw en kinderen als voorbeelden dat racisme niet voorkomt in Nederland omdat “het niet bij hun gebeurd”. Wat onzin is want je kan niet je gezin gebruiken als woordvoerders voor een hele groep.

Denk je dat ze hem met opzet tegenover je hebben gezet?

Nee denk het niet want de dag daarna hebben ze twee agenten neergezet die duidelijk op hun uiterlijk waren gekozen, alsof ik daar intrap.

Denk je dat je anders bent behandeld vanwege je afkomst of door je activisme?

Ik denk een combinatie van beide. Dat niet-witte mensen anders worden behandeld door justitie is al statistisch bewezen. Dit ten dank aan het institutionele racisme waar rechters de conclusie trekken dat witte mensen gelijk worden gestraft door ze geldboetes te geven in tegenstelling tot andere bevolkingsgroepen die een gevangenis straf krijgen omdat vaker werkloos zijn of een lager inkomen hebben dankzij datzelfde institutionele racisme. Echter hierbij wordt geen rekening mee gehouden dat een gevangenis straf je hele leven overhoop gooit en mentale schade kan meegeven terwijl bij geldboetes dit veel minder het geval is.

Maar in principe is het geven van gevangenisstraffen tegenover een geldboete die ze niet kunnen betalen toch wel rekening houden met niet-witte mensen?

Nee want die conclusie van de rechters is nooit bewezen en ik als leek (iemand die weinig verstand heeft van een bepaald vakgebied) kan er zo uithalen dat het racisme is. Alhoewel ik niet helemaal een leek ben omdat ik iets meer weet dan de gemiddelde Nederlander. Statistisch is ook maar ongeveer 5% van de rechters iemand zonder bleke huidskleur wat natuurlijk beschamend is voor een land zoals Nederland waar 1/5 van de bevolking uit niet witte mensen bestaat. Om dit op telossen zou denk ik helaas een quota opgesteld moeten worden ook al is dit niet mijn favoriete solutie moet ik eerlijk zeggen.

Geloof je dat het grondwettelijk was dat je bent gearresteerd?

Nee zeker niet. De twee aanklachten die tegen mij zijn ingediend waren bedreiging en opruiing maar alles wat ik heb gezegd valt onder vrijheid van meningsuiting. Verder was het ook een schending op mijn lichamelijke integriteit en recht op protesteren omdat ik in weze preventief ben gegijzeld voor de intocht.

Gelukkig heb ik erg goede advocaten en hebben we uitgevonden dat er mensen zijn die veel heftigere “bedreigingen” en opmerkingen hebben gemaakt in situaties die heel vergelijkbaar zijn en gelijk hebben gekregen van het Europees hof van de rechten van de mens dat het niet strafbaar was. Dus binnenkort gaan we actie maken voor justitionele stappen.

Wat zou jij zelf veranderen aan de grondwet?

Het verbieden van racisme. Op het moment staat er alleen maar dat discriminatie alleen niet is toegestaan maar hiermee wordt het racisme tegen niet witte mensen van de instituties niet bestraft door onze machtshebbers. Hiervoor zou een onafhankelijke organisatie moeten komen die de overheid controleert op het uitvoeren van het beleid tegen racisme. Op het moment is de bescherming van gemarginaliseerde groepen door de grondwet in ons land een wassen neus.

Zie je sinds je activisme dat er meer verandering is gekomen voor racisme?

Bij de instituties zie ik nog weinig verandering maar ik heb wel het idee dat de mensen steeds meer wakker beginnen te worden en het racisme in onze maatschappij steeds meer onder ogen krijgen. Op

Stel als de situatie verslechterd en een fascistoïde partij zou de macht krijgen in Nederland zou je dan doorgaan met vreedzaam verzet of hardere maatregelen uitvoeren?

Ik ben zelf allesbehalve gewelddadig. Als ik een vlieg in nood zie zou ik hem proberen te redden maar ik denk dat als het zo doorgaat het bijna onvermijdelijk is dat we niet ondergronds moeten op een gegeven moment en moeten overstappen op geweld. Als in een actie van zelfverdediging natuurlijk en alleen wanneer het niet anders kan. Echter moet je niet onderschatten hoeveel de huidige regeringspartijen weg hebben van fascisme. Klaas Dijkhof riep pas een verbod op voor protesteren bij de sinterklaas intocht wat gewoon een grondrecht is die al langer onder druk staat en de VVD Zaanstad eiste dat ik preventief opgepakt zou worden voor de intocht.

Ben je trots op de bijnaam “Sinterklaassniper”?

Ik heb zeker geen spijt dat ik uiteindelijk publiekelijk bekend ben geworden door dat Facebook bericht. Ik loop op straat ondanks dat ik word bedreigd en dat ik word herkend door mensen valt ook wel mee. Verder heb ik de aandacht die ik heb gekregen voor het goede gebruikt. 

Michael voor het ingelijste citaat van artikel 1 van de grondwet bij het stadskantoor Utrecht.