“Met carnaval maakt het niet uit welk geloof je hebt of wie je bent”

Carnaval is in Raamsdonksveer (tijdens carnaval beter bekend als het Faantelaand) een echte tradities. Cor Baardemans (74) is momenteel de voorzitter van CV de Faant, de oudste carnavalsvereniging van het dorp. Hij neemt ons mee naar het carnaval van vroeger.

Tekst: Sarita Schneider | Beeld: Cv de Faant

Carnavalswagen de Faant 1976

Cor Baardemans is al 11 jaar lang voorzitter (bij de vereniging beter bekend als de keizer) van de Carnavalsvereniging de Faant in Raamsdonksveer, afgekort soms ook wel het Fér genoemd. Vanaf het begin is Cor al betrokken bij de club. “In 1975 bouwden we onze eerste wagen. De optocht stelde nog niks voor. Hij was in vijf minuten voorbij. Toen deden er nog geen wagens van andere plekken mee. Dat kwam later pas.” De wagens zijn ook niet meer te vergelijken. “Ik wil ons niet op de borst kloppen maar wij zijn wel begonnen met grotere wagens te bouwen.”

De COR                                                                                    
“De Faant was in het begin soort overkoepelende organisatie. Wij maakten of kochten, want dat gebeurde soms ook, de prinsenwagen.”
In 1980 is de Carnavals Organisatie Raamsdonksveer (COR) opgericht. Zij zijn de overkoepelende organisatie van Raamsdonksveer. “Zij hebben het carnaval leven ingeblazen. Zij zijn begonnen met het blére te organiseren.” Bij het blére schrijven verschillende carnavalsverenigingen ieder een eigen carnavalsnummer. Hiermee treden ze op de elfde van de elfde op. “We hebben ieder jaar meegedaan maar pas een keer gewonnen. Dat was vorig jaar,” grinnikt Cor.
“Prinsenruilen had je toen de COR opgericht werd nog niet. We hadden 12 jaar lang dezelfde prins. Nu mag je maximaal één jaar prins zijn.”

Plaatsgebonden
“Vroeger was alles veel meer plaatsgebonden. De carnaval begon meestal op zaterdag bij de voetbal. Dan dronk je je eerste biertje, daarna ging bij iemand erwtensoep eten en daarna ging je met zijn alle het Fér op. Nu zoeken de mensen elkaar ook wel op alleen het is nu veel drukker. Ik ga geen half uur in de rij staan om ergens een pilsje te kunnen drinken.”

In de laatste jaren zijn er in Raamsdonksveer veel veranderingen geweest in de cafébranche. “Je hebt hier helaas veel minder plekken om uit te gaan. Sommige plekken zijn nog wel leuk om als jongeren heen te gaan. Maar voor de ouderen is er bijna niks meer. Wij liggen er helaas bijna uit.”

 

Verandering

Ook de kleding is door de jaren heen veranderd. “Je droeg altijd een blauwe kiel met een rode stropdas. Niemand had een mooier pak dan de ander want het was allemaal hetzelfde. We waren allemaal gelijk. Pas sinds twintig jaar geleden is de manier van verkleden veranderd.” Cor denkt dat het misschien komt omdat sindsdien carnaval meer bekendheid kreeg. “Voorheen zag je nooit iets van carnaval op televisie. Dat kwam pas twintig jaar terug. Toen dacht opeens iedere bekende Nederlander dat hij een carnavalsnummer kon maken.”

 

Verbroedering
“Vroeger moest iedereen zijn eigen bouwplaats regelen. De een zat bij die boer, de andere bij de andere. De ruimte waren bijna hermetisch afgesloten. Je mocht pas de wagen van elkaar zien op de dag van de optocht. Er was veel meer strijd. Als iemand vroeg dat je al bezig was met bouwen zei je gewoon nee.” Tegenwoordig bouwen bijna alle verenigingen in dezelfde hal. “Ik vind het zo beter. Er is nog wel een strijd maar het is wel veel gemoedelijker geworden. Van mij mag iedereen winnen.”

 

Katholieke en protestanten
Carnaval is van oorsprong een Katholiek feest. Mensen konden dan nog een keer volledig losgaan voordat de 40 dagen vastentijd begon. “In het begin ging ik zaterdag avond naar de kerk. Ik vond dat mooi. Later zakte het een beetje af en ging ik niet meer. Nu is volgens mij heel de mis afgeschaft. Voor sommige mensen begon carnaval pas zaterdagavond na de carnaval mis.” Ondanks dat het carnavalsfeest van katholieke afkomst was merkte Cor daar weinig van. “Er waren ook genoeg protestanten die mee feestten. Met carnaval maakt het niet uit welk geloof je hebt of wie je bent.”

Carnavalswagen de Faant 2018

Tradities
Bij de Faant hebben ze vele tradities. Eén van deze tradities is dat er ieder jaar een Faantste Faant en Grotste Ouwe Droif (grootste ouwe druif) verkozen wordt. Dit zijn eretitels die aan een man (Faantste Faant) en aan een vrouw (Grotste Ouwe Droif) wordt toegereikt. Als eer mogen zij tijdens de optocht helemaal vooraan de wagen lopen. “Toen ik daarvoor verkozen werd was dat één eer. Tegenwoordig wil niet iedereen het worden omdat ze dan voor de wagen moeten lopen. Sinds kort is dat vrijblijvend. De titel is nog steeds een eer.”

Ondertussen heeft Cor een gemeentelijke onderscheiding gekregen voor zijn vele werk. De putdeksel. “Dit was voor mij een hoogtepunt.” Na 11 jaar voorzitter (keizer) te zijn legt Cor dit jaar tijdens het 44 jaar bestaan van de Faant zijn taken neer.