Mermaid Liara: ‘’Ik ben allergisch voor chloorwater’’

Bron: Lianne Kleijer. Bewerking: Jopie Louwe Kooijmans. Locatie: TODI.

‘’Under the sea… wish I could be, part of that world!’’. Voor Lianne Kleijer, ook wel mermaid Liara genoemd, werd haar zeemeermin droom 2 jaar geleden werkelijkheid. Sindsdien dompelt ze zich zo vaak als ze kan onder in de onderwaterwereld van Ariël. ‘’Ik kan mij geen leven zonder zeemeerminzwemmen meer voorstellen’’, aldus Lianne.

 

 

 

‘’Ik weet nog héél goed wat er met me gebeurde toen ik voor het eerst een staart aandeed: ik moest huilen, van blijdschap natuurlijk.

Hoe het is ontstaan? Van mijn kinderjaren kan ik me niet meer veel voor de geest halen. Natuurlijk keek ik de film De Kleine Zeemeermin, dat vond ik prachtig. Ook kan ik mij herinneren dat ik een zeemeermin Barbie cadeau kreeg toen ik mijn zwemdiploma A had gehaald, ik was daar erg blij mee! Op de basisschool had ik ook een tekenschrift, alleen het enige wat ik wou tekenen waren zeemeerminnen. Ik hield van het zeeleven, maar dacht er nooit bij na dat je ook werkelijk een zeemeermin kon zijn.

Ongeveer twee jaar geleden kwam ik een artikel tegen over een Nederlandse zeemeerminschool. Ik was stomverbaasd; dit kan toch niet werkelijkheid zijn? Ik ben me toen meer gaan verdiepen in zeemeermincursussen in Nederland. Die cursussen bestaan o.a. uit met behulp van een monovin, met daarover een staart, leren zwemmen. De zwemtechniek die wordt gebruikt is de dolphinkick: je beweegt niet met je benen los, maar vanuit je heupen. Helaas waren die cursussen op dat moment te prijzig voor mij en liet ik de gedachte van het zwemmen een beetje gaan. Tot het moment dat ze in 2017 een NK zeemeerminzwemmen in Utrecht hadden, daar ben ik toen gaan kijken. De deelnemers die ik zag waren vooral jonge kinderen, maar ik kreeg toch weer die kriebel in mijn buik toen ik ze zo bezig zag. Naar aanleiding daarvan begon ik ook de online meermin community te ontdekken en kwam zo terecht op de website van Finfolk Productions. Die hadden net op dat moment een verkoopactie voor een ‘’Mythic tail’’- een bepaald type staart met allemaal schubben en een siliconen vin (‘fluke’). Deze heb ik toen gekocht, zonder ook maar één keer met een staart te hebben gezwommen, lekker impulsief. Ik weet nog dat ik op die dag onrustig was en continue zat te giechelen. Mijn moeder vroeg me telkens wat er toch was. Ik vertelde haar over mijn impulsieve aankoop, ze moest lachen en zei: “Lianne Lianne, wat heb je nu toch weer gedaan?!”. Maar die Mythic tail was achteraf zó het geld waard.

Dankbaarheid

Voor mijn Mythic tail had ik ook een bijpassend topje gekocht. Die bleek helaas niet te passen en dus probeerde ik die in de online community kwijt te raken. Zo kwam ik terecht bij Lesley (mermaid Faline) die hem wou overnemen. Zij kwam langs en in plaats van dat ze het topje alleen even kwam ophalen, hebben we toen uren gepraat. We begrepen elkaars liefde voor het zeemeerminnen helemaal! Lesley doet al jaren aan zeemeerminzwemmen en nodigde mij uit om samen met haar voor de eerste keer te gaan zwemmen. Ik had toen mijn Mythic tail nog niet binnen gekregen, maar zij had een extra staart die ik mocht lenen. Ik ben toen met haar gaan zwemmen, dit was in januari 2018. Het zwemmen ging ook vanzelf, natuurtalent hier! Haha. Ik heb dus nooit van tevoren een cursus gehad. Ik ben Lesley zó dankbaar, zij heeft mij enorm geholpen die eerste keren met zwemmen. We gaan ook wel eens andere dingen doen dan meerminnen; zo zijn we laatst uit eten geweest om te vieren dat we al een jaar vriendinnen zijn.

Reacties van buitenstaanders

In het begin vond ik het lastig om te vertellen aan mijn omgeving dat ik een zeemeermin ben. Nu maakt het mij niet veel meer uit. Mijn vrienden en collega’s maken wel nog steeds soms flauwe grapjes. ‘’Ben je nou nog niet naar de bodem gezonken?’’, die wuif ik dan maar met een lach weg. Nare reacties in het zwembad krijg ik niet, vooral nieuwsgierige blikken. Laatst was er een jongetje van 3 jaar oud die met zijn papa naar mij toe kwam. ‘’Wij willen jou even van dichterbij bewonderen’’. Dat is altijd leuk om te horen!

Wat zou ik willen zeggen tegen zeemeerminnen die bang zijn om te beginnen met zeemeerminzwemmen? Trek je niks aan van wie dan ook behalve jezelf. Waar het op neerkomt is dat jíj het leuk vindt.

Wanneer ben je een echte zeemeermin?

Ik hoor wel eens meiden zeggen dat ze zich geen echte meermin voelen binnen de community, wanneer ze geen siliconen staart hebben maar eentje van stof. Vervelend dat zij dit zo ervaren. Het gaat erom hoe JIJ je voelt in JOUW staart. Zeemeerminnen die tegen andere meerminnen zeggen dat je alleen maar een echte meermin bent met een siliconen staart? Jammer, wie zijn zij om dat te zeggen? Gelukkig bestaan er geen regels over acceptatie binnen de community, iedereen is welkom.

Bron: Lianne Kleijer. Bewerking: Jopie Louwe Kooijmans. Locatie: Azoren.

Het verbieden van zeemeermin zwemmen

Ik vind het moeilijk om een solide mening te geven over zwembaden die zeemeerminzwemmen verbieden, ze zullen er vast wel redenen voor hebben. Een staart is enorm groot, je moet erg oppassen. Niet alleen als meermin maar ook de kinderen om je heen. Want als die per ongeluk springen op je staart en er breekt of scheurt iets dan zijn beide partijen daar de dupe van. In elk zwembad zijn er rustige zwembaduurtjes, daar vind ik dat zeemeerminnen zouden mogen zwemmen.

In TODI is zeemeerminzwemmen niet verboden. Daar hebben ze zelfs een meerminmiddagje elke derde zondag van de maand, genaamd “Mermaid Sunday”. Daar is een groot duikbassin en zwem je tussen de vissen. Ook is het daar fijn zwemmen omdat ik dan minder last heb van mijn chloor allergie. Ik ben een meermin die allergisch is voor chloorwater, handig hè? Gelukkig kan ik er pillen voor slikken waardoor ik weinig last ervaar.

  • TODI is het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa (België) waar bezoekers kunnen zwemmen in een gigantisch duikbassin van 10 meter diep en 36 meter doorsnee, met meer dan 6.200.000 liter water. (https://www.todi.be/nl/)

Zeemeermin droom & werk

Ik heb voor het eerst in de Azoren als zeemeermin in zee gezwommen. Mooi! Maar wel een harde work-out door de stroming. Het liefst zou ik willen zwemmen in tropisch water. Zwemmen bij The Great Barrier reef bijvoorbeeld.

Ook wil ik heel graag professionele zeemeerminnen in aquariums bezoeken, zoals in Weeki Wachee Springs. Als ik naar Amerika ga, wat er ooit wel eens van zal komen, ga ik daar een kijkje nemen. Het zou een droom zijn om daar zelf tussen te mogen zwemmen.

In samenwerking met Zeemeermin experience heb ik als zeemeermin mogen verschijnen op een kinderfeestje. Dat was op 26 mei 2018, georganiseerd door McDonalds in Oosterhout. Gave ervaring was dat! Ze kregen les in zeemeerminzwemmen en mochten met mij als zeemeermin op de foto.

Ik zou mij geen leven meer voor kunnen stellen zonder zeemeermin te zijn. Als je eenmaal onderduikt in de wereld van de zeemeerminnen, wil je nooit meer weg!’’

 

Meer weten over Mermaid Liara? Je kunt haar vinden op Instagram.

@mermaid_liara

 

Door Isa Tekelenburg