Mercado Central: in woord en beeld

Door Femke Vegt, verslaggever

Valencia – Bij binnenkomst worden de reukzintuigen geprikkeld door mediterrane geuren. De kruiden in allerlei verschillende kleuren, het gedroogde vlees in alle soorten en maten en de felgekleurde vruchten zijn een lust voor het oog.

Middenin het historische centrum van Valencia is de Mercado Central (centrale markt) te vinden. De overdekte markt is een van de grootste marktplaatsen van Europa. Naast dat veel Spanjaarden hier hun dagelijkse boodschappen doen, is de hal ook een toeristische trekpleister geworden, want, denk je aan Valencia, dan denk je aan Mercado Central!

De markthal is op een bijzondere manier vormgegeven. Veel van de Spaanse cultuur komt terug in de architectuur. Zoals bijvoorbeeld de geschilderde sinaasappels in de koepel (Valencia sinaasappelstad) en het Mariabeeld (Rooms-katholiek Spanje).

Een van de gerechten waar Valencia om bekend staat is is paella. Op Mercado Central zijn veel kramen te vinden waar kooplieden ter plekke in de pan roeren om een vers geurende schaal paella te presenteren.

 

 

 

 

 

 

Naast al deze vers bereide gerechten, is er ook genoeg te vinden om zelf een lekkere maaltijd mee te maken. Veel kramen vallen op door de grote verscheidenheid aan kleuren van groenten en fruit.