“Mensen kunnen niet meer om suikers heen”

Bij Anke Rongen (28) werd 2,5 jaar geleden een diagnose gesteld waaruit bleek dat ze geen suikers meer mocht eten. In het begin was dit erg moeilijk voor haar. “Suikers zitten in zoveel meer dingen dan door mensen gedacht wordt, ze snappen het gewoon niet.”

• Je eet dus al 2,5 jaar geen suiker meer. Hoe is dit begonnen?

Ik had heel veel lichamelijke klachten en werd ook steeds dikker. Ik wist niet goed hoe ik dit moest aanpakken. Uiteindelijk ben ik bij een homeopathisch arts gekomen en daar bleek dat ik vanaf mijn pubertijd al veel last had van hormonen. Hij gaf aan dat je suikerspiegel gelijk schommelt met je hormonenspiegel. Dus hoe stabieler je suikerspiegel is, hoe stabieler je hormoonstelsel. Ik moest dus gaan stoppen met het eten van suikers.

• Ben je van het ene op het andere moment gestopt met suikers eten?

In het begin at ik geen extra suikers: geen gebak en chocola bijvoorbeeld. Ook al at dit al niet heel veel. Later moest ik op controle en mij werd verteld dat ik helemaal geen suikers meer mocht eten. Toen ik thuiskwam ging ik kijken welke producten in mijn kastjes suiker bevatten. Gek genoeg waren dit allemaal producten waarvan elk mens zou denken dat ze geen suikers bevatten, terwijl dit juist wel het geval: sausjes, wraps, marinades en ga zo maar door. Ik heb wel vijf bigshoppers naar mijn ouders toe gebracht, bijna alles kon eruit.

• Je familie en vrienden zetten natuurlijk deze suikers niet aan de kant. Hoe was dit in het begin voor je, bijvoorbeeld op feestjes, verjaardagen of feestdagen?

Erg lastig, ik moest echt afkicken. Mensen uit mijn omgeving wisten ook echt niet hoe ze hier mee om moesten gaan: “Ja, voor jou hebben we geen taart, waar heb je dan zin in?” Vaak at ik dan een kommetje fruit en dacht ik altijd: laat me nu maar. Iedereen moest hier enorm aan wennen.

• Hoe voelde jij je toen je geen suikers meer binnenkreeg? Werd je er slapper of juist energieker van?

In het begin voelde ik me erg slap en trillerig. Ik had telkens het gevoel dat ik bijna flauwviel en ik zweette ook heel erg. Na een aantal weken ging dit weer wat beter. Ik denk ook dat dit komt doordat ik de eerste week alleen maar yoghurt at: ik wist gewoon niet wat ik anders kon eten. Ik kreeg enorm weinig voedingsstoffen binnen. Ook had ik geen idee waar ik moest beginnen met koken. Na 3 of 4 maanden kreeg ik echt energie, ik voelde me beter dan ooit. Eerst verloor ik geen gewicht en naar een paar maanden later was ik ineens zeven kilo kwijt.

• Ik las een erg interessant stuk uit een boek van een vrouw waarin ze vertelt dat ze met het hele gezin een jaar lang geen suikers meer gingen eten. Ze vertelt dat het hele gezin veel minder ziek was en dat ze veel sneller beter werden. Geldt dit ook voor jou?

Ik heb een zwak immuunsysteem doordat ik behandelingen krijg voor mijn hormonen. Ik weet niet goed wat het een of andere is. Als ik ziek was, kwam dat echt door de behandeling van de hormonen. Het waren geen dingen zoals de griep, en buiten dat ben ik nooit echt vaak ziek geweest. Bij mij is er dus geen directe link tussen suikervrij eten en minder snel ziek worden. Dit komt omdat er in mijn geval ook nog andere dingen meespelen dan alleen het suikervrij eten.

• Verlang je soms nog naar suiker?

Het verlangen naar een suikermoment had ik in het begin heel erg. Nu vragen mensen mij wel eens: “Als je alles weer mag eten, wat wil je dan?” Mijn antwoord is dan altijd: “Ik zou het echt niet meer weten.’’ Op dit moment verlang ik ook totaal niet naar bijvoorbeeld een stuk chocolade. Dat is heel erg raar want als je dat drie jaar geleden tegen me zei, had ik je niet geloofd. Het enige waar ik naar verlang is normaal eten, zonder hier continu op te moeten letten en alle pakjes telkens weer te controleren. Dat is een ander verlangen dan naar die suikers op zich. Suikervrij eten is zo onbekend, mensen snappen het gewoon niet.

• Tegenwoordig zitten overal suikers in: taco’s, crackers, kippenbouillon, honing en zelfs babyvoeding. Denk je dat mensen verslaafd zijn aan suiker? Of kunnen ze er gewoon niet omheen?

Beide denk ik. Mensen kunnen er niet meer omheen. Iedereen is verslaafd aan suiker. Het staat niet bekend als verslaving, maar toch is iedereen er verslaafd aan. Elk mens dat stopt met het eten van suikers zal afkickverschijnselen krijgen, zelfs degenen die denken dat ze hartstikke gezond leven. De suikers zitten overal in verstopt.

Mensen hebben geen idee wat cola bijvoorbeeld met hen doet als ze dit dagelijks naar binnen werken. Ik weet niet of ik dit wel allemaal geweten had als ik niet verplicht was te stoppen met het eten van suikers. Als je je hier niet in zou verdiepen en minder suikers wilt gaan eten, dan zou je stoppen met het eten van bijvoorbeeld gebak omdat je leest dat suikers ongezond zijn, maar het gaat zoveel verder dan dat.

• Vind je dat er door de overheid te weinig aandacht aan deze verslaving wordt besteed?

Ik vraag me echt af bij welk punt de overheid moet beginnen om suikervrij eten te introduceren in de maatschappij. Alle biologische producten zijn een stuk duurder. Dat kan niet iedereen zich veroorloven. Kinderen worden al met de pakjes wicky en sinaasappelsap op pad gestuurd. Dan denken hun moeders dat ze de kinderen gezonde dingen meegeven, terwijl dit alles behalve gezond is. Vanaf kleins af aan groeien kinderen al op met suiker, en kunnen ze al snel niet meer zonder.