‘Mensen denken dat ik de toekomst kan voorspellen’

Sonja Backus (41) uit Venlo is werkzaam als pedicure. Samen met haar vader volgt ze verschillende spirituele cursussen waar ze haar passie voor tarot ontdekt. Haar vader richt in 2004 Tarotburo Aquila Blanca op, maar voor Sonja verdwijnt de passie door een drukke levensfase naar de achtergrond. Wanneer haar vader plotseling overlijdt, voelt ze dat ze zijn werk een vervolg moet geven. Ze start met de beroepsopleiding Tarot Mediator en is sinds 2015 actief in het geven van consulten en cursussen. 

“Mijn vader was van huis uit een zakenman. Toen zijn carrière op een vervelende manier eindigde, zocht hij antwoorden in de spiritualiteit. Samen met hem heb ik vervolgens cursussen tarot, numerologie en astrologie gevolgd. Waar het bij mij een beetje naar de achtergrond verdween, verdiepte mijn vader zich steeds verder in de spiritualiteit en richtte in 2004 Tarotburo Aquila Blanca op”, vertelt Sonja. Maar het begin van een nieuwe passie, krijgt in oktober 2012 plotseling een dramatisch einde. “Wanneer ik op 18 oktober 2012 ’s avonds naar bed ga en in slaap val, ervaar ik iets wat ik nooit meer zal vergeten. Ik beleef, voel en zie dat mijn vader overlijdt. Helemaal overstuur schrik ik wakker. Dit leek zo echt. Wanneer de volgende ochtend de telefoon gaat, klopt mijn hart in mijn keel: Mijn vader is overleden.” Meteen voelt Sonja dat het levenswerk van haar vader hier niet mag eindigen. Ze besluit haar hart te volgen en net als haar vader de 2-jarige beroepsopleiding Tarot Mediator te volgen waarvoor ze in 2015 haar diploma haalt. “Met veel plezier geef ik sinds 2015 tarotconsulten. Dit doe ik naast mijn werk als pedicure in de salon aan huis. Ook geef ik regelmatig tarotcursussen aan groepjes mensen die zelf aan de slag willen met deze methode of gewoon benieuwd zijn.”

“Ik beleefde, voelde en zag dat mijn vader overleed”

Hoewel tarot altijd een beetje mysterieus zal blijven, is het volgens Sonja het juiste instrument om inzicht te krijgen in jezelf. “Ik merk dat veel mensen tarot zien als iets zweverigs. Ze denken dat ik de toekomst kan voorspellen of zie wanneer iemand ziek wordt of overlijdt, maar met tarot voorspel je geen toekomst. Op de een of andere manier stemmen de kaarten precies overeen met je innerlijke toestand en tegelijk ook met je omstandigheden in de wereld. Daardoor kun je ineens je bestemming begrijpen en beseffen waarom het lot je bijvoorbeeld altijd naar dezelfde situatie terugvoert. Omdat je de kaarten legt op basis van iemands geboortedatum is er eigenlijk niets zweverigs aan. Het enige wat ik niet kan verklaren is hoe juist die kaarten vallen die op jou van toepassing zijn.”

Op de vraag of Sonja denkt dat er meer is tussen hemel en aarde, is ze dan ook duidelijk. “Absoluut, maar dat komt vooral doordat ik verschillende dingen heb meegemaakt die simpelweg niet te verklaren zijn. Toen mijn vader gestorven is, heb ik samen met mijn zus en moeder iets dierbaars in de kist gelegd. Een tijd later bezocht ik een medium. Ik vroeg haar of ze me kon vertellen wat er in de kist was gelegd. Ze zag een afgeknipte bloem, iets wat mij weinig zei. Later vertelde mijn moeder me dat ze een bloem van haar trouwkleed had afgeknipt en deze in de kist had gelegd. Ik kon het niet geloven. Toen ik thuiskwam na het overlijden van mijn vader, stond de klok stil op het tijdstip dat hij was overleden. Ik wist: dit kan geen toeval zijn.”

“Iedereen moet doen wat hij of zij belangrijk vindt
in het leven, niet waar?”

Waar veel mensen spiritualiteit misschien zien als een bijgeloof, ziet Sonja dat heel anders. “Nee, ik zie het niet als een bijgeloof of overtuiging. Ik denk dat het er gewoon is, maar ik kan er de vinger ook niet echt op leggen. In de salon ontmoet ik vaak mensen die tarot wel echt zien als een bijgeloof. Ze zien mijn tarotkaarten liggen en stellen me de vraag waarom ik me daarmee bezig houdt. Het blijft een soort taboe. Dat vind ik overigens geen probleem. Iedereen moet doen wat hij of zij belangrijk vindt in het leven, niet waar? Zolang je iedereen maar in z’n waarde laat.”

Naast haar werk als pedicure, werkt Sonja sinds 2015 met veel plezier als tarotist. Toch heeft ze nog verschillende ambities waar ze in de toekomst aan toe hoopt te kopen. “Ik heb verschillende ideeën in mijn hoofd. Zo zou ik me meer willen specialiseren in numerologie, een vorm van waarzeggerij die zich bezighoudt met getallensymboliek. Maar ik ben moeder van twee kinderen en heb naast mijn werk als tarotist een salon die ik moet runnen. Daar heb ik mijn handen vol aan. Hopelijk heb ik over een aantal jaar genoeg tijd om me verder te ontwikkelen. Wie weet, de toekomst zal het uitwijzen…”

Door Isabelle