Men loopt geen parade om nieuw theater

Het zicht op de grote zaal van het theater vanuit de ingang bekeken.

Het heet niet voor niets de grote zaal, met veel rode zitplaatsen zowel onder als op het balkon en nog een volle orkestbak is dit een zaal om ‘u’ tegen te zeggen. Alles aan theater aan de Parade straalt klasse uit: de dertig meter lange garderobe, de behulpzame klantenservice aan de balie en de zwart-witte foto’s van artiesten, wat nostalgie uitstraalt. Toch is er veel twijfel wat de toekomst voor het theater aan de Parade brengt, wordt het gebouw misschien gerenoveerd of komt er toch ergens anders in Den Bosch een nieuwe schouwburg.

Moerasdraak van renovatie

De mogelijkheid om het theater te renoveren of om zelfs een nieuw theater te bouwen is met recht een verkiezingsthema. In het partijprogramma van de Bossche Volkspartij staat zelfs dat zij geen geld uitgeven aan in maillots dansende mannen in zo’n nieuw theater. Joep Gersjes van de Volkspartij stelt dat het theater voor veel minder geld gerenoveerd kan worden. “Je hoeft geen zestig à zeventig miljoen aan een nieuw theater te verspillen als de behoefte er misschien niet eens ervoor is.

“geen geld uitgeven aan in maillots dansende mannen”

Met afstemming aan de wensen van de huidige tijd bij het renoveren kan het theater aan de Parade misschien nog wel veertig jaar mee.” Hij beoogt  hiermee dat door de terugloop van theaterliefhebbers er minder geld naar het theater moet gaan.” Daar is de SP fractie van ’s-Hertogenbosch het bepaald niet mee eens. Raadslid en tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog lijsttrekker van de SP, Cecile Visscher ontkent de leegloop. “Tijdens bijvoorbeeld cabaretshows van een Hans Teeuwen of Ali B zit de zaal stampvol, met meer dan genoeg jongeren erin. Dat bij een specifiek genre als opera er minder mensen op komen dagen is vanzelfsprekend.” Toch deelt Visscher wel de mening dat renoveren op de huidige locatie van het theater –aan de straat de Parade- de beste optie is. “Nieuwbouw op dezelfde plek kost zogezegd bakken met geld en uitbreiding is lastig. Dichtbij de Sint-Jan gepositioneerd staan heeft als nadeel dat het theater niet in de hoogte mag groeien.”

De Sint-Jan is als pronkstuk van ‘Klein Rome’ natuurlijk zowel letterlijk als figuurlijk het hoogtepunt. “Ook onder de grond kan er moeilijk nieuwe aanwas bijkomen, de omliggende gebouwen zijn nogal kwetsbaar met kans op instorting. Als stad die in de tachtigjarige oorlog de bijnaam de moerasdraak kreeg, is dit geen toeval.”

Chaotisch paniekvoetbal

“Onder politici bestaat het vooroordeel dat werkgevers eerder hun bedrijf willen gaan vestigen in een stad waar hun arbeiders alles kunnen doen. Maar in de huidige maatschappij speelt dit niet bij bedrijven. Het theaterpubliek is meer bereid om langer te reizen voor een theatervoorstelling als pakweg een eeuw geleden.”, aldus Visscher. Als voorbeeld hiervan nam ze het immens populaire Soldaat van Oranje, waar inmiddels in zeven jaar meer dan 2,5 miljoen mensen van heinde en verre naar Katwijk gingen. “Een ander onwerkelijk argument is dat zowel de horeca in het theater en die in de binnenstad zich meer moeten inspelen op meer bezoek. Want als de mensen in het theater zelf al makkelijk een happie kunnen eten, waarom zouden ze dan nog op een terrasje bij het marktplein wat te eten en te drinken halen. Als het College van B & W dit soort redenen gebruikt is er -bij wijze van spreken dan- sprake van paniekvoetbal.”

Modernisering

Toch kan zelfs een tegenstander niet ontkennen dat er ook wel degelijk voordelen aan zo’n nieuwe poppenkast hangen. Rianneke Mees staat derde op de kieslijst van de Bossche Groenen, die partij is voor eventuele nieuwbouw in de wijken Paleiskwartier of ’t Zandt. Voordelen hieraan zijn dus de mogelijkheden tot grotere bouw, wat dus niet op de Parade kan. “Vrachtwagens kunnen er makkelijker komen en via het station is het ook simpeler en vooral duurzamer te bereiken.”, aldus de ex-journalist van het Brabants Dagblad.

Maar net als bijna elke politieke partij in Den Bosch zijn de Bossche Groenen er ook voor om geen geld over de balk te gooien. “Verder dan 55 miljoen euro gaan we niet, dus als een nieuw theater meer kost kiezen wij eerder voor renovatie van het gebouw aan de parade.” De Bossche Groenen willen liever dat het geld naar de makers zelf gaat, om meer voorstellingen te kunnen geven in plaats van naar de verfijning van het gebouw.

Top acts voelen zich in ieder geval niet te groot voor het theater, want komende maand staan onder andere Nick & Simon, Karin Bloemen en Danny Vera op de bühne.

Het Bossche College heeft onlangs nog nieuwe plannen gepresenteerd over de toekomst van het theater.

Meer lezen hierover: https://www.bd.nl/s-hertogenbosch/herbouw-theater-aan-de-parade-met-tweede-zaal-blijkt-mogelijk-niet-alleen-de-kelders-blijven-behouden~ad89aa5ff/