Mathijs Lanser, als Nederlandse jongen in Praag

De achttienjarige Dongenaar woont nu al ruim een jaar op zichzelf  in Praag. Hij verdient daar met een nine-to-five job zijn geld om rond te kunnen komen in de software- ontwikkelingsbranche bij Prague Labs. Hij heeft het zelfs zover geschopt dat hij twee mensen onder zich heeft werken. Maar hoe kom je hier nou terecht en wat heeft Praag te bieden?

Hij begon zijn carrière al vroeg door een baan te bemachtigen -toen nog in Nederland- gericht op het ontwikkelen van software. “Ik droomde toen al om ooit terecht te komen in Praag, omdat hier softwareontwikkeling groter is dan in bijvoorbeeld Nederland en er is veel vraag naar personeel.” Echter, hij besefte toen nog niet dat deze droom eerder uit zou komen dan hij dacht. “Ik zag een advertentie staan op een Tsjechische site en reageerde erop, maar zonder enige verwachtingen.” Hij werd naar eigen verbazing aangenomen en dat was het moment dat zijn avontuur in rap tempo van start ging.

Integratie

De toen nog minderjarige kwam aan in de hoofdstad van de republiek Tsjechië en werd goed ontvangen door collega’s. “Zolang je wordt geholpen door de mensen uit de stad en met steun van je naasten uit Nederland is integreren in dit land totaal niet moeilijk.” Hij gaat om de zoveel tijd nog wel terug naar zijn familie in Nederland, maar hij mist het land zelf niet per se. “Omdat de stad Praag gewoon heel veel raakvlakken, bijvoorbeeld een vergelijkbare openbaar vervoersregeling, heeft met steden in Nederland heb ik geen last van heimwee.”

Prague Labs

Als nieuweling bij dit op dat moment nog vrij nieuwe bedrijf begon hij zoals gewoonlijk onderaan de trap en klom zich verder omhoog. Op dit moment is hij lead software engineer en heeft hij de beschikking over twee helpende handen, die hij mag sturen in wat er van ze verwacht wordt qua werk. “Ik leid nu de grote projecten maar kwam hier als iedereen als standaard software ontwikkelaar binnen.”

Innovatie

“Praag is na het vallen van de muur in eerste instantie helemaal ingestort, maar in razend tempo is het zich nu aan het herpakken. Softwareontwikkeling is onder andere een groot ding in de stad, groter dan in een veel andere grote wereldsteden.” Daarnaast zijn er een aantal grote projecten in Praag die Europa of misschien wel de wereld kunnen verbazen.

De media en taal

“Ik probeer op dit moment de Tsjechische taal onder de knie te krijgen, zodat ik de lokale media bij kan gaan houden. Dan heb ik een idee van wat er zich allemaal afspeelt in mijn woonplaats.” De grootste  televisieomroep is in Tsjechië ‘Česká’ dit is te vergelijken met de NOS in Nederland. Op het gebied van kranten zijn ‘Blesk’ of ‘DNES’ het meest gelezen. Online hebben ‘iDNES.cz’ en ‘Novinky.cz’ het grootste aandeel. “Nu begrijp ik minder dan de helft van wat er wordt gezegd in de media.”

Vertrouwen in de media

Ook het vertrouwen in de journalisten neemt af in Tsjechië. “Niet dat het dermate is gekelderd zoals dat in Nederland het geval is, maar het is zeker minder geworden.” Zo is ook in de bron te zien dat ze in 2016 gewoon nog bovenaan stonden maar het was in de jaren ervoor wel 10 procent hoger.

Share of respondents who tended to trust the internet in the European Union (EU 28) countries in 2016:

                                                 <—CLICK

bron: https://www.statista.com/statistics/422787/europe-trust-in-the-internet-by-country/

De Gouden Stad

“Het is hier heel gezellig. Iedereen is erg gastvrij en het verschilt niet veel van grote studentensteden in bijvoorbeeld Nederland.” Algemeen bekend is dat het er erg goedkoop is. De lage prijs voor bijvoorbeeld bier zorgt ervoor dat het een trekpleister is voor studenten en andere toeristen. Dat is niet de enige reden dat de hoofdstad en grootste stad van de Centraal-Europese republiek Tsjechië de aandacht trekt van toeristen. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en de stad aan de Moldau wordt als één van de mooiste van Europa beschouwd. Hierdoor krijgt het ook wel eens de bijnaam ‘De Gouden stad’

Praag en Amsterdam

De twee steden Amsterdam en Praag verschillen op een aantal vlakken flink van elkaar. Desalniettemin is er ook een groot aantal overeenkomsten tussen de twee steden. Zo hebben ze beide een rijke geschiedenis die nog steeds te zien is, omdat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Rotterdam beide grootsteden niet tot nauwelijks zijn beschadigd door de Tweede Wereldoorlog en dergelijken. Bovendien zijn het allebei studentensteden en toeristische trekpleisters. “De stad is erg mooi. Je ziet dat er veel is gebeurd in de vele jaren van het bestaan al met al woon ik hier met veel plezier. Sinds ik hier ben gekomen, heb ik alleen maar een leuke tijd doorgebracht met m’n collega’s en ondertussen ook vrienden. Er zijn gewoon alleen maar pluspunten aan de stad. Je zou zelf maar eens moeten gaan kijken.”

Door: Tristan Kans