Journalist voelt zich onveilig in Marseille

Fabian Cassar is een journalist die werkt voor de regionale krant La Provence. In die krant schrijft hij stukken in de gezondheidsrubrieken. Hij vertelt ons vandaag over het leven in Marseille als journalist.

Hoe is het om als een journalist in Marseille te werken?

“Als een journalist in Marseille ben je alleen maar succesvol als je van alles tegelijk kan doen. Vroeger hoefde je als journalist maar één ding goed te kunnen  doen, zoals artikelen schrijven. Ik kan naast artikelen schrijven ook interviews afnemen, foto’s maken en filmen.  Als je tegenwoordig meerdere verschillende journalistieke producten kan maken van één product, kom je in Marseille veel makkelijker aan een baan.”

En u heeft op het moment een baan, betaalt het goed?

“Het betaalt redelijk, ik kan er mee de maand rondkomen. Netto krijg ik ongeveer 1350 euro per maand. Iemand met precies dezelfde baan in Parijs krijgt een hoger salaris, die krijgt namelijk 1800 euro. Dat heeft te maken met het feit dat het leven duurder is in Parijs. Maar ik ben wel tevreden met mijn inkomen.”

Heeft u ook gestudeerd in Marseille?

“Ik heb heel mijn leven in Marseille gewoond en heb daar dus ook journalistiek gestudeerd. Er zijn twee journalistieke scholen in Marseille, je hebt de AEX en de IEJ Marseille English Journalism School. Ik heb bij die laatste gestudeerd. Ook ben ik in 2015 tijdens mijn stage naar de Verenigde Staten gegaan om daar te werken bij BeIN sports. Ik heb daar 7 maanden lang de Franse website onderhouden met verslagen van Amerikaanse sporten zoals rugby, golf en hockey. Daarna moest ik terug naar Marseille om de eindtoets van mijn opleiding te maken. Van daaruit heb ik dus meteen een baan gekregen bij La Provence.”

Hoe zit het met de verhouding tussen theorie en praktijk op de school?

“Boeken zijn erg belangrijk bij je studie omdat je veel regels moet leren, alleen praktijk is nog belangrijker. Ik heb veel van het vak geleerd op de straat zelf. Je leert allemaal andere journalisten kennen en je leert natuurlijk ook hoe je om moet gaan met verschillende situaties.”

Wat is het belangrijkste wat u heeft geleerd tijdens uw praktijkwerk?

“Ik weet nu dat journalistiek een teamwork-gericht beroep is, en dat je het alleen nooit zou kunnen leren.”

Wat is het nieuws waar het meest over geschreven wordt in La Provence?

“In La Provence plaatsen we meestal veel over de lokale gebeurtenissen en met name over de criminaliteit. In de buitenwijken van de stad is er veel sprake van misdrijven, vooral het handelen van drugs, en moord. De drugsbazen hebben daar de macht en de politie kan er niet veel aan doen. Het gaat allemaal om het geld.”

En als u dan de kaart erbij zou pakken, waar is het dan het gevaarlijkst?

“Als je Marseille hebt, kan je precies een lijn trekken tussen het noorden van de stad en de rest, waarvan het noorden het meest gevaarlijk is. Ik, als volwassen man, durf daar niet alleen over straat te lopen, ook al is het overdag. Ik heb een tijdje met vrienden, tijdens mijn studie, in de buitenwijken in het noorden gewoond en dat is mij niet bevallen. Er werd vaak ingebroken en het voelde er onveilig aan.”

Wat bedoelt u met onveilig?

“In sommige steden heb je dat je je onveilig voelt, maar je weet dat er meestal niks kan gebeuren. Hier was het zo, dat je echt moest uitkijken of er gebeurde iets waar je zelf niet zo blij mee zou zijn. Met als voorbeeld: in Parijs zou je nageroepen worden en daar zou het dan bij blijven, alleen in Marseille zouden ze het daar niet bij laten.”

Zou het noorden ook vol zitten met terroristen en/of IS-aanhangers?

“Voor zover ik denk niet. In oktober vorig jaar is er inderdaad een aanslag geweest die door IS is opgeëist, maar dat was in het centrum en had dus geen connectie met het gebied waar we het nu over hebben. Maar in elke stad zitten wel IS aanhangers, denk ik. De moorden die daar plaatsvinden hebben meestal niks met religie te maken, maar vooral met vergelding van een drugsbaron of ruzies.”

Heeft u nog een tip voor aankomende reizigers?

“Ja, blijf uit het noorden en als je daar toch nog naartoe moet, wees dan voorzichtig. Hou je spullen bij je en kijk of je niks verdachts ziet.”

 

Door: Jente van Brakel