Margaretha eiland; de Groene Oase van Boedapest

Het Margaretha eiland, ook wel het Margitsziget genoemd, is een stadspark en ligt midden in de Donau. Het eiland is ongeveer 500 meter breed en 3 kilometer lang. Het eiland is te bereiken via twee donaubruggen, de Árpádbrug aan de noordkant en de Margitbrug aan de zuidkant. Het eiland is dé plek om uit de drukke stad te ontsnappen en te genieten van een relaxte sfeer, de natuur of een voorstelling in het openluchttheater.

Margaretha eiland, Foto: Wikimedia

We lopen over de Margitbrug naar het eiland. De gezellige drukte komt ons tegemoet; mensen met honden, gillende en spelende kinderen en tieners die met hun skateboard een kleine show aan het oefenen zijn. We lopen verder, een man blaast grote zeepbellen en tientallen lachende kinderen proberen de bellen kapot te maken.

Foto: Stella van der Burg

Margitsziget fontein

Iets achter de bellenblazende man zien we de muzikale fontein. Deze fontein geeft ieder uur een watershow op muziek. Veel mensen zitten om de fontein heen en wachten met spanning af. De klassieke muziek begint en het water gaat harder spuiten; de watershow begint. Het water spuit precies op de maat van de muziek. Op de hoge tonen spuit het water erg hoog en zodra de muziek uitgaat valt het water naar beneden. De muziek show is ‘s avonds ook te bekijken wat extra spectaculair is, want in het donker worden er kleuren bij de show gebruikt.

 

Groene Oase

Een van de grasvelden op het eiland, Foto: Stella van der Burg

We gaan verder, voorbij de fontein zijn er veel plekken waar je kunt zitten op de grasvelden tussen mooie bloemenvelden. Je ziet rondrennende honden, verliefde koppeltjes, studenten en gezinnen die allemaal van de zon genieten. We worden continu ingehaald door sportievelingen, zij maken gebruik van het speciaal ontworpen pad om te joggen. Er zijn veel cafeetjes en restaurantjes te vinden waar je buiten kunt zitten om wat te eten en te drinken. Dat het eiland zo’n rustige uitstraling heeft, komt onder andere doordat gemotoriseerde voertuigen verboden zijn, met uitzondering op bussen en taxi’s. Het eiland wordt ook wel de groene oase van de stad genoemd.

Minizoo

Herten in de minizoo, Foto: Stella van der Burg

Voorbij de grasvelden met bloemen en speeltuinen komen we aan bij Margitsziget minizoo. Het is waar onder andere: herten, roofvogels en kippen te zien zijn. De dierentuin was vroeger in slechte staat en is in 2002 gerenoveerd. Op de ene helft van het territorium zie je herten en hazen rondspringen. Dit heeft te maken met het verleden van het Margaretha eiland, in de middeleeuwen werd dit eiland namelijk Insula Leporum, “het eiland van konijnen” genoemd. Aan de andere kant van de minizoo kun je watervogels en andere kleurrijke vogels en roofvogels zien. De roofvogels en uilen zijn gered door de mens. Ze zijn zwaargewond geraakt en zonder menselijke hulp zouden ze niet in leven kunnen blijven in de natuur.

Víztorony

Iets verder vanaf de minizoo bevindt zich een 57 meter hoge watertoren genaamd Víztorony. Je kunt de toren beklimmen in het hoogseizoen en genieten van het uitzicht over het eiland. Beneden aan de in 1911 gebouwde watertoren is een openluchttheater, Szabádtéri Színpad. Hier worden vanaf juni verschillende opera’s, concerten, tentoonstellingen en theatervoorstellingen gehouden. Zie hier de actuele tentoonstellingen en openingstijden.

De watertoren hierachter is het openluchttheater, Foto: Stella van der Burg

Het eiland biedt de perfecte plek voor een dagje ontspanning tussen je drukke planning om de leuke plekjes Boedapest te ontdekken. Als je van hardlopen houdt is het zeker de moeite waard om je sportkleding mee te nemen, en een rondje eiland te rennen. In de zomermaanden is het bezoeken van het theater ook zeker een aanrader.