Louana van Nistelrooij (DWARS Brabant-Zeeland): ‘Ik teken ervoor om een DWARS’er in de Tweede Kamer te hebben’

Louana van Nistelrooij is momenteel bestuurslid van DWARS Brabant-Zeeland. Sinds haar 17e is ze politiek actief voor DWARS. Momenteel is ze aan het afstuderen in Tilburg van de bachelor Technische Bedrijfskunde. 

Je bent bestuurslid bij DWARS Brabant-Zeeland. Wat moet je allemaal doen?

“Ik ben coördinator Activiteiten voor DWARS in Noord-Brabant en Zeeland. Ik kom met voorstellen voor activiteiten en maak daar ook een jaarplanning voor. Verder regel ik sprekers voor inhoudelijke activiteiten en zorg ik ervoor dat activiteiten bij het bestuurslid voor communicatie terechtkomen. Het is dus voornamelijk veel organisatorisch werk.

Is het te combineren met je bachelor?

Ja, op zich wel. Het laatste half jaar was het wel echt een uitdaging, maar ‘gelukkig’ ging het meeste online en hoefde ik niet veel te reizen. Het is goed te doen, zeker omdat ik bestuurslid van een lokale afdeling ben, en niet landelijk bestuurslid. Ik ben vier tot zes uur in de week ongeveer bezig met DWARS. 

Je gaat je ook kandideren voor het voorzitterschap van DWARS Brabant-Zeeland.

Klopt, ik ben het aan het overwegen en ik ga mij waarschijnlijk kandideren voor het voorzitterschap. Mijn takenlijst wordt dan iets groter, maar ik hoop DWARS Brabant-Zeeland daarmee verder te kunnen steunen.

Waarom moet jij voorzitter van DWARS Brabant-Zeeland worden?

Ik heb het afgelopen jaar met veel plezier als bestuurslid bij DWARS gewerkt. Ik merkte dat ik het ook erg leuk vindt om leiding te geven. Uiteindelijk ligt het overzicht van de organisatie bij de voorzitter. Ik hoop als voorzitter echt een boost te kunnen geven dat ook jonge mensen in Brabant en Zeeland gaan stemmen. Als voorzitter kan ik dat het beste doen.

Ambieer je verder nog een functie binnen DWARS of GroenLinks?

Mogelijk wel. DWARS is voor mij niet per se een opstapje naar GroenLinks. Ik ben een echte ‘DWARSer’. Ik ben wel wat actiever geworden voor GroenLinks Den Bosch en ik hoop een rol te kunnen spelen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Misschien ook een functie binnen DWARS landelijk, maar dat is echt voor de lange termijn.

Hoe reageerde jouw omgeving op je politieke stap?

Ik kreeg klachten van mijn ouders dat ik teveel praatte over politiek en ik merkte dat er mensen in mijn omgeving heel weinig geïnteresseerd waren in politiek. Ik woonde op dat moment in Philippine, Zeeuws-Vlaanderen. Zelf werd ik er heel enthousiast van. Toen ben ik lid geworden van DWARS. Dat was zo rond mijn eindexamens

Welke standpunten spreken je het meest aan bij DWARS?

Het standpunt van DWARS over klimaat. DWARS erkent dat we in een klimaatcrisis zitten en dat we onze uitstoot moeten reduceren en zorgen voor een betere wereld voor onze kinderen. Betrokkenheid bij klimaat is de belangrijkste reden dat ik bij DWARS ben gegaan, maar ook een aantal sociale zaken trokken bij mij DWARS. Dat de zorg betaalbaar blijft voor iedereen, dat er veel minder mensen in armoede moeten leven. 

Wat is het verband tussen DWARS en GroenLinks?

“Wij zijn gelieerd aan GroenLinks, wat inhoudt dat we ook met hen samenwerken. Onze voorzitter van DWARS landelijk, Wouter Ubbink, schuift ook aan bij vergaderingen van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer. Op die manier laten wij onze stem horen in Den Haag. We hebben wel een eigen politiek programma, maar we zijn er vooral om een beetje herrie te maken. Omdat wij een jongerenorganisatie zijn, kunnen we gewoon de straat opgaan om te demonstreren en dat ondersteunt GroenLinks soms ook. Op die manier ondersteunen we elkaar.”

Is DWARS een voorstander van biomassa?

“Wij zijn voor biomassa, als het wordt gebruikt op de manier waarvoor het is bedoeld. Dat houdt in: resthout. Wij zijn niet voor biomassa, als je daar normale bomen voor zou moeten kappen, want onder de streep levert het natuurlijk niets op. Biomassa op basis van houten restafval is prima.”

GroenLinks was mede-indiener van het idee voor het leenstelsel. Nu is GroenLinks gedraaid en zijn ze tegen dit stelsel. Hoe staat DWARS hierin?

“DWARS was destijds zeer kritisch op het voorstel, maar zeker nu het duidelijk is dat het een schuldenstelsel is geworden zijn we tegen het leenstelsel. Zo was het stelsel nooit bedoeld.”

Wat moet er gebeuren met studenten die tussen wal en schip raken bij beide regelingen?

“Wij zijn voor het feit dat deze studenten gecompenseerd moeten worden. Ingrid van Engelshoven (minister van OCW) zei dat het of niet gaat lukken om compensatie aan te bieden, of pas over tien jaar. Daar is DWARS het absoluut niet mee eens. We zijn voorstander van compensatie in de zin van een voucher die je kunt gebruiken om een master te doen. Er moeten uiteindelijk studenten gecompenseerd worden omdat het oneerlijk is.” 

Er wordt soms geopperd dat PvdA met GroenLinks kan fuseren omdat beide partijen qua standpunten niet enorm verschillen. Ben je het daar mee eens?

“Ik denk dat GroenLinks en de PvdA zeker overeenkomsten hebben op sociaal gebied, maar ook dat GroenLinks zich echt onderscheidt als het gaat over klimaat. Persoonlijk ben ik geen voorstander van fuseren, wel van goede samenwerking. Ik zou het zonde vinden om daar geen voordeel uit te halen. Als DWARS hebben we ook vaak met Jonge Socialisten (jongerenafdeling PvdA) gesproken over een fusie, maar persoonlijk denk ik niet dat dat er ooit van gaat komen.”

Hoe ziet het ideale Nederland er volgens jou uit? Hoe zien de eerste stappen eruit?

“Het belangrijkste is dat we stappen gaan ondernemen op het gebied van klimaat. Dat is momenteel het meest dringende, los van de coronacrisis. Nu geen actie ondernemen, betekent dat we in 2050 al grote problemen kunnen hebben volgens klimaatwetenschappers. Daarnaast moeten we van Nederland een socialer land maken. Ik vind het niet kunnen dat in zo’n welvarend land als Nederland zoveel mensen onder de armoedegrens leven. Dan is er iets mis met het systeem.”

In Noord-Brabant is nu een provinciale coalitie waar jullie ongetwijfeld niet blij mee zijn, namelijk eentje van CDA, VVD, FvD en Lokaal Brabant. Zien jullie de aankomende vier jaar nu als verloren jaren?

“We zien het niet als verloren jaren, maar wel als reden om nog meer herrie te maken omdat het op deze manier gewoon niet meer kan. We hebben ook een tegen akkoord ingediend om aan te geven dat wij het niet de manier vinden van hoe het moet. Het akkoord is dramatisch voor de Brabantse biodiversiteit. Daarnaast is het zorgwekkend dat FvD voor het eerst ergens mee bestuurt. Dat het dan ook nog eens in ons mooie Brabant gebeurt, is helemaal jammer. We gaan in ieder geval niet bij de pakken neerzitten.”

De komende vier jaar gaan jullie dus extra fel van leer trekken?

“Zeker.”

Wat is de visie van DWARS op de coronacrisis?

“Momenteel is de regering veel te coulant richting multinationals, waar kleine bedrijven de dupe van zijn. Daarnaast maken we ons als DWARS Brabant-Zeeland vooral zorgen over de correlatie tussen de luchtkwaliteit en uitbraken van corona. Daar willen we onderzoek naar. In Noord-Brabant hebben we de hoogste dichtheid aan corona gevallen en tegelijkertijd de hoogste dichtheid aan megastallen. Dat is voor Brabant, als een provincie met een slechte luchtkwaliteit, een groot probleem denken wij. 

Hoeveel zetels haalt GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021?

“Ik denk dat 15 zetels een realistisch aantal is. Als DWARS tekenen we ervoor om ook een DWARS’er in de Kamer te hebben.”

En jij? Wordt je voorzitter?

“Ik hoop het. Ik ga in ieder geval mijn best doen om, als ik mij kandideer, het te worden.

Rectificatie: Inmiddels heeft Louana van Nistelrooij laten weten dat zij besloten heeft om vol voor het voorzitterschap van DWARS Brabant-Zeeland te gaan. Ze is het tevens ook geworden.