Lokale omroep Goirle in de tijd van nu

‘’Vroeger was tv of radio maken iets bijzonders, maar die tijd is voorbij. Nu wordt het voor ons moeilijk het hoofd boven water te houden.’’

25/02/19 – GOIRLE

Op de onderste verdieping in het Jan van Besouwhuis is de oudste omroep van Nederland gevestigd, de Lokale Omroep Goirle, ook wel de LOG. De zender was in 1972 onderdeel van een groot experiment van het Ministerie van CRM, om lokaal radio en tv te maken, dat goed heeft uitgepakt. Toentertijd had de LOG een enorme hoeveelheid luisteraars. Maar kan de Omroep ook in de tijd van nu, waar sociale media een grotere rol spelen, zijn hoofd boven water houden?

‘’De trap af en dan helemaal de gang uit lopen. Daar vind je onze Lokale Omroep’’, aldus de vriendelijke barvrouw die achter de bar koffie aan het zetten is zodra je het Cultureel Centrum inloopt. Aan het einde van de gang bevindt zich de LOG. Het is maandagavond tegen een uur of negen en de radiostudio Goirle is goedgevuld. Midden in de studio staat een grote ovale tafel met een hoop microfoons en koptelefoons. Twee presentatoren kondigen de gasten aan en de radioshow gaat van start. ‘’In de studio worden op maandagavond uitsluitend mensen uitgenodigd die in de afgelopen week in het nieuws kwamen. Het programma sluit aan bij de actualiteit van het Goirlese leven. Meestal zijn er twee tot drie onderwerpen op een avond’’, vertelt Lot Donders, afdelingshoofd bij radio en TV Goirle. ‘’We hebben eigenlijk nooit een te kort aan gasten omdat mensen het altijd leuk vinden om hun eigen verhaal te mogen vertellen en soms zichzelf te ‘promoten’, daar hebben wij ook geen enkel probleem mee.’’

Veranderingen

‘’We hebben helaas alleen op doordeweekse dagen in de avond live-shows. Dit is een grote verandering als je kijkt naar vroeger.  Vroeger hadden we echte programma’s. Ik spreek nu wel over het niet-digitale tijdperk. Toen hadden we op dinsdag bijvoorbeeld de ‘LOG’ avond. Dit hield in dat we van 20.00u tot 00.00u echt lang uitzonden met verschillende soorten content. Denk dus niet alleen aan de nieuwsitems, maar ook aan kinderprogramma’s, een kookprogramma. Deze vermindering komt voornamelijk door het tekort aan vrijwilligers.

Ook blijft het soms gewoon moeilijk om creatief te blijven op zowel radio als tv. Verder is op sociale media enorm veel te doen deze dagen.Vroeger was tv of radio maken iets bijzonders, maar die tijd is voorbij. Dan wordt het voor ons moeilijk het hoofd boven water te houden. Iedereen kan filmen, opnemen en content op internet delen met de wereld. Het wordt voor iedereen normaler om elke dag even zijn/haar telefoon te checken dan dat je de tv of de radio aan zet”, aldus Lot.

Ook oud LOG-medewerkster Teddy Borremans merkt het verschil op van de LOG ten opzichte van vroeger: ‘’Ik heb in de jaren ‘80 ongeveer tien jaar bij de LOG gewerkt. Ik deed een peuter radio-onderdeel op maandagochtend en ik presenteerde meerdere malen per week kinderprogramma’s op TV. Wanneer ik nu mijn tv aanzet en naar de Lokale Omroep kijk, gaat het vaak alleen over politiek gerelateerde programma’s. Ik denk dat ze er goed aan zouden doen wanneer ze wat minder formeel te werk zouden gaan, met meer kinder/jeugdprogramma’s.’’

De radioshow vordert. Er wordt veel muziek afgespeeld tussen de gesprekken door, waarbij de gasten nog worden voorzien van een kopje koffie of thee. Er hangt een erg huiselijke en aangename sfeer waar je je niet snel een buitenbeentje voelt, mocht je niet in deze scene werken. Er wordt veel gelachen en door elkaar heen gepraat door enthousiasme.

Oplossingen

Wel heeft Lokale omroep Goirle zijn eigen oplossingen voor de veranderende mediawereld. Ten eerste werken ze samen met Mainframe Goirle. Mainframe is een jongerencentrum in Goirle dat veel organiseert voor leeftijden tussen de 12 en 18 jaar. Denk aan sport en spel, muziek en creativiteit, open inloop, maar ook activiteiten met een educatief en/of pedagogisch karakter zoals trainingen en voorlichting.

Mainframe doet ook veel aan vloggen en bloggen, dus de omroep heeft toenadering naar gezocht voor een samenwerking om ook meer aandacht onder de jongeren in Goirle te krijgen. “We zouden bijvoorbeeld graag een speciaal Tv-programma voor jongeren maken. Hiermee zijn we al een tijd bezig maar het is nog niet in werking gezet. Het idee is dat we een soort tv-programma voor hen maken waar ze zelf input in kunnen geven. Er wordt druk aan het plan gewerkt”, aldus Donders.

ROC

Ook wordt er samengewerkt met het ROC. Bij de LOG is er weinig apparatuur om mee te werken. ‘’We hebben om precies te zijn één camera om een item op te nemen. Dus als wij bijvoorbeeld een item willen opnemen hebben we daar de middelen gewoon niet voor. Het ROC heeft dit wel. Deze leerlingen moeten leren en wij kunnen zowel profiteren van het verbreden van onze bekendheid en het bereiken van nieuwe apparatuur. Een soort win-win situatie’’ vertelt het afdelingshoofd.

‘’Een voorbeeld van zo’n samenwerking is 12 maart aanstaande. Deze dag hebben we een live-uitzending in het gemeentehuis die gaat over de verkiezingen in het dorp. Dit is een serieus onderwerp waar veel mensen iets van willen weten, dus deze live-uitzending vereist goede kwaliteit. Ook dit gaat in samenwerking met ROC. Iedereen kan wat van elkaar leren op deze manier.’’