Lokale journalistiek in het Perscafé

De negende editie alweer. In het grote pand van BANK15 in Tilburg wordt regelmatig het Perscafé georganiseerd door het alumninetwerk van de FHJ; Perseus. Bekende en onbekende oud-studenten worden hier geïnterviewd met het doel om studenten en belangstellenden te inspireren. Door de gasten die deze keer aanwezig waren, ben ik op een bijzondere manier geïnspireerd geraakt. Inspiratie om het dorp Goirle en zijn mensen beter te leren kennen. Ook om meer te leren over de lokale journalistiek in een dorp of gemeente.

Dennis Boom interviewt alumni Thijs Dingemans en Tom van der Meer.

Deze keer niet één, maar twee oud-studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Thijs Dingemans en Tom van der Meer worden aan de tand gevoeld door derdejaars student Dennis Boom. Er wordt uitgelegd waarom nou juist deze jongens zijn uitgenodigd; ze zijn op dit moment werkzaam in de lokale journalistiek. Tom bij het Brabants Dagblad en Thijs bij Indebuurt Tilburg. Dit is relevant, omdat wij eerstejaarsstudenten op dit moment bezig zijn met een project waar juist die lokale journalistiek centraal staat.

Want waarom zou je in de lokale journalistiek gaan werken? Wat is er zo leuk aan? Tom had voor het eerst ervaring opgedaan in Rosmalen. “In die twee jaar dat ik daar gewerkt heb, leer je het hele dorp kennen. Het wereldje is klein, maar daardoor leer je wel veel mensen persoonlijk kennen. Je bouwt een netwerk op.” Het voordeel van veel mensen kennen is dat je altijd wel iemand kent die betrokken is bij een gebeurtenis waar wij als journalisten verslag van doen.

Maar volgens Thijs zitten er ook nadelen aan. “In een kleine gemeenschap moet je weleens uitkijken wat je privé doet. Het kan zomaar zijn dat je tijdens het uitgaan iemand tegen komt waar jij een keer over hebt geschreven. Maar toch zijn de meeste reacties positief. Ik vind het zo leuk als ik in de stad ben en mensen komen naar me toe om te zeggen dat ik leuk of goed over ze heb geschreven.”

Een netwerk opbouwen doe je niet alleen op de FHJ. Daarbuiten, daar gebeurt het. Je ontmoet de mensen en collega’s allemaal buiten als je aan het werk bent. De meest interessante mensen met de mooiste verhalen lopen op straat. Ook in Goirle. En dat is ons plan; de straat op gaan en kennis maken met de mensen van Goirle. Want als lokale journalist is het niet alleen belangrijk om te schrijven over de politiek en het nieuws, maar ook over de mensen zelf. En dat vind ik leuk!

 

Door: Marieke Hanse

Meer lezen over wat er speelt in Goirle? Bekijk dan de andere berichten op onze pagina.

Volg ons ook op Facebook om altijd op de hoogte te blijven van nieuwe berichten!