‘Er rijden altijd wel ‘brommertjes’ door de straat’

Kletsende mensen met winkelwagentjes van de Jumbo rijden het winkelcentrum Lindenburg binnen. Brugklassers met zware boekentassen racen voorbij op weg naar huis door de gure wind. Anderen lopen de verplichte middagronde met hun hond met muts, sjaal en handschoenen aan.

 

Op het eerste gezicht een normale wijk. Er wordt gespeeld in het speeltuintje onder toeziend oog van de moeders die een praatje met elkaar maken. Voor de Jumbo bespreken buurtbewoners de dagelijkse sleur onder het genot van een sigaret. Niets blijkt minder waar volgens omwonenden. Verschillende mensen zijn ooggetuigen van groepsvorming ‘s avonds in een donkere steeg tussen winkelcentrum Lindenburg en een appartementencomplex, waar voornamelijk ouderen wonen. De hangjongeren veroorzaken overlast, auto’s worden bekrast en mensen worden lastig gevallen. “Ze roepen wat naar je, maar daar reageer ik niet meer op”, vertelt een oudere vrouw die haar hondje aan het uitlaten is.

 

Drugsoverlast is een  probleem waar de buurt ook mee te kampen heeft. Er wordt gesproken over ‘drugshuizen’ waar harddrugs wordt gemaakt en vaste dealplekken in en rondom de wijk. Een man, langdurig inwoner van Langdonk van middelbare leeftijd, praat over brommertjes die tot ‘s avonds laat nog door de straten heen rijden. “Daar staat de donk wel om bekend”, klaagt hij. “Iedereen weet dat het gebeurt, maar er wordt niets aan gedaan”, stemt zijn vrouw toe.  

 

Zo lijkt het vele groen in de wijk een van de weinige lichtpuntjes. “Het uitzicht vanaf mijn balkon over de stad is een van de reden om hier te blijven wonen”, vertelt een bewoonster van het appartementencomplex naast het winkelcentrum.

 

Door: Loïs Haanskorf & Temoana Volkers

 

Zie ook:

https://props.fhj.nl/roosendaal/problemen-wijk-burgerhout/

Tolbergcentrum moet met een verbouwing de huiskamer van de wijk worden