Like locals: bezoek een stad als een lokale bewoner

Babette van Langeraad

 

Like Locals is een app die zich focust op de toerist die niet meer naar de toeristische trekpleisters wil, maar die de stad als een lokale bewoner willen ontdekken. Gabriella en Constantinos, oprichters van Like Locals, waren het zat dat ze voor elke vakantie research moesten doen en dan alsnog thuiskwamen met het idee dat ze niet alles gezien hadden wat ze hadden willen zien. Hun oplossing voor dit probleem was het maken van een app waar lokale bewoners hun favoriete locaties konden toevoegen, maar waarom moet je juist deze app gebruiken?

 

Gabriella Csányi medeoprichter van Like Locals|©: Babette van Langeraad

 

Waarom wilde je de app Like Locals maken?

Toen ik aan het studeren was ontmoette ik mijn huidige medeoprichter Constantinos Los. We houden beiden veel van reizen. Na vele vakanties met onze groep vrienden, kwamen we achter een probleem: we moesten veel te lang onderzoek doen over wat we konden doen op vakantie. We zijn beiden mensen die graag plekken bezoeken waar weinig toeristen komen, maar die niet-toeristische plekken zijn moeilijk om te vinden. Wij dachten; is dit alleen een probleem voor ons of hebben anderen hier ook last van? We hebben die vraag aan veel familieleden en vrienden gesteld en kwamen erachter, dat veel mensen hetzelfde probleem hadden: veel research voordat je op vakantie gaat en dan als je weer thuis bent heb je het idee dat je niet alles hebt kunnen zien door slechte planning.”

 

“We komen beiden uit erg toeristische steden. Ik om uit Boedapest en Constantinos komt uit Athene. Als je op vakantie gaat naar Boedapest dan denk je gelijk aan het parlement en andere bombastische gebouwen, maar de stad heeft zoveel meer te bieden dan alleen de toeristische trekpleisters. De beste oplossing is dat je al iemand kent in de stad waar jij op vakantie gaat. Die persoon kan jou dan rondleiden in de stad en je de lokale spots laten zien. Met dit idee is onze app begonnen: Je volgt een wandelpad, die is samengesteld door een lokale bewoner. Het gehele wandelpad werkt op GPS, dus je hoeft ook geen locaties meer op te zoeken, en bij elke locatie staat een stukje uitleg geschreven door de persoon die het wandelpad heeft ontworpen.”

 

Sinds wanneer bestaat de app?

Vorig jaar in april zijn Constantinos en ik begonnen met het idee, maar we hadden nog geen app. De bèta versie van de app is datzelfde jaar in oktober gelanceerd. We waren toen heel erg gefocust op de feedback die we kregen van mensen die de app hadden gedownload in de appstore. Deze periode was vooral een testperiode. We waren benieuwd wat de mensen vonden van de app en of ze de app handig in gebruik vonden. We hebben alle feedback, die we hebben gekregen, verwerkt en de app is officieel gelanceerd op 18 april 2019.”

 

Waar ging de feedback vooral over in de testperiode?

In de eerste versie van de app hebben we ons totaal niet gefocust op het design van de app en de gebruikservaring. We hebben daar expres niet op gefocust, omdat we alleen het concept van de app wilden testen en omdat het vaak duur is om een app er aantrekkelijk uit te laten zien. We hebben toen heel veel feedback gehad van mensen hoe het design van de app er uit moet zien.”

 

Hoeveel mensen gebruiken de app?

“Op dit moment zijn er ongeveer 8000 gebruikers.”

 

Hoe groot denk je dat de app is over een jaar?

Ik en Constantinos hebben een gedeelde visie in hoe de app eruit moet komen te zien. Op dit moment zijn we daar naartoe aan het werken. We willen ons vooral gaan focussen op het personaliseren en kunstmatige intelligentie. We willen op den duur een app die gebaseerd op je eigen persoonlijke interesses met een wandelpad die locaties samenstelt, zonder dat je daar zelf research voor hoeft te doen. Dat is alleen wel heel erg duur, dus het is op dit moment alleen nog maar een idee. Ik hoop dat we over een jaar genoeg geld hebben ingezameld om deze functie toe te voegen aan de app.”

 

Hoe zamelen jullie geld in voor de app?

Vooral door investeerders te contacten. Op dit moment hebben we ons eigen geld geïnvesteerd in de app en we zitten nog steeds op budget, maar we hebben zelf niet genoeg geld om bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie toe te voegen aan de app.”

 

Wil je nog nieuwe functies toevoegen aan de app?

Op dit moment moet je een volledig wandelpad naar ons opsturen, maar we willen dat gaan veranderen. Dit komt, omdat sommige mensen niet genoeg lokale spots weten om een geheel wandelpad samen te stellen. In de toekomst willen we dat mensen ons ook één locatie kunnen opsturen met een kleine uitleg, zodat wij die zelf kunnen verwerken in een al bestaand of nieuw wandelpad.”

 

“Ook kan je tegenwoordig je eigen wandelpad samenstellen vanuit al bestaande paden in de app. Je hoeft je dus niet meer te houden aan één pad, dat door één iemand is samengesteld, maar je kan uit elk wandelpad een aantal locaties selecteren die aan een eigen persoonlijk wandelpad worden toegevoegd. Zo maak je gemakkelijk een eigen route met lokale spots die jij graag wilt bezoeken op jouw vakantie.”

 

“Op dit moment zijn we de app opnieuw aan het ontwerpen. We willen graag een nieuws feed toevoegen aan de app. Het nieuws is gerelateerd aan de stad en richt zich vooral op het nieuws dat reizigers willen weten wanneer ze op bezoek zijn. Het soort nieuws dat er zal opkomen zal bestaan uit: wat gebeurt er in de stad, een agenda met evenementen en andere ontwikkelingen in de stad.”

 

Op dit moment zijn er wandelpaden voor drie steden: Boedapest, Londen en Barcelona. Wil je daar nog andere steden aan gaan toevoegen?

Ja, we willen heel graag nieuwe steden toevoegen aan de app. Op dit moment zijn we bezig met Athene en Amsterdam. We focussen ons vooral op Europa, maar wie weet gaan we misschien over een aantal jaar ook buiten Europa.”

 

Waarom hebben jullie gekozen voor Athene en Amsterdam?

“Dat baseren we op feedback van onze gebruikers. Mensen die onze app gebruiken sturen ons vaak berichten met de vraag of we een specifieke stad kunnen toevoegen. Velen vroegen ons of we Athene en Amsterdam konden toevoegen aan de app, dus dat gaan we doen.”

 

Als iemand een nieuw wandelpad naar jullie opstuurt, naar welke elementen in dat wandelpad zoek je?

Tot nu toe hebben we nog geen problemen gehad met de wandelpaden die naar ons worden opgestuurd. Uit eerste instantie zijn we begonnen op Instagram, omdat mensen van over de hele wereld lid zijn van deze app. We maken veel reclame op deze app en zo komen we makkelijk in contact met lokale bewoners, in de steden die we behandelen op onze app: Boedapest, Londen en Barcelona. We krijgen heel vaak berichten van mensen op Instagram met de vraag hoe kunnen we helpen met het toevoegen van lokale spots aan jullie app.”

 

“We hebben ook een paar richtlijnen en daar staat niet in wat je moet toevoegen, maar vooral wat je niet moet toevoegen. We willen geen toeristische trekpleisters op onze app, dus geen locaties die mensen gemakkelijk kunnen vinden, als je de stad opzoekt op internet. We moeten de wandelpaden, die naar ons worden gestuurd, soms nog wel editen, omdat de uitleg bij de verschillende locaties te lang is. We willen geen uitleg van twee pagina’s, maar we willen een korte en bondige uitleg.”

 

“Soms zoeken we zelf contact met iemand, omdat die persoon bijvoorbeeld een foodblog of een andere reis gerelateerde website bijhoudt in één van de steden die wij behandelen op onze app.”

 

Tegenwoordig is het erg hip om op vakantie lokale spots te bezoeken. Er zijn veel websites waar je deze lokale spots kunt vinden. Wat maakt jullie app beter dan al langer bestaande websites?

Voor mij persoonlijk gaat het vooral om de content die websites of apps aanbieden. De meeste websites geven alleen de locaties aan, maar dan moet je nog steeds research doen over de locatie. Onze app biedt een wandelpad aan met verschillende locaties en een korte uitleg bij elke locatie. Ook heeft de app een GPS-functie, die je van locatie naar locatie navigeert. Door de GPS-functie hoef je dus ook niet meer te plannen. Dit alles zorgt ervoor dat je weinig tot geen voorbereiding meer hoeft te treffen en zo het beste uit je vakantie kan halen.”