Lijsttrekker Forum040 trekt zich terug

Moet een VOG verplicht worden?

EINDHOVEN – Jake van Kruijsdijk, lijsttrekker van Forum040, ligt onder vuur na een onderzoek van het Eindhovens Dagblad. Tot twee keer toe stond hij voor de rechter voor het mishandelen, stalken en bedreigen van zijn ex. De onthullingen doen hem nu de das om, zegt de politicus tegen Studio040.

Van Kruijsdijk werd pas net voor het inleveren van de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker van de politieke partij. Omdat de kieslijst al officieel is vastgelegd door de gemeente Eindhoven kan hij niet meer van de kieslijst af. Op 21 maart kan er dus op Van Kruijsdijk worden gestemd.

 VOG

Bestuursleden Marcel van Bussel en Ad Wouters van Forum040 lieten dinsdag weten dat ze alsnog alle hooggeplaatste kandidaten van de partij laten doorlichten met behulp van een Verklaring Omtrent Gedrag. Echter zijn de gemeenteraadsverkiezingen binnen drie weken, en duurt de aanvraag van een VOG gemiddeld een maand. Het ontbreken van een VOG is geen grond om iemands zetel af te nemen of te weigeren.

Burgemeester Jorritsma

Al in november vorig jaar hebben de Eindhovense SP, VVD en PvdA een VOG aangevraagd voor al hun verkiesbare kandidaat-raadsleden. Eindhovens burgermeester John Jorritsma ziet dit als een positieve ontwikkeling en moedigt dit aan, zo sprak hij in het televisieprogramma Buitenhof. ‘’Het is een eerste stap en belangrijk voor de bewustwording’’, zo vertelde hij tegen BNR.

De gemeente Eindhoven is eventueel bereid om de kosten op zich te nemen: 41 euro per VOG. Een VOG is al verplicht voor wethouders en burgemeesters. ‘’Een VOG is symbolisch en een momentopname. Als je overgaat op een regelmatig geüpdatete screening, dan komt dat het vertrouwen in de politiek ten goede.’’ Jorritsma pleit dan ook voor een eenzelfde regeling voor andere politieke functies, zo vervolgde hij in het radioprogramma:  ‘’Ik denk dat raadsleden volledig gescreend moeten worden.’’

Politieke verdeeldheid

Het Ouderen Appèl Eindhoven en de Brede Beweging Linksom blijven tegen. Het OAE vraagt zich af of het geld niet beter gebruikt kan worden om bijvoorbeeld meer stembureaus rolstoelvriendelijker te maken.