“Ik ben liever sociaal face-to-face dan dat ik op een telefoon zit”

Het is een tafereel dat vandaag de dag nog maar weinig voorkomt, maar aan tafel in huize Van Gremberghe gebeurt het nog steeds; gewoon met z’n allen om de keukentafel, een schaal met pepernoten in het midden, en iedereen aan de koffie en thee.
Het is toch niet het hele gezin dat vandaag om de tafel heen zit. Oudste dochter Laura (18), heeft twee vrienden over de vloer, en terwijl vader Peter en moeder Ardieneke er gezellig bijzitten, zitten de jongste twee kinderen van het gezin Van Gremberghe, dochter Maud (12) en zoon Niek (13) boven.
Moeder Ardieneke (48) is niet verknocht aan haar telefoon, zoals haar jongste twee kinderen, en gebruikt niet eens de bekende sociale medianetwerken, zoals Facebook en Twitter. img_2587-2
“Ik vind het niet nodig om te gebruiken, ik zou er toch maar te veel tijd insteken, en ik heb er helemaal geen zin in. Ik vind dat ik gewoonlijk al genoeg prikkels krijg van mensen die mij opbellen, of van de mensen die ik ontmoet, en er zijn genoeg dingen die ik moet doen in huis en op mijn werk, dus dat vind ik meer dan genoeg. Heel snel zou ik nu in ieder geval niet aan sociale media beginnen.
Ik vind het echt verschrikkelijk dat mensen tegenwoordig zo afhankelijk zijn van sociale media en hun telefoons. Zo kwam ik van de week hier thuis de keuken binnen, met alle drie mijn kinderen aan de keukentafel, en dan zeg ik “hoi”, en dan klinkt er eventjes “Hoi mam”, om vervolgens weer te zien dat alle drie die blikken weer teruggaan naar die telefoon. Dan denk ik wel “Hmm, oké…”
“Je knoopt ook niet meer zo makkelijk een gesprek aan, omdat iedereen bezig is met zijn of haar eigen ding, op de eigen telefoon.”
Op de vraag wat haar kinderen ervan vinden dat ze geen sociale media gebruikt, reageert Ardieneke heel nuchter.
“Oh, die vinden dat helemaal niet erg. Soms zeggen ze weleens tegen me van “Oh mam, dat zou ook leuk voor jou zijn”, maar ik begin er gewoon niet aan. Misschien vinden ze het ouderwets, maar verder hoor ik ze er eigenlijk weinig over.
Ik ben een sociaal persoon, maar ik ben liever sociaal face-to-face dan dat ik op een telefoon zit. Het is veel leuker als er mensen langskomen, als ik bijvoorbeeld zelf bij mensen langs ga, of ik stuur anders wel een email.
Het enige wat ik heb van sociale media, is een WhatsApp groepje van mijn werk op mijn werktelefoon, maar bij thuiskomst verdwijnt mijn werktelefoon meteen de meterkast in, aan de oplader. Ik ga het zelf niet opzoeken.

Voor mijn werk heb ik soms wel sociale media nodig, maar wat dat betreft heb ik geen keuze; daar valt niet onderuit te komen. Mijn werk lijdt er in ieder geval niet onder dat ik het niet gebruik, want als ik vrij ben gebruik ik mijn werktelefoon ook niet, en wanneer mijn werktelefoon bliept wanneer ik vrij ben, probeer ik dat te negeren, al ben ik soms best nieuwsgierig wat er dan op staat.
Of ik gelukkiger zou zijn als ik sociale media zou gebruiken, dat denk ik niet. Ik vind het prima zoals het nu is, en dat wil ik graag nog zo houden.”

Op de vraag of ze vindt dat de wereld er beter aan toe zou zijn als men geen sociale media zou gebruiken, moet Ardieneke even nadenken.
“Dat weet ik eigenlijk niet hoor, maar ik denk wel dat er mensen zijn die meer sociale contacten hebben door bijvoorbeeld Facebook, omdat ze misschien de deur niet uit kunnen om mensen te bezoeken.

img_2594-2Ik denk dan weer wel dat er meer gezelligheid onder de mensen zou terugkeren, als men zich niet meer zou bezighouden met sociale media. Als ik bijvoorbeeld naar de Efteling ga, en ik sta in de wachtrij, dan kon je vroeger nog is een gesprekje aanknopen met iemand die naast je stond, maar als ze zien dat de wachttijd een half uur is, dan komen overal de telefoons tevoorschijn, en iedereen gaat er van alles op zitten doen, en dan komt er van een gesprekje niets terecht.
Wat wel grappig was, was dat ik een tijdje geleden naar een winkel ging om een rekening te betalen. Toen ik dat aan de jongen achter de kassa vertelde, merkte hij verbaasd op waarom ik dat niet via iDeal had gedaan.
“Ja sorry, maar dat gebruiken wij nog niet!” Antwoorde ik. “We kunnen beter een bord in de tuin zetten: Sorry, dat gebruiken we nog niet!” vertelden mijn kinderen als idee. Ik geef ze geen ongelijk.
Later zou ik het misschien wel gebruiken. Vaak hoor ik van mensen “Hey, ik heb dit op facebook en snapchat gezien”, en dan weet ik dat je soms gewoon dingen mist. Veel van mijn vriendinnen hebben wel Facebook en Instagram, en wanneer zij het erover hebben dat ze op instagram weer iets hebben gezien, dan weet ik dat ik weer is iets gemist heb. Maar gebeuren doet het wel.
Ik heb niet het idee dat ik echt iets mis omdat ik geen sociale media gebruik. Als ik iets wil weten, dan zoek ik dat wel op, en als mensen zeggen “hey, je hebt geen whatsapp,” dan sturen ze me maar gewoon een mailtje, of een sms’je. Dat is net zo makkelijk.
Dat ik me bewust van mijn vriendinnen zou afzonderen doordat ik geen sociale media gebruik, dat vind ik pure onzin. Als ik ze wil spreken, dan zoek ik ze wel op. Dat is nog veel gezelliger ook.”

Door: Monica Dieleman