Leven van Licht. “Eerst geloven dan zien”

Gezond en gevarieerd eten is de meeste mensen met de paplepel ingegoten. Sinds mensenheugenis weet iedereen dat voedingstoffen nu eenmaal cruciaal zijn om te overleven. Het is simpelweg instinct. Tegenwoordig vliegen Slogans als ‘Brood, daar zit wat in!’ en ‘Becel; Goed voor het hart!’ ons om de oren. Kunnen we nog wel zonder eten? Als je al deze slogans voorbij ziet komen zou je bijna denken van niet.

 

Maar misschien hoeven we binnenkort niet meer langs de bakker of supermarkt om aan ons voedsel te komen. Moeilijk om te geloven? Floris van Berkel is het levende bewijs dat een alternatieve manier van voeding mogelijk is. Floris leeft namelijk van licht. En ja, het schaaltje fruit op tafel is nep. Plastic.

Het begin

Floris, hoe ben je hiermee begonnen? – “Ik kwam via een vriend in aanraking met ‘Living on air’, zo word leven van licht internationaal ook genoemd. Ik ben op zijn aanraden een keer naar een lezing geweest en dat voelde goed. Het voelde alsof het bedoeld was dat ik deze stap zou nemen.”

Wat houd leven op licht precies in? “Leven op licht houd in dat je -heel simpel gezegd- zonder fysieke voeding en de trek daarin kan. Je leert je innerlijke Chi te gebruiken voor je energie. Je drinkt wel gewoon water in tegenstelling tot de bekende ‘Breatharnians’ maar je hebt de behoefte voor fysieke voeding niet meer. Natuurlijk mag je wel eten, het is geen harde leer of filosofie. Maar je hoeft niet meer te eten.”

Breathaniarns? “Ja, dat zijn de mensen die nog een stap verder gaan dan leven van licht. Ze drinken ook niks, dat doe ik bijvoorbeeld wel. Dan word het weer harde leer en ik geniet juist van de vrijheid niet meer te hoeven eten, geen trek te hebben.”

Harde leer? Niet mogen eten of drinken? Dat klinkt een beetje als een sekte. “Nee dat is het niet. Maar het is natuurlijk wel gevaarlijk hoor! Je moet goed opletten wat je doet en of ook je lichaam het aankan, zo overleed afgelopen jaar een 65 jarige Utrechtse vrouw aan ondervoeding.. gewoon omdat haar lichaam het vocht nodig had.”

Hoe kun je leren op licht te leven?  “Het is vooral een mentale keuze. Bij God of elfjes willen mensen bijvoorbeeld eerst zien om te kunnen geloven. Hier is het omgekeerd; Eerst geloven dan zien. Ik ben naar Denemarken gereisd waar men me via een 12 daags programma leerde leven van licht.”

Wat hield dat programma in? “Je gaat, afhankelijk van je keuze, een traject van bijvoorbeeld twaalf of veertien dagen in. In die dagen drink je alleen water. Je lichaam ‘detoxt ’zogenaamd en voert alle gifstoffen af. Het was echt ontzettend zwaar, ik had soms gewoon de energie niet om naar de wc te gaan. Gek genoeg was ik na die 12 dagen weer vol energie, ik snap dat nog steeds niet.”

Je had meer energie dan voorheen?  “Ja! Ik ben altijd slank geweest maar in die periode en het afgelopen halfjaar ben ik nauwelijks afgevallen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik beter zicht heb en me echt goed voel.”

Je leeft nu al anderhalf jaar op licht, betekent dat dat je iedere dag een paar uur in de zon moet zitten? “Nee het is niet zozeer fysiek licht! Zie het als licht van binnenuit.”

Prana

Wat ze in het hindoeïsme Prana noemen?  “Ja. Precies. Alleen is dat hier in het westen minder bekend, daarom gebruiken we maar het woord Chi, je kent het wel; Tai Chi enzovoorts.”

Je zit dus niet als een omgekeerde vampier constant in de zon. “Nee hahaha goeie. Ik doe ook niet aan sungazing of iets dergelijks. Ik denk dat dat alleen maar slecht voor je ogen kan zijn. Leven van lucht is dus ook een goede omschrijving voor leven van licht.”

Wat krijg je dan voor voedingsstoffen binnen?  “Kijk, ik eet wel, het is alleen dat ik niet meer hoef te eten. Ik heb geen trek meer in eten, en heb dus eigenlijk ook niks in huis. Mijn koelkast bevat momenteel alleen drinken, voor de afwisseling. Maar ik wil mezelf de vrijheid geven om wel te mogen eten en ook toe te kunnen en mogen geven aan je zogenaamde cravings.” Vitaminen en mineralen daar zorgt mijn Chi voor.

Cravings? “Ook wel emotie eten genoemd. Als ik echt zin heb om de smaak van chocolade of fruit te proeven koop ik het. Of bijvoorbeeld Ben en Jerry’s of pinda’s. Als ik wat eet is het eigenlijk best ongezond eten, maar alleen om de smaak. Maar als ik merk dat ik eet om het eten zet ik het weer gewoon weg. Ook eet ik wel eens bij mijn ouders mee, das wel zo gezellig.”

Hoe voel je je dan als je weer een maaltijd eet?  “Ja, dat voel ik toch wel. Het is weer even wennen voor je lichaam. Ik ben dan vaak vermoeider dan als ik helemaal niks eet. Doordat je de rest van de tijd niet meer eet heeft je lichaam ( en je Chi) de tijd om mentaal en met gevoel jezelf te voeden.”

Mentale voeding

Jezelf mentaal voeden, hoe werkt dat dan?  “Om eerlijk te zijn, ik kan er zelf ook met mijn hoofd niet bij. Maar het werkt bij mij! Ik denk niet meer aan eten, waar dat eerst heel anders was. Voor mijn overstap begon ik ’s ochtends vroeg al aan een ovenschotel, ik was altijd hongerig. Nu heb ik die vragende trek naar eten niet meer.. mijn lichaam vind het goed zo. De Chi doet het goed.”

Zijn er andere mensen die je kent die ook hebben leren leven van licht? “Ja sommige vrienden van me zijn er ook mee begonnen. Maar ik raad het af om zomaar te proberen hoor! Dat kan slecht uitpakken, kijk maar naar Jeannette uit Utrecht laatst. Ze overleed aan ondervoeding en dehydratatie en dat is helaas al vaker gebeurt.”

Zou iedereen kunnen leren leven van licht? “Als het goed voor je voelt en je jezelf er ook mentaal voor openstelt denk ik van wel. Ik zou alleen niet beginnen aan leven van licht als je er niet in gelooft. Misschien dat over 40 jaar wel iedereen leeft van licht en dat de consumptiemaatschappij helemaal verdwenen is, dat zou mooi zijn.

Hoe pakt het bij je vrienden uit? “Best goed! De meesten zijn er niet heel ver in gegaan, ze hebben een relatie of kinderen. Dan is het vaak lastiger om te leven van licht. Het is wel zo gezellig om samen met elkaar aan tafel te zitten. Eén vriend van me gaat er ver in door.”

Let je extra op je gezondheid? “Natuurlijk! je gezondheid is je grootste goed. Ik bedoel, ik ga niet extra naar de huisarts of op controle. Maar als er iets zou zijn ga ik naar het ziekenhuis en zou ik weer gaan eten, mocht dat beter voor me zijn.”

Wat zijn je toekomstplannen met leven van licht?  “Oh, ja het zou mooi zijn als ik bijvoorbeeld -over een hele tijd hoor, ook geen water meer hoeft te drinken of adem hoeft te halen.”

Echt?  “Ja dat kan! Er zijn al mensen die het doen, vooral in Azië. Maar dat zijn zulke spirituele mensen dat ze hun fysieke lichaam eigenlijk niet meer gebruiken. Maar dat doe ik alleen als dat goed voor me voelt en de tijd daar voor me is hoor. Misschien ontmoet ik wel een leuk persoon en stap ik er wel vanaf. Het gaat vooral om de vrijheid te mogen eten in plaats van moeten eten.”

Grote Boodschap

Hoe zit het met naar de wc gaan? Niks erin betekent niks eruit?  “Haha dat doe ik ook gewoon hoor! Misschien wel net zo vaak als jij. Ontlasting bestaat voor het overgrote deel uit darmvlokken en ja die produceer ik ook. Het zijn alleen meer konijnenkeuteltjes.”

Op wat voor momenten eet je wel meer? “Op koude dagen is thee of soep altijd lekker verwarmend. Maar zelfs dat gaat niet op. Laatst heb ik soep gekocht (in de aanbieding) maar die gaat niet op hoor. En ja, op echte klote dagen spelen die cravings weer op. Dan is het chocolade of ijs.”

Je hebt wel een keuken. “Ja, die zat bij mijn appartement erbij geleverd he. Maar ik gebruik hem wel eens om (geiten) melk op te warmen. Ik heb gewoon huisraad, maar die heb ik nog van jaren geleden. Koken doe ik dus eigenlijk ook nooit. Dat heb ik één keer gedaan, toen ik een date had. Wel zo gezellig.

Hoe ziet de inhoud van je koelkast er uit? “Tja, das niet veel. Wat fris om te variëren op water en thee. In de vriezer een Ben en Jerry en die soep die niet op gaat. Das alles. Ohja, er zit ook al 2 jaar bami in. Die komt ook niet op.”

Met dank aan Floris van Berkel.