Leuken: Een vernieuwende en sociale wijk in Weert

Door: Marvin Smulders en Elise Blankers

Leuken is een wijk in Weert dat voor een groot deel bestaat uit een agrarisch gebied en een stuk nieuwbouw. De wijk telt ongeveer 4000 mensen.

Zodra je de wijk binnen loopt is de rust hetgeen wat je als eerste opvalt. Het is niet druk op straat. Een enkele bewoner maakt een wandeling, werkt in de tuin of is te vinden in het winkelcentrum.

Er is een grote diversiteit aan huizen. Je hebt het echte agrarische gedeelte, waarbij de huizen verder uit elkaar staan. Deze huizen hebben nog een groot stuk grond. De woonwijk bestaat uit huizen die dichter bij elkaar liggen.

Er zijn niet veel voorzieningen, maar het nieuwe winkelcentrum, wat er sinds 2018 is, is een echte aanwinst. Voor oudere bewoners is het winkelcentrum een reden om minder vaak naar het stadscentrum te gaan, omdat alles nu een stuk dichter bij is. De gemiddelde afstand is dan ook maar een halve kilometer. Het gezondheidscentrum in het winkelcentrum is volgens de bewoners ook een pluspunt. Volgens een nieuwe bewoonster van de wijk heeft het winkelcentrum meegeteld in haar keuze om hier naar toe te verhuizen. Het winkelcentrum is zo’n succes dat zelfs bewoners uit de omliggende wijken hier naartoe komen. “Ik zelf woon in een andere wijk, maar maak ook gebruik van de Jumbo hier” vertelt Sanne.

Sinds het nieuwe winkelcentrum is de buurt er goed op vooruit gegaan. Niet alleen op sociaal vlak, maar ook op economisch gebied heeft de buurt vooruitgang geboekt.

In Leuken vindt er weinig criminaliteit plaatst weten bewoners te vertellen. Een medewerker van het winkelcentrum vertelt dat er één incident heeft plaatsgevonden, maar voor de rest is het rustig in het winkelcentrum. In het afgelopen jaar zijn er zestien gevallen van diefstal geregistreerd.

De bewoners vinden vooral het sociale aspect van de buurt aangenaam. De mensen zijn vriendelijk en de buurt is rustig. Bewoner Mats vertelt dat de wijken in Weert onderling goed over weg kunnen, wat vroeger anders was, nu wordt er door de verschillende verenigingen en organisatie veel samengewerkt.