LeithLate: Streetart in Edinburgh

Een fotoreportage door Sylvana Lijbaart en Marieke Hanse

Van leuke eettentjes tot uitbundige streetart, je vindt het in het havengebied van Edinburgh; Leith. Vroeger een belangrijke haven maar nu een hippe, artistieke wijk. Om de oude straten nieuw leven in te blazen is door de gemeente een project gestart, genaamd LeithLate. Hieronder valt ook het LeithLate Festival dat sinds 2011 ieder jaar plaatsvind in de zomer. Daarnaast is er ook een Mural Project, een Shutters Project en een Poetry Project. Loop mee door deze wijk en ontdek verschillende soorten streetart, op verborgen plekken in de stad of juist aan de drukke straten.

Deze enorme schildering vonden we op de zijkant van een gebouw aan de North Junction Street. Het is gemaakt aan het einde van het jaar 1986, door Street Artworks. Dit was een duo bestaande uit twee schilders, Tim Chalk en Paul Grime, ook wel bekend als Chalk & Grime. Het schilderwerk beeld de verbinding uit tussen Leith, haar bewoners en het vroegere leven in de havenstad. Het geeft de connectie weer tussen de oude stad en de zee.

Tegenover de grote muurschildering zien we de eerste ‘shutter’-tekening. Op de foto hierboven zien we het kunstwerk, waarschijnlijk gemaakt door kunstenares Natascha Russell. Deze tekening van een slang hoort niet per se ergens bij, maar het deed ons denken aan The Shutter Project. Dit project is bedacht om de lokale ondernemers te betrekken bij LeithLate. Meerdere winkeliers hebben hun rolluiken laten beschilderen.

De rolluiken die we tegen zijn gekomen zijn…

… deze tekening van een mus op een pizzarestaurant. De tekening is gemaakt door Richard Cumming. Het is geïnspireerd op een oude schets die de opa van de restauranteigenaar ooit maakte in New York. Met deze tekening wil hij het talent benadrukken van de inwoners van Leith.

Achter de rolluiken van de winkel op deze foto schuilt tegenwoordig een kleine kapperszaak, maar een aantal jaar geleden zat hier nog de ‘Paradigm Shift’. Dit was een winkel waar ze spullen verkochten zoals boeken, muziek, films en magazines. Vandaar de abstracte tekening. Het is gemaakt door David Lemm. Helaas is een gedeelte van de tekening nu bedekt met graffiti.

Bij deze opvallende schildering is goed te zien dat de streetart die wordt gemaakt in opdracht van LeithLate, echt rekening houdt met de omgeving. De turqouise kleur van deze winkel aan de Leith Walk, een van de langste (winkel)straten in Edinburgh, is gebruikt voor het schilderwerk aan de zijkant. De populaire artiest Elph (2016) maakte deze tekening van een Japanse anime-figuur. Het is een echte eyecatcher in het straatbeeld van Leith Walk.

Niets is cultureler dan een hippe bar. In Leith zijn ze niet zo zeldzaam maar deze trok wel onze aandacht: The Mousetrap aan Leith Walk. Dit kroegje wordt druk bezocht door de inwoners van Leith maar ook door toeristen. De schilderingen aan de buitenkant van het gebouw lijken niet zo veel verband met elkaar te hebben. Alleen de roze kat kan gekoppeld worden aan het thema ‘The Mousetrap’. De lego-tekening verwijst naar de spelletjes die kunnen worden gespeeld aan tafel of aan de bar, net als de ‘arcade’ tekeningetjes.

 

Nog geen meter van het lego-schilderij verwijderd, vinden we wéér een bijzonder groot schilderij. Wat het uitbeeld mag duidelijk zijn, dit is de vlag van Schotland. De artiest die hier achter zit heet Box Vincent. Het witte gedeelte van de vlag bestaat uit kalligrafische letters.

De gemeente van Edinburgh heeft ook opdracht gegeven om sommige kunstwerken te maken, in de naam van LeithLate. Dit is een muurschildering gemaakt door kunstenares Kirsty Whiten tijdens het LeithLate Festival. Het is handgeschilderd. Oorspronkelijk bestaat de schildering uit drie gedeelten met drie verschillende ‘wezens’: dansers met dierenhoofden. Echter zijn de twee rechter schilderingen tegenwoordig vervangen door een hek en is dit wat er nog van over is.

Dit gebouw is het bewijs dat goed om je heen kijken echt werkt: per toeval zagen we een glimp van deze schildering, ergens aan het einde van een zijstraatje van Leith Walk. Het was een bijzonder tafereel, de schilderingen liepen om het hele gebouw heen.

Aan de voorkant zie je goed dat de schilderingen doorlopen op de rolluiken. Zodra deze dichtgaan wordt het kunstwerk één geheel. Binnen achter de ramen bleken mensen te zitten van de organisatie Edinburgh against poverty.

Edinburgh against poverty strijdt voor een rijker Edinburgh en een beter leven voor daklozen, werklozen en mensen die onder de armoedegrens leveren. Ze proberen oplossingen te bieden voor de meeste problemen die deze mensen hebben.

In dit centrum kunnen mensen anoniem om hulp komen vragen. Het gebouw zelf is dan wel opvallend, maar dat is juist om de afgebeelde onderwerpen onder de aandacht te brengen.