Leegstand, dakloosheid en stijgende huurprijzen.

Het wordt ook wel de Ierse Vastgoedbubbel genoemd: de blijvende toename van huurprijzen, dakloosheid en leegstand.
De gemeente doet zijn best, maar zonder inkomens-afhankelijke huren, sancties voor verhuurders of een snelle aanleg van nieuwe woningen is de oplossing ver te zoeken. Afgelopen December nog stelde de minister van Wonen, Simon Coveney, een regel in dat in bepaalde gebieden de huurstijging werd bevroren op 4%. Ook wel de rent pressue zones genoemd. Recent is gebleken dat deze regel averechts heeft gewerkt: in de overige gebieden rees de huurprijs de pan uit. Ieren van alle leeftijden krijgen hiermee te maken en roepen om hulp. Meer en meer Ieren belanden op straat, zonder huis en zonder geld.


 

Het Probleem

Éen van de oorzaken is het gebrek aan een samenhangend kadaster.  Zeker als de vorige eigenaar is overleden of niet op te sporen is zorgt dit voor een extreem lang proces. Een simpele verkoop van een huis of leegstaand pand kan jarenlang voortslepen, gepaard met juridisch gedoe en hoge kosten. Verder kent Ierland geen juridische of financiële gevolgen van het hebben van een leegstaand pand. Je kan het je leven lang aanhouden en niemand zal er wat van zeggen.

Het klinkt ingewikkeld, en dat is het ook. Om wat verduidelijking te scheppen volgt hier een overzicht van het probleem.

 

Nu denk je vast ‘zo erg is het vast niet’. Toch liep onze reporter Silke Bertens al op haar eerste dag in de stad tegen flink wat ellende aan.

Ook de mensen op straat hebben te maken met het probleem:

De komende dagen zijn wij op pad om dit probleem en de mogelijke oplossingen in kaart te brengen.