“Ik zou willen dat ik een zeemeermin was”

Geluk is…leeftijd?

Door de kleine, maar gezellig ingerichte kamer, op de afdeling Geronto Psychiatrie van de Wissehaege, klinkt het geluid van de televisie. Mevrouw Dielissen (83) zit ontspannen in haar stoel.

Sterre (5) zit me, samen met haar twee pluchen zeehondjes Luna en Sara, op haar kleurrijke bed aan te staren.

 
Wat doet de tijd met hun visie op geluk?

Kun je vertellen wat geluk voor je betekent?

Sterre
Dat je blij bent denk ik.

Mevrouw Dielissen
Geluk betekent voor mij dat je veel van iemand houdt, dat je in goede gezondheid verkeert en dat je doet wat je leuk vindt.

Waar word jij echt gelukkig van?

Sterre
Van in het zwembad zwemmen, samen met Luna en Sara. Maar ze mogen niet in het water, want ze mogen niet nat worden, anders gaan ze stuk. Maar wil je ook wat aan Luna en Sara vragen?

Sara
Ik word ook gelukkig van zwemmen!

Luna
Ik word gelukkig van spelen!

Mevrouw Dielissen
Ik lees veel, er is op dinsdagochtend een groep: ‘van vroeger tot nu’ en in de bibliotheek draaien ze weleens natuurfilms. Maar daar word ik niet gelukkig van, dat vind ik gewoon leuk. Dat heeft niets met gelukkig zijn te maken. Geluk moet van binnenuit komen, dat is een gevoel dat ik kwijt ben.

Wat is op dit moment het mooiste dat je in jouw leven hebt?

Sterre
Mag het ook iets zijn dat ik nooit heb gekund maar wel wil? Ik zou willen vliegen, maar dat lukt me steeds niet. Als ik in de lucht spring, vlieg ik even. Eigenlijk zou ik een toverfee willen worden, maar dat kan niet. Ik had eerst wel vleugels, maar die zijn kapot gegaan omdat ik ze op speelgoeddag mee had genomen naar school en iedereen ze wilde proberen.

Mevrouw Dielissen
Dat zou ik niet kunnen zeggen. Ik zou niet weten wat. Ik zou willen dat mijn kinderen weer eens langs zouden komen, maar die hebben allemaal zelf problemen. Mijn zoon kwam op een dag langs op de afdeling en heeft me toen om €3000,- euro gevraagd om zijn rekeningen te betalen. Ik gaf aan dat ik daar niet aan zou beginnen omdat hij werkloos is en drugsproblemen heeft. Toen zei hij dat ik hem dan niet meer terug zou zien. Omdat ik hem dus geen geld wilde geven, komt hij niet meer langs. Ik heb ook nog een dochter. Ik weet niet waarom zij niet meer komt, maar dat vind ik wel erg. Zij is me altijd dierbaar geweest.

Maakt geld gelukkig?

Sterre
Ik word er wel blij van want ik spaar zelf ook geld.

Mevrouw Dielissen
Nee, geld maakt niet gelukkig. Maar je hebt het wel nodig om ervan te leven.

Stel dat ik je nu 10.000 euro geef, wat zou je daar dan mee doen?

Sterre
Ik zou het in mijn spaarpot stoppen.

Mevrouw Dielissen
Ik zou het niet weten. Kleren heb ik genoeg, die koop ik voorlopig niet meer. Ik zou het denk ik weggeven aan goede doelen. Dat zou me ergens wel voldoening geven. Ik zou het dan aan de kankerstichting geven.

Wat maakt je ongelukkig?

Sterre
Als iets kapot gaat, wat ik niet heb gedaan. Als iemand dood is gegaan, word ik daar verdrietig van. Maar je hebt nu al best lang niks aan Sara of Luna gevraagd.

Sara
Als Sterre weggaat, dan mis ik haar heel erg.

Luna
Dat weet ik niet.

Mevrouw Dielissen
Ik heb een blaasoperatie gehad omdat ik blaaskanker had, en daardoor heb ik een stoma. Ook ben ik linkszijdig verlamd en daardoor mocht ik van de dokter niet meer naar huis. Als er bijvoorbeeld een lek in de stoma komt, moet die vervangen worden maar dat kan ik niet zelf. Eigenlijk zou ik het liefst weer naar huis gaan maar ik kan mijn eigen bh niet eens vastmaken. Er gaat niets boven je eigen huis. Mijn man is al 32 jaar dood, maar ik had het altijd heel goed naar mijn zin alleen. Het is niet anders, ik kan nergens naar toe. Als je nergens heen kan, en fysiek niks meer kan, dan voel je je toch niet gelukkig? Ik zou gelukkig zijn als ik weer zou kunnen lopen, maar dat gaat niet meer.

Als je één ding aan je leven kon veranderen, wat zou dat dan zijn?

Sterre
Ik zou willen dat ik een zeemeermin was. Dan zou ik gaan zwemmen net als een echte zeemeermin.

Mevrouw Dielissen
De begeleiding hier heeft het altijd erg druk, waardoor er maar één keer in de twee weken iemand met mij buiten kan wandelen.
Ik zou graag gewoon zelf naar buiten kunnen lopen, dat ik een keer alleen door de natuur kan wandelen, maar de dokter heeft gezegd dat dat nooit meer zal gebeuren.

 

mevrdielissenbuiten

Wandeling met mevrouw Dielissen na het interview

sterre

Sterre, Sara (links) en Luna (rechts)