Kyra Antoni (19): “Ik zag achter toneelspelen meer dan een hobby”

Kyra Antoni is nog maar 19 jaar en heeft al veel bereikt in de wereld van performance arts. Het is een competitieve industrie. Dit vergt hard werk van Kyra en dat harde werk mag zeker baten. Ze heeft zilver en brons gewonnen voor Nederland op de World Championships of Performing Arts (WCOPA) en ze heeft ook nog eens haar eigen theaterstuk geschreven. Ze vertelt ons wat ze heeft gedaan om dit succes te bereiken.

Kyra doet nog niet zo lang mee in de performance arts. Pas twee jaar is ze hier actief mee bezig. “Op de basisschool heb ik toneel gedaan en dat vond ik destijds erg leuk. Toen ik naar de middelbare school ging zag ik het meer als hobby en had ik niet gedacht dat ik er meer mee wilde doen.” Haar middelbare school startte een toneelgroep en Kyra sloot zich daarbij aan.

“Ik ontdekte toen dat ik het toneelspelen zo leuk vond dat ik er meer achter zag dan alleen een hobby. Vanaf dat moment ben ik gaan nadenken over hoe ik het zou moeten aanpakken dat ik er later mijn beroep van kan maken.”

 

Kunstbende en WCOPA

Ze schreef zich in bij Kunstbende: een organisatie die wedstrijden en optredens organiseert voor jongeren. “Naast de optredens krijg je ook coaching en workshops. Ze kennen ook heel veel mensen in de industrie, zo mag je aan veel verschillende activiteiten meedoen. Je wordt steeds doorgeschakeld naar nieuwe festivals en projecten, waar je steeds meer mensen leert kennen. Zo kom je weer verder in de industrie.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kyra (@kyrantoni)

Eerder dit jaar won Kyra zilver en brons op de World Competition of Performing Arts (WCOPA). Zilver in de categorie Vocal Self Accopaniment met haar eigen geschreven nummer en brons in de categorie Vocal. De WCOPA is een internationale wedstrijd met deelnemers van ruim vijftig landen. Het wordt vaak beschreven als de Olympische spelen voor de podiumkunsten.

“Iemand die bij een van mijn optredens was komen kijken benaderde mij. Hij vertelde mij dat het auditieproces voor WCOPA al heel leerzaam was, al zou ik niet mee mogen doen. Aan dat proces zou ik al iets winnen. Ik probeerde het gewoon en toen mocht ik meedoen. Het was echt een verassing maar het was heel leuk.”

 

Eigen voorstelling

De WCOPA zou dit jaar gehouden worden in Los Angeles, maar vanwege het coronavirus was het evenement dit jaar online. Om haar reis naar Amerika volgend jaar te financieren, heeft Kyra haar eigen theaterstuk geschreven: Once Upon a Pandora. In januari 2020 heeft ze in een voorstelling gespeeld genaamd Grimm. De voorstelling ging over sprookjesfiguren en dit was ook de inspiratie voor haar eigen voorstelling.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kyra (@kyrantoni)

“Het gaat over de mythe van Pandora. Slechteriken uit sprookjes komen terecht bij een gezin met twee kinderen. Hun ouders zijn net gescheiden, de pubertijd, alles zorgt voor een moeilijke periode. De vraag is: wat doe je dan? De dochter verstopt zich achter verhalen die heel vrolijk zijn, maar niet de realiteit. In de realiteit gebeuren ook vervelende dingen en dat hoort erbij. Doordat ze de doos van Pandora krijgt met al de slechteriken erin, komt ze erachter dat je vervelende dingen in het leven moet omarmen en ermee om moet kunnen gaan.”

Vanwege het coronavirus gaat de voorstelling niet door. Het stuk zou gespeeld worden in het weekend van 11 december. Dit is al de tweede keer dat het wordt uitgesteld.

“Natuurlijk baal ik daarvan. Je bent ergens mee bezig en je wilt gewoon dat het door kan gaan. Als het voor de eerste keer wordt verplaatst baal je daar al van, maar als het dan ook nog een tweede keer niet door kan gaan is het al helemaal vervelend.”

Voor de cast zelf is het ook onprettig. “Zij maken ook gewoon plannen. De één gaat studeren en de ander gaat ook iets anders doen. Het is een heel zooitje met repeteren, al helemaal in de coronaperiode. De ene keer konden we wel repeteren en de andere keer niet. Dat maakt het allemaal erg lastig. We zijn met een cast van vijftien. Dat is niet heel groot, maar in verband met corona kunnen we nu echt niet repeteren.”

“We wilden wel graag iets neerzetten, want we weten niet wanneer we ons stuk wel weer kunnen doen. Steeds zeggen: ‘Ik verplaats het, ik verplaats het’ wilde ik ook niet. Als plan B hebben we een concert in elkaar gezet met als thema: de wereld rond in tachtig dagen. We wilden een concert geven met toneel, zang, dans, eigenlijk alles wat we in ons theaterstuk ook zouden doen maar dan in het thema van landen. Net iets anders. Zodat we wel iets konden voorbereiden en optreden.” Ook het concert kan door de coronamaatregelen niet meer doorgaan en wordt waarschijnlijk verplaatst.

Kyra vindt het lastig om haar gedachtegang tijdens het vormgeven van haar voorstelling te beschrijven. “Je bent altijd met een groep samen. In mijn geval, als regisseur, bedenk je iets. Ik schrijf veel dingen op en ga er dan samen met mijn groep naar kijken. We proberen veel dingen uit en dat wat het beste werkt gebruiken we. Bij het concert is het vooral eigen ingeving. Iedereen heeft wel iets wat ze willen laten zien of willen doen. Daar maken we dan een stuk van. Bij een theaterstuk is het vooral: je schrijft iets en geeft het aan de mensen die het gaan spelen. Gaandeweg kom je erachter wat leuk is en wat niet. Op het gebied van schrijven verzamel ik ideeën die ik af en toe heb opgeschreven. Ik bekijk al mijn ideeën en schrijf het uit.”

 

Ver in de toekomst

“In de toekomst zou ik heel graag in een musicalfilm willen spelen. Dat lijkt me echt heel vet omdat het zowel acteren, dansen en zingen is. Daarnaast vind ik film toch wel de leukste vorm van acteren. Ik zou daarvoor wel naar Amerika moeten, want in Nederland zijn musicalfilms niet zo bekend. Voor mij is dit wel nog heel ver in de toekomst. Ik wil er in ieder geval naartoe gaan werken.”

 

Voor haar leeftijdsgenoten heeft Kyra een duidelijke boodschap: “Je moet in jezelf geloven, ondanks wat mensen van je zeggen. De wereld is best wel hard en er komt veel op je af. Er worden veel stomme dingen gezegd, maar zolang je in je eigen kracht en talenten geloofd komt het goed. Gewoon je best ervoor doen en er vooral veel plezier in hebben, dat is het belangrijkste.”