Kunnen de geldproblemen bij Jeugdzorg nu eindelijk Stoppen?

Er zijn de laatste jaren bij de organisatie Jeugdzorg veel problemen geweest. Door de decentralisatie hebben gemeenten de organisatie van in handen. Er is te weinig geld en de regio’s  van gemeenten werken niet goed samen, dit is al zo sinds 2015.

“Geld en gemeenten, als dat op orde komt dan is er alsnog een hoop te doen, maar dan zullen de medewerkers van Jeugdzorg tenminste een betere kijk op de toekomst kunnen krijgen” zegt Monique van Zand, woordvoerder bij Jeugdzorg.

“Er zijn door stichting Het Vergeten Kind 9.000 brieven gestuurd naar gemeenteraadsleden. Denkt u dat dit terecht is, door het te lang wachten op een goede uitkomst van de decentralisatie?”

“Het vergeten kind heeft inderdaad 9.000 brieven gestuurd, dat is naar ieder gemeenteraadslid in Nederland. Jeugdzorg omvat duizenden organisaties, Jeugdzorg is een sector. En de gemeente koopt die jeugdzorgorganisaties in en maakt het beleid. Er is dus niet één “Jeugdzorg”. En die gemeentes doen dat voor hun eigen regio’s, dus iedere regio kan een ander beleid hebben. Dit is bijvoorbeeld waarom Zeeland nu een nieuw proefproject heeft, waarin ze met een behandelaar en een behandelplan per gezin gaan werken. Het is zeker terecht dat gemeenteraadsleden dus zo’n brief krijgen, want het zou niet nodig moeten zijn. Want Jeugdzorg is de verantwoordelijkheid van die gemeenteraadsleden.”

 

 “Hoe ziet u de toekomst van het beleid van de Jeugdzorg in Nederland dan voor u?”

“Er gebeurt op dit moment natuurlijk van alles in Nederland. Jeugdzorg is in 42 regio’s opgedeeld. Het probleem is echter dat die regio’s door  onenigheid vaak uit elkaar gaan. Hierdoor komen jeugdzorgaanbieders vaak niet aan de benodigde financiering en de benodigde hulp om te zorgen voor de kinderen die behoefte hebben aan Jeugdzorg.

Wij zouden graag willen dat er meer geld van de gemeente naar Jeugdzorg gaat, zodat zij meer financiering kunnen bieden aan jeugdzorgaanbieders, de leden van onze organisatie. Het gaat echter nu wel heel veel om geld bij Jeugdzorg en minder om de desbetreffende zorg. We kijken te veel naar hoe we de financiering in Jeugdzorg kunnen verbeteren in plaats van hoe we met de zorg van de kinderen omgaan. Maar het ding is als we die financiering hebben dan kunnen we zeker gaan kijken naar hoe we het zorgbeleid gaan aanpakken. Ik denk dat de Zeeuwse Jeugdzorg een stap in de goede richting heeft gezet met haar nieuwe beleid. En ik denk dat als geld en gemeente op orde komt we zeker een betere kijk op de toekomst kunnen krijgen en dat het zeker positief zal gaan worden.”

 

“Was de keuze om de leiding van de Jeugdzorg bij gemeentes te leggen volgens u een goede keuze?”

“Ja, wij zeggen zelf dat Jeugdzorg terecht bij gemeentes is gelegd. Het is echter niet zo goed verlopen. De gemeenten en Tweede Kamer hadden natuurlijk gedacht dat het een heel stuk beter zou gaan, maar dat is niet gebeurd. Het is overigens niet zo dat het daarvoor nou zo goed liep met Jeugdzorg, alleen het is niet beter gegaan. Wat wij destijds hebben gezegd en waar we nu gelijk in krijgen is dat het dus veel te snel is gegaan. Ze hadden een veel langere overgangstijd nodig waarbij gemeente de verantwoordelijkheid beter konden verwerken. En het is ook fout gegaan, omdat er enorm bezuinigd ging worden. En dat zijn ze dus nu langzaam aan het terugdraaien, want het rijk stort nou ieder jaar geld aan de gemeenten voor Jeugdzorg.”

 

“Denkt u dat de problemen meteen bij de decentralisatie zijn misgegaan?”

“Daar is in het begin wel heel wat misgegaan, ja. Hierdoor is er nooit een goede fundering gelegd. Maar met het idee dat Jeugdzorg deel is van de gemeente, zijn we het nog wel eens. Want de gemeenten gaan natuurlijk ook over preventie, jongerenwerk en jongeren zelf. En als gemeente investeer je natuurlijk daar in en als je dan ook geld moet geven aan Jeugdzorg, dan kun je daar inderdaad minder aan kwijt. Het is nou eenmaal moeilijk om te investeren in al die organisaties.”

 

“Wat zouden de gemeenten beter kunnen doen? Of in het algemeen, wat zouden de gemeenten kunnen doen?”

“Wij zijn een branchevereniging en wij hebben dus leden, die leden moeten goed hun werk kunnen doen en daarvoor hebben wij financiering nodig. Dus als je vraagt wat zou er beter kunnen zijn, dan is dat zeker de financiering, ja. En vervolgens moeten dat dan de gemeenten beter gaan samenwerken, zodat de organisaties beter weten met wie ze contact moeten hebben en we de jongeren beter en gerichter kunnen helpen.”

 

“Hebben Jullie ook inspraak in het Kamerdebat over de Jeugdzorg vandaag?”

“Wij hebben een brief gestuurd naar de Tweede Kamer waarin een lijst met onze wensen en onze belangrijkste punten staan. We hebben de Kamerleden bijvoorbeeld laten weten dat er te weinig geld is bij gemeenten, omdat er ook geld naar andere zaken buiten Jeugdzorg moet gaan. Hierdoor is er te weinig geld voor Jeugdzorg. Nu is het aan de Kamer om hier wat mee te gaan doen. Wij kunnen hierover helaas niet zelf mee debatteren.”