Kralingen – een wijk met twee gezichten

Studenten en relatief rijke mensen; het leeft door elkaar in de Rotterdamse wijk Kralingen. Met de Erasmus Universiteit en natuurlijk het Kralingse Bos heeft Kralingen veel te bieden. Bijna 24 duizend inwoners leven er in deze relatief rijke wijk. Toch verdwijnen er ook steeds meer mensen uit Kralingen. Een stijging van het aantal ‘rijke’ mensen in de wijk is hiervoor de voornaamste reden; de sociale huurwoningen verdwijnen en mensen met een lager inkomen moeten de wijk noodgedwongen verlaten.

“Kralingen is best wel een gesloten gemeenschap. Er leven vooral rijke mensen samen. Dat langzaam maar zeker alle sociale huurwoningen verdwijnen maakt dat er natuurlijk niet beter op”, aldus een buurtbewoonster. Het zorgt ervoor dat de oorspronkelijke bewoners van de wijk langzaam verdwijnen. Deze mensen verkassen naar Crooswijk, een wijk die nauw verbonden is met Kralingen. Het maakt het verschil tussen de twee wijken groot: relatief rijke mensen aan de ene kant, en mensen met een te laag inkomen om in Kralingen te kunnen wonen aan de andere kant.

Studenten
De aanwezigheid van de Erasmus Universiteit en een vestiging van de Hogeschool Rotterdam brengt ook een andere bevolkingsgroep met zich mee: studenten. Ondanks dat mensen met een lager inkomen de wijk juist verlaten, is het voor studenten een plek waar zij zich huisvesten. Onder meer het Kralingse Bos is voor studenten zeker in de zomer de plek om zich te vermaken.

Nieuw-Kralingen
Ook is men bezig met de bouw van een nieuwe wijk: Nieuw-Kralingen. Deze nieuwe wijk moet de nieuwe parel van de stad Rotterdam worden. Rondom het Kralingse Bos worden in het chique gedeelte van Kralingen nieuwe huizen gebouwd, bedoeld voor mensen met een relatief hoog inkomen. Wonen in het groen en in de stad tegelijk dus.