Korvel: een mix van alles

 

Dichtgetimmerd huis foto: Julien van Rooij

Wanneer je uitstapt bij bushalte Het Laar zijn het eerste wat je ziet seksshops, coffeeshops en huizen waarbij de ramen en deuren zijn dichtgetimmerd. Korvel staat sinds 2016 in het rijtje ‘focuswijken’, dat zijn Tilburgse wijken die extra aandacht vragen. 23 op de 1000 inwoners ervaart criminaliteit. Het aanbod en de bevolking van de wijk is heel divers. ‘’Het is een meltingpot van verschillende culturen.”

Een bewoner klaagt over overlast door auto’s in de avond. Bezoekers van een eettent parkeren de auto op plekken waar dat niet is toegestaan, waardoor bewoners uit de buurt de auto niet meer kwijt kunnen. De eettent die zo druk bezocht wordt, schijnt ook geen eettent te zijn. De ramen zijn donker en afgeplakt en er is geen menukaart of website van de eettent te vinden. Bewoners vragen zich af wat het dan wel is.

In een kleine fietsenwinkel in de Laarstraat wordt de deurruit met tape bij elkaar gehouden. Twee dagen geleden is er ingebroken waarbij de glazen deur is ingeslagen. De laptop van de winkeleigenaar is meegenomen. Het was niet de eerste keer, bij een eerdere inbraak werd er een fiets gestolen. Het valt de eigenaar op dat er de laatste tijd meer inbraken en criminaliteit zijn, zoals graffiti op de muren. ‘’Laatste tijd is het veel in beweging, helaas doet de politie er alleen wat aan als ze er zin in hebben.’’

In een supermarkt vertelde een kassa-medewerker ons dat er veel gestolen wordt in de winkel. Het gaat dan vooral om kleine diefstal, zoals blikjes Red Bull of kauwgom. Vaak worden deze dieven betrapt. ‘’Ik heb het gevoel alsof het in ons filiaal vaker voorkomt dan in andere filialen in Tilburg.”

In Korvel vind je veel verschillende culturen. Poolse supermarkten en Chinese eettentjes vind je gewoon naast elkaar. Dit zorgt voor diversiteit en dat vinden de meeste bewoners leuk. Toch zijn er soms incidenten waardoor bewoners er een minder leuke ervaring op nahouden. We spraken hier een student over. ‘’Ik ben ooit belaagd door een pool die heel dronken was en daardoor erg rumoerig. Hierdoor heb ik mij wel een tijdje onveilig gevoeld.”