Kortendijk: Een rustige, groene en vergrijzende wijk

Ten oosten van het centrum van Roosendaal, vlak naast de A58, ligt een vrij uitgestrekte wijk, Kortendijk. De wijk oogt modern, rustig en groen. Bij de meeste huizen zijn goed onderhouden voortuinen te vinden, met een grote hoeveelheid bomen. Precies in het midden van Kortendijk ligt het winkelcentrum, met alle dagelijkse voorzieningen, zoals kledingwinkels, een apotheek, supermarkten, banken, cafés en zelfs een reisbureau.

Over het Dijkcentrum, het centraal gelegen winkelcentrum, zijn veel mensen te spreken.  Men vond het vooral positief dat alles wat zij nodig hadden, binnen loopafstand bereikbaar is. Verder zijn veel mensen erg te spreken over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en via de snelweg, vlak naast de wijk. Daarnaast was iedereen positief over het groen in de wijk.

Wat de gemeente wel beter zou kunnen doen, is het onderhoud van de straat en de stoep. Bij de bushalte ligt bijvoorbeeld de stoep scheef, dat kan voor problemen bij ouderen zorgen. Een vrouw van ergens in de veertig ergert hier zich bijvoorbeeld aan. “Ze zouden van de gemeente echt wel de stoepen recht moeten leggen en parkeerplaatsen beter bestraten. Zoals het nu is, is het eigenlijk niet veilig voor de ouderen. Als ik met mijn moeder hier loop en constant voor haar moet uitkijken, daar zou de gemeente alert op moeten zijn.”

Zeker in deze wijk zou het niet weg zijn om aan scheve stoepen een hogere prioriteit te geven. Er is namelijk veel vergrijzing is. In het Dijkcentrum lopen bijna uitsluitend senioren. Die vergrijzing is ook terug te zien in de cijfers van het CBS. De grootste groep van de mensen die in de wijk woont zit in de leeftijdscategorie 45 tot 65 jaar. Ruim 20 procent van de bewoners is 65 jaar of ouder.

Bron: allecijfers.nl/CBS

Uit dit onderzoek blijkt ook dat er in Kortendijk relatief veel eengezinswoningen zijn, waarvan een groot deel koopwoningen.

Een kaartje van de wijk Kortendijk: