De kroon op hoffelijk Den Haag

Den Haag, het kloppend hart van de Nederlandse politiek. Maar de stad staat ook vol met bezienswaardigheden die de koninklijke geschiedenis van de stad laten zien. “Je hebt hier veel paleizen, het zijn geen Buckingham Palaces, maar wel belangrijk voor het karakter van de stad.”

Robert van Asten wil het koninklijk karakter van Den Haag benadrukken, mede door een koninklijke route

Robert van Asten, bij de begintegel van ‘zijn’ koninklijke route

Robert van Asten is fractievoorzitter voor de D66 in de gemeenteraad van Den Haag en houdt zich onder andere bezig met stadsontwikkeling, toerisme en citymarketing. Hoewel hij de populariteit van het politici-spotten begrijpt, vindt hij dat het koninklijke karakter van de stad wel wat meer aandacht verdient. Met zijn ‘Actieplan Koninklijk Toerisme’ heeft hij nu flinke stappen gezet in het verwezenlijken van deze droom, letterlijk; een koninklijke wandelroute laat toeristen in de voetstappen van vroegere koningen en koninginnen treden. In een achterkamertje van het D66 hoofdkantoor in het centrum van Den Haag vertelt Robert vol enthousiasme over wat hij tot nu toe bereikt heeft.

Koninklijke informatietegels

Eén van zijn actiepunten was het bieden van betere informatie rondom koninklijke paleizen en monumenten. “Het idee begon eigenlijk toen wij bij Paleis Noordeinde stonden. Opvallend was namelijk dat daar nog niet eens een bruin ANWB-bordje aan de muur hangt met een beschrijving van het gebouw. Uit verschillende gesprekken met mensen die daar stonden, bleek dat de meeste van hen toeristen waren die even naar het paleis wilden komen kijken.” Echter gebeurt er daar verder niks, de toeristen staan voor een dicht hek naar een gebouw te kijken waarvan zij volgens Robert vaak niet precies weten wat de functie is. “Daarnaast is het ook geen enorm groot paleis, dus dat is ook niet voldoende. Er was in ieder geval iets van een bord nodig waarop staat wat het is en wat de historie is.”

Toen Robert Milaan bezocht, raakte hij geïnspireerd. Bij bezienswaardigheden in de Italiaanse stad stonden namelijk interactieve informatiepanels waarop je meer te weten kon komen over het gebouw of de locatie. “Helaas hebben we die niet gekregen. Wat we wel hebben gekregen zijn tegels waarop bondig de informatie over de locatie beschreven staat. Die liggen nu bij veel koninklijke bezienswaardigheden in de stad.”

 

De eerste stap naar koninklijke kennis

Treedt in koninklijke voetstappen

Dat interactieve karakter waar Robert in eerste instantie naar streefde, heeft hij wel in een andere vorm gekregen. De gelegde informatietegels verwijzen namelijk naar een website. “Als je naar het webadres op de tegel gaat, krijg je een heleboel informatie over de locatie. Dus dat is zeker een vooruitgang”. De tegels zijn genummerd van één tot en met tweeëntwintig. Op de website kan je de route bekijken en krijg je aanwijzingen voor de richting waarin je moet lopen. De informatie die er per punt beschreven staat, varieert van de volledige geschiedenis tot praktische zaken als openingstijden.

Dat de route nu pas tot stand is gekomen, komt volgens Robert door de gedachte die er over het algemeen heerste in het Haagse bestuur. “Men heeft toch altijd een beetje gedacht van ‘het is wel bekend, we hebben Prinsjesdag hier en de bordesscènes rondom de kabinetsformatie, mensen weten het wel’. Totdat we erachter kwamen dat mensen het niet wisten en je hen toch op de koninklijke bezienswaardigheden moet wijzen op het moment dat ze naar de stad komen.”

 

Het ‘gesloten’ Paleis Noordeinde

Den Haagse wisseling van de wacht

Om de koninklijke bezienswaardigheden in Den Haag nog aantrekkelijker te maken voor toeristen, pleit Robert voor meer activiteit bij deze locaties. “We hebben jarenlang gevraagd of we niet een soort wisseling van de wacht kunnen hebben voor Paleis Noordeinde, dat werkt in elke stad. Dit bleek helaas niet mogelijk. Maar wat er wel gebeurt, bijna elke woensdag, is dat nieuwe ambassadeurs hun geloofsbrieven (schriftelijk bewijs van bevoegdheid) komen aanbieden.” Deze ceremonie lijkt Robert een goede manier om het koninklijke karakter van Den Haag goed te laten zien aan toeristen die de stad bezoeken. “Er komen dan koetsjes vanuit de koninklijke stallen waarmee de ambassadeurs opgehaald worden. Vervolgens rijden ze een stukje door de binnenstad, richting Paleis Noordeinde. Daar staan een erewacht en een kapel om het volkslied te spelen. Alleen niemand kende deze ceremonie, er was eigenlijk geen toerist te bekennen.”

Vooruitgang

Inmiddels wordt er meer aandacht besteed aan deze gebeurtenis en komen er ook daadwerkelijk meer mensen op af. De ceremonie doet denken aan vergelijkbare toeristische bezienswaardigheden in Londen. Roberts’ streven blijft echter bescheiden: “Ik heb niet de illusie dat de ceremonie hier net zo bekend en populair wordt al in Londen, maar wel een stuk bekender. Het kan alleen maar bijdragen aan het verhaal dat mensen gaan vertellen bij terugkomst in hun eigen stad. Ze zullen dan zoiets noemen, omdat het toch bijzonder is.”

 

Open voor publiek

De belangstelling voor de koninklijke bezienswaardigheden van Den Haag is volgens Robert duidelijk gebleken uit de openstelling van de koninklijke stallen en Paleis Noordeinde. “Sinds vorig jaar kan het publiek hier op een aantal vaste zaterdagen in de zomer een bezoek aan brengen. Dat was een enorm succes. Nu hopen wij dat dit vaker zal kunnen gebeuren. Echter zijn we al heel blij dat het koninklijk huis er op deze manier aan meewerkt. De Rijksvoorlichtingsdienst schermt hen namelijk zo veel mogelijk af, wat opzich begrijpelijk is vanuit het idee van privacy voor het koninklijk huis. Alleen we hopen dat daar, door te laten zien dat die samenwerking goed gaat, toch nog wat meer stapjes kunnen worden gezet.”

Over de manier waarop er op het gebied van het ‘verkoninklijken’ van Den Haag ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, is Robert erg positief: “Men is er mee bezig, er wordt goed in geïnvesteerd.” Binnenkort zal hij samen met een groep de door hem geïnitieerde route zelf gaan lopen. Een blik naar de stortregen buiten laat hem daar nog aan toevoegen: “Het zou alleen wel fijn zijn als het dan wat beter weer is.”