Kerststad Valkenburg: Canadezen, Engelsen en Fransen denken vaak: ‘oh, iets in een grot?’

De stad versierd met kerstversieringen, acht activiteiten en 300.000 toeristen. Dat is Kerststad Valkenburg. Michelle Pieters werkt nu twee jaar bij de kerstmarkt in de gemeentegrot; een van de acht activiteiten van Kerststad Valkenburg.

Kerststad Valkenburg in de grot

Michelle Pieters in de Gemeentegrot

De opbouw van het evenement
Terwijl op de achtergrond mensen de laatste puntjes op de i zetten om de kerstmarkt in de gemeentegrot helemaal af te maken, vertelt Michelle: “De opbouw van de kerstmarkt is begin deze maand begonnen. Met de marketing begint de organisatie al in het voorjaar. Dit gaat voornamelijk via social media en kranten. In Belgische en Duitse kranten worden artikelen geplaats. Achter de online campagne zit een bedrijf dat gaat over de nieuwsbrieven en de facebookpagina.”

Reclame
Reclame wordt zowel via krantjes als social media gemaakt. “Dat is ook wel nodig in deze tijd. Je moet je online richten op onze generatie, terwijl je via kranten reclame maakt voor de vijftig -en zestigplussers.” Er wordt nog wel reclame gemaakt voor het evenement, maar het is inmiddels al zo alom bekend dat de naamsbekendheid ook meehelpt. “Dat klinkt luxe, maar dat mag na 32 jaar ook wel.”

De kracht van de Kerststad Valkenburg
Op grijze, druilerige dagen is het bijna niet voor te stellen dat er jaarlijks 300.000 bezoekers naar Kerststad Valkenburg komen. Toch komen de toeristen hier graag naartoe om de kerststad te bezoeken. “Ik denk dat de grotten de kracht zijn van Valkenburg want veel andere kerstmarkten zoals Hasselt, Maastricht Keulen en Aachen hebben dit niet. Voornamelijk Canadezen, Engelsen en Fransen denken vaak: ‘oh, iets in een grot?’.”

Kerststad Valkenburg in de grot

De Gemeentegrot waarin één van de kerstmarkten plaatsvind

Toeristen vinden de weg naar Valkenburg
Sinds twee jaar wordt er via een online ticketsysteem bijgehouden waar toeristen vandaan komen. “Door dit ticketsysteem zien we dat er vooral toeristen uit Duitsland, België, Engeland, Frankrijk en Nederland komen. Af en toe zit daar een Canadees, Amerikaan of Italiaan tussen. Deze groep is echter bijna te verwaarlozen.”

Kerststad Valkenburg: dé kersthoofstad van Europa
Valkenburg stelde zich begin vorige maand kandidaat voor ‘Kersthoofstad van Europa. De organisatie hoopt om een plekje te krijgen op het European Cities of Christmas Network. Dit is een netwerk waarin Europese kerststeden samenwerken om zo elkaars niveau te verbeteren. In 2015 is het Valkenburg gelukt en ook dit jaar is het raak. “Dit is weer extra reclame in Duitsland, België en Duitsland. Door deze reclame zullen er misschien weer extra toeristen naar Kerststad Valkenburg komen. Het is nog lastig te zeggen of dit ook invloed zal hebben op toeristen uit andere Europese landen. We weten nog niet wat we kunnen verwachten.”